
O nurcă europeană a fost capturată și eliberată, marți, în zona lacului Furtuna din Delta Dunării, conform unei postări pe pagina de Facebook Salvarea nurcii europene – Save EMinskRo.
Unul dintre ultimele refugii ale speciei de nurcă europeană (Mustela lutreola L.) este Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), care în trecut înregistra o distribuție largă în România, conform Salvați Nurca Europeană.
De asemenea, prezența speciei a fost confirmată în majoritatea zonelor din Rezervația Delta Dunării, fiind evaluată între 1.100 și 2.300 de exemplare. Cu toate acestea, încă sunt zone și habitate neinvestigate, respectiv zone care au fost investigate în perioade/condiții improprii, potrivit sursei citate.
Mai mult, dezvoltarea economică, vânătoarea, braconajul, folosirea capcanelor în paralel cu lucrările hidrotehnice de anvergură din cea de-a doua perioadă a secolului au determinat o restrângere a arealului mai multor mamifere de talie mică sau mijlocie, pe lângă cel al nurcii europene, mai precizează Salvați Nurca Europeană.
Un proiect pentru asigurarea salvării populației nurcii europene a fost implementat, în 2020, de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
În vederea îndeplinirii obiectivelor de conservare, prin proiect se vor realiza:
- Habitate pentru nurca europeană (prin supraînălțarea malurilor submerse ale unor canale din zona centrală a Deltei Dunării, respectiv construire de canale pe insulele artificiale de pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării);
- Revitalizarea ecologică a insulelor artificiale de pe Brațul Sf. Gheorghe al Dunării;
- Îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la zonele acoperite și utilizarea diferitelor habitate de către nurca europeană de-a lungul anului;
- Cunoașterea stării de sănătate a nurcii europene în RBDD;
- Creșterea gradului de conștientizare publică în ceea ce privește conservarea nurcii europene;
- Evaluarea amenințărilor cu care se confruntă nurca europeană în România.
Valoarea totală a proiectului este de peste 40 de milioane de lei, iar durata de implementare este de 53 de luni, respectiv între 1 august 2019 și 31 decembrie 2023, se mai arată în sursa citată.
- Mensa organizează o testare a coeficientului de inteligență la Constanța - 20 martie 2023
- Începe prohibiția pentru șalău și biban în Delta Dunării/ Ordinul se ridică pentru știucă, despre care guvernatorul Rezervației afirma că este pe cale de dispariție - 20 martie 2023
- Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța - 20 martie 2023