O cale ferată ar putea lega Aeroportul Mihail Kogălniceanu de Portul Constanța/ Directorul Artagea: Este un proiect de 90 de milioane de euro

aeroportul Mihaik Kogalniceanu aeroportul Mihaik Kogalniceanu
(sursa foto: Facebook/ Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta)
aeroportul Mihaik Kogalniceanu
(sursa foto: Facebook/ Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta)

UPDATE 23.08.2023 În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, directorul general al Aeroportului Mihail Kogălniceanu a făcut mai multe declarații privind proiectul de conectivitate feroviară dintre aeroport și port. Acesta a precizat faptul că aeroportul va fi legat de Portul Constanța printr-o cale ferată.

„Aceasta cale ferată va trece prin câteva localități din județ. Este un proiect demarat de Ministerul Transportului și este un proiect de 90 de milioane de euro”, a declarat Artagea.

știrea inițială

O cale ferată ar putea lega Aeroportul Mihail Kogălniceanu de Portul Constanța, susține directorul aeroportului, Bogdan Ionuț Artagea. Aceasta va contribui la realizarea unui hub multimodal sustenabil aeroport – feroviar – mobilitate urbană – port, ce va facilita randamentul fluxurilor de mărfuri care vin/pleacă spre țările Europei Centrale și de Est, precum și creșterea interoperabilității interne și externe din/spre Portul Constanța, se arată într-un comunicat remis de Aeroport.

Soluția de conectivitate feroviară duală la Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța propusă are o lungime de aproximativ 25 km, cale ferată simplă electrificată, care se compune din:

  • o ramură principală civil-comercială în lungime de 11.2 km;
  • o ramură comercială-militară în lungime de 11.8 km;
  • un racord de 1.2 km.

Astfel, municipiul Constanța va avea un aeroport conectat la rețeaua primară feroviară (parte din rețeaua TEN-T), accesul civil în cadrul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța fiind facilitat iar transportul cargo și activitățile necomerciale desfășurate pe parte militară eficientizate.

Proiectul propus va contribui la creșterea capacității de tranzitare a pasagerilor, a mobilității urbane, respectiv a transportului de mărfuri și acțiuni militare, asigurând complementaritatea și sinergia cu proiectele feroviare, rutiere și de infrastructură portuară aflate în dezvoltare la nivelul Portului Constanța.

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța beneficiază de sprijinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru implementarea proiectelor de investiții care vin în sprijinul cetățenilor și dezvoltării infrastructurii de transport din România.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.