
De la 1 martie, Republica Cehă a deschis la Ierusalim, capitala statului Israel, un birou al Ambasadei sale, localizată încă la Tel Aviv. Anunţul a fost făcut public de ministrul ceh de Externe, Tomáš Petříček, şi a fost preluat de postul naţional de radio de la Praga. Deschiderea acestui birou al ambasadei cehe la Ierusalim, a adăugat şeful diplomaţiei de la Praga, se înscrie în cadrul eforturilor Cehiei de aprofundare a parteneriatului strategic cu statul Israel şi, de asemenea, este menit să întărească legăturile şi comunicarea cu guvernul israelian.
Anterior, Republica Cehă a deschis la Ierusalim un consulat onorific (în mai 2018) şi un centru cultural (în noiembrie 2018).
Anunţul şefului diplomaţiei Republicii Cehe vine la scurt timp după stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Israel şi Kosovo, la începutul anului 2021, şi după ce şefa diplomaţiei kosovare a anunţat deschiderea unei ambasade la Ierusalim.
Uniunea Europeană s-a opus până acum oricărei relocări a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim în cazul statelor membre, reacţionând extrem de dur la discuţiile pe care, în 2018, le-a purtat şefa guvernului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, în acest sens.
Republica Cehă a emis şi un comunicat oficial în care a asigurat comunitatea internaţională că relocarea biroului Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim „nu va avea impact asupra relaţiilor politice şi economice cu Autoritatea Naţională Palestiniană”. Şeful diplomaţiei de la Praga, citat de postul naţional de radio, a mai adăugat că ţara sa va furniza în continuare ajutoare către comunitatea palestiniană şi că îşi va menţine reprezentanţa diplomatică de la Ramallah.
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023