
Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică, iar guvernul a citit în primă lectură un proiect de lege care ar interzice închirierea sau cedarea în comodat a spațiilor de locuit din clădirile cu risc seismic 1, notează G4Media.
De asemenea, proiectul interzice desfășurarea oricăror activități permanente sau temporare în aceste clădiri.
- Citește aici proiectul de lege și nota de fundamentare.
Prevederea din proiectul care modifică Legea 212 din 2022:
La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”.
- Citește articolul integral, aici.
Județul Constanța are 175 de clădiri încadrate în cele trei clase de risc seismic, 148 fiind în municipiul reședință de județ, conform listei cu toate construcțiile vulnerabile la cutremur realizată de ISU Dobrogea.
Cinci clădiri din municipiul Constanța sunt clasificate în clasa I de risc seismic, ceea ce înseamnă că prezintă un pericol major de prăbușire, în cazul unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 grade, asemănător cu cele din Turcia.
În ceea ce privește județul Tulcea, ISU Delta nu deține o evidență cu imobilele încadrate în clasele de risc seismic din județul Tulcea, a declarat pentru ISE purtătorul de cuvânt al instituției, care a adăugat că a fost solicitată tuturor primăriilor o astfel de statistică, însă acestea au spus că nu există astfel de clădiri.
În schimb, Primăria Tulcea spune că, în urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II și III.
- Citește și: HARTA clădirilor cu risc seismic din Constanța/ Cum arată cele mai vulnerabile imobile la cutremur și unde se află acestea
- ISU Tulcea nu știe câte clădiri cu risc seismic se află în județ/ Primăria spune că în municipiu au fost identificate 50 de imobile cu probleme
- Mensa organizează o testare a coeficientului de inteligență la Constanța - 20 martie 2023
- Începe prohibiția pentru șalău și biban în Delta Dunării/ Ordinul se ridică pentru știucă, despre care guvernatorul Rezervației afirma că este pe cale de dispariție - 20 martie 2023
- Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța - 20 martie 2023