Extrema dreaptă câștigă teren în Parlamentul European, dar majoritatea absolută rămâne în mâinile partidelor de centru, arată rezultatele provizorii la europarlamentare

sursa foto: Parlamentul European
sursa foto: Parlamentul European

Rezultatele provizorii din majoritatea țărilor UE arată o creștere ușoară a partidelor extremiste în cadrul Parlamentului European, însă majoritatea absolută a celor 720 de locuri rămâne în mâinile partidelor tradiționale de centru, respectiv centru-dreapta și centru=stânga.

Potirivit site-ului Parlamentului European, distribuția mandatelor se prezintă astfel:

  • Partidul Popular European (EPP, centru dreapta) – 185 de mandat
  • Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D, centru stânga) – 137
  • Renew Europe (liberal) – 79
  • Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, dreapta naționalistă) – 73
  • Identitate și Democrație (ID, dreapta radicală, populistă și extremă) – 58
  • Verzii (G/EFA) – 52
  • Neafiliați 46
  • Stânga (GUE/NGL) – 36
  • Deputați nou aleși neatașați niciunui grup – 54

Site-ul EU Observer, citat de G4Media, prezintă rezultate ușor diferite, prezintă niște cifre ușor diferite, dar concluziile sunt similare: EPP are un plus față de 2019, S&D a pierdut câțiva deputați, iar marele perdant este Renew, cu o scădere de peste 20 de mandate, mai ales pe seama rezultatului adepților președintelui Emmanuel Macron din Franța. Una peste alta, partidele tradiționale ale spectrului politic de centru-dreapta/centru/centru stânga păstrează majoritatea absolută în Parlamentul European, necesară confirmării Comisiei Europene (executivul UE) și președintelui acesteia.

Dreapta naționalistă/radicală/populistă/extremă a câștigat teren în parlament, cu 4 mandate în plus pentru ECR și 9 pentru ID, față de rezultatele din 2019, însă este important de amintit și că în rândul neafiliaților se regăsesc partide care le împărtășesc ideologia, cum ar fi Alianța pentru Germania (14 mandate) și Fidesz (10).

O scădere dramatică au înregistrat-o și Verzii, care au pierdut până la acest moment 19 mandate, pe seama scrutinelor din Germania și Franța și apariția unui partid al stângii naționaliste BSW din Germania, cu cinci eurodeputați, amintește G4Media.

Potrivit EU Observer, participarea la vot este la 48,8%, practic neschimbată față de acum cinci ani, cu Luxemburg (unde votul este obligatoriu) la 82% pe primul loc și Croația cu 21% pe ultimul loc.

Scrutinul din europarlamentarelor din 2024 nu pare să fi adus schimbări spectaculoase – coaliția EEP, S&D și Renew menține o poziție stabilă care îi va permite să aleagă noua Comisie Europeană, însă unii analiști văd încă o situație complicată.

După cum scria pe X (fostul Twitter) Alberto Alemanno, profesor de drept european la HEC Paris și la Colegiul Europei: „Politica UE pare nu doar mai fragmentată, ci și mai puțin inteligibilă ca oricând”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.