ISU Tulcea nu știe câte clădiri cu risc seismic se află în județ/ Primăria spune că în municipiu au fost identificate 50 de imobile cu probleme

sursa foto Inquam Photos / Alberto Groşescu
sursa foto Inquam Photos / Alberto Groşescu
  • ISU Delta nu deține o evidență cu imobilele încadrate în clasele de risc seismic din județul Tulcea, a declarat pentru ISE purtătorul de cuvânt al instituției, care a adăugat că a fost solicitată tuturor primăriilor o astfel de statistică, însă acestea au spus că nu există astfel de clădiri. 
  • În schimb, Primăria Tulcea spune că, în urma expertizărilor, 50 de imobile din municipiu se află în clasele de risc seismic II și III. 
  • În ultimele zile, două cutremure cu magnitudinea 5.7 și 5.2 au avut loc în zona Olteniei, fiind resimțite și în țările vecine, Serbia și Bulgaria.

“În ultimul semestru al anului trecut, am trimis către toate primăriile din județ informări prin care le-am solicitat să comunice dacă pe teritoriul administrativ există astfel de clădiri. A venit răspunsul de la toate și nu au astfel de clădiri”, a transmis Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, la solicitarea Info Sud-Est.

În schimb, un răspuns al Primăriei Tulcea, semnat de arhitectul șef, arată că 50 de imobile sunt încadrate în clasele de risc seismic. Dintre acestea, nouă blocuri de locuințe au fost introduse în clasa a II-a, din punct de vedere al periculozității, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore, în cazul unui cutremur.

Celelalte 41 de blocuri de locuințe au fost încadrate în cea de-a treia clasă, adică pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante.

De asemenea, Primăria Tulcea a mai transmis că au fost semnate contracte de finanțare prin PNRR, componenta 5 – Valul Renovării pentru 19 blocuri de locuințe și șase imobile de funcțiune publică, în timp ce pentru șase clădiri de utilitate publică și 12 blocuri de locuințe au fost depuse cereri de finanțare prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu risc seismic ridicat.

Întrebat când a înștiințat Primăria Tulcea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta cu privire la imobilele care prezintă risc seismic, Ștefan Ilie, primarul municipiului, a transmis un document care datează din februarie 2021.

În document sunt precizate doar blocurile I3 și I4, situate pe strada Isaccei din municipiul Tulcea, încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă un pericol ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur.

Despre cele două blocuri, Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt ISU Delta, ne-a precizat că “erau în evidențele noastre, dar între timp acestea au fost reabilitate în anul 2021”.

Primăria Tulcea a mai transmis că “în următoarea perioadă, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Tulcea va intensifica educarea antiseismică a populației, iar Direcția de Urbanism, Amenajarea Teritoriului va inventaria în primă fază clădirile cu peste trei etaje inclusiv, construite înainte de anul 1978, precum și a clădirilor pentru locuit expertizate tehnic și încadrate în clasele de risc seismic corespunzătoare.

În ceea ce privește județul Constanța, ISU Dobrogea deține o listă cu toate clădirile din județ aflate în pericol, date pe baza cărora Info Sud-Est a realizat harta clădirilor cu risc seismic.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: