Liviu Dragnea și lotul lărgit. Ultimele luni în fruntea PSD

Liviu Dragnea, șeful PSD (foto: www.paginadepolitica.ro)

După ce și-a impus propriul Guvern, pe care a crezut că îl va putea conduce din sediul de pe Kiseleff, ca mai apoi să îl răstoarne prin moțiune de cenzură, Liviu Dragnea ne propune un nou Executiv.

16 miniștri din Guvernul Grindeanu, pe care abia ce l-a demis, doi miniștri din Guvernul Ponta, opt nume noi, printre care un șef de tabloid la conducerea Culturii, un vicepremier fără portofoliu, partener de vânătoare cu Omar Hayssam, și un premier al SRI vor ajunge la Palatul Victoria.

Ce vrea Liviu Dragnea să facă? De ce atâta nesiguranță și lipsă de predictibilitate? De ce o moțiune de cenzură a Puterii împotriva Puterii? De ce atâtea negocieri? Cum va muta ”marele” om politic Liviu Dragnea în continuare? De ce sau de cine îi este teamă lui Liviu Dragnea?

De domeniul absurdului, deciziile șefului suprem al PSD au aruncat România în criză și au indignat întreaga societate. Este imposibil să explici în termeni politici, economici, juridici sau de bun simț acțiunile lui Liviu Dragnea din primele șase luni ale lui 2017.

Însă, apropiind lupa de Liviu Dragnea, vedem că logica baronului PSD nu a fost aceea a unui strateg politic care gândește câteva mișcări în față și că totul a stat, în ceea ce-l privește, sub semnul hazardului. În fapt, evoluția lui Dragnea din ultimele luni a demonstrat că acesta nu se poate ridica peste condiția unui patron de club modest din fotbalul românesc, obișnuit cu blaturi, ponturi la pariuri și iluzia invincibilității, oferită de confortul de a tăia și spânzura în propria ogradă. Un modest satrap de judeţ sărac.

Liviu Dragnea a demonstrat că nu este mai mult decât un Gheorghe Ștefan, cel cu șlițul desfăcut pe gazonul de la Piatra Neamț, un Gigi Becali autocrat în Ghencea, care își permite să schimbe trei antrenori într-un an de zile sau un Ioan Niculae, care-și finanțează echipa din pușcărie.

Uitați-vă atent la lotul lărgit al lui Liviu Dragnea, cu care vrea să își reafirme supremația în PSD și să atace provocarea respectării fantasmagoricului program de guvernare, și o să vedeți un om trimis în corzi, care abia se mai trezește din pumni.

În linia de apărare stau, pregătiți să îi acopere mereu spatele, 15 fundași pe care i-a demis odată cu Guvernul Grindeanu pentru neîndeplinirea obiectivelor. Acum îi așază la loc în teren și îi prezintă mândru, în ordinea numerelor de pe tricouri: Sevil Shhaideh (vicepremier, ministrul Dezvoltării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguța Vasilescu (ministrul Muncii), Grațiela Gavrilescu (vicepremier, ministrul Mediului), Teodor Meleșcanu (ministrul de Externe), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Toma Petcu (ministrul Energiei), Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor), Mircea Dobre (ministrul Turismului), Gabriel Petrea (ministrul pentru Dialog Social), Andreea Păstârnac (ministrul pentru Românii de Pretutindeni), Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul), Rovana Plumb (ministrul pentru Fonduri Europene), Florian Bodog (ministrul Sănătății), Marius Dunca (ministrul Tineretului și Sportului).

Pe posturile de mijlocași la închidere Liviu Dragnea reactivează doi vechi prieteni de-ai lui Victor Ponta, care i-a avut miniștri în guvernul său: Liviu Pop (ministrul Educației) și Doina Pană (ministrul Apelor și Pădurilor), la schimb cu voturile date de aceștia pentru susținerea moțiunii de cenzură. El, un cunoscut gropar al Educației și apărător al plagiatorilor pentru care a desființat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare şi Comisia de Etică a Ministerului Educaţiei, în vara fierbinte a anului 2012. Ea, intrată în folclor drept „Fă, Doino!“.

În linia de atac, patronul-antrenor-jucător Liviu Dragnea încearcă să aducă sânge proaspăt, dar dovedește că, de fapt, își dorește doar să își securizeze puterea la echipă și nicidecum să aducă plus valoare acesteia, din moment ce aruncă în teren oameni fără experiența sau pregătirea necesară pentru posturile pe care joacă: Adrian Țuțuianu (ministrul Apărării), Ionuț Mișa (ministrul Finanțelor), Mihai Fifor (ministrul Economiei), Victor Negrescu (ministrul Afacerilor Europene), Lucian Romașcanu (ministrul Culturii), Ilan Laufer (ministrul pentru Mediul de Afaceri), Lucian Șova (ministrul Comunicațiilor), Lucian Georgescu (ministrul Cercetării).

Vârf împins, în gura porții, este trimis același tehnocrat Tudorel Toader (ministrul Justiției), cuiul lui Pepelea din Guvernul Grindeanu, care a împărțit PSD în două facțiuni. Tudorel Toader, deși nu s-a grăbit să bage în Parlamentul României legile penale, chiar dacă partidul i-o cerea imperativ, este menținut de Liviu Dragnea, în mod inexplicabil, în actualul guvern.
Ca un patron cu experiență și dornic să își țină echipa în frâu, Liviu Dragnea a mai introdus și un jolly joker, ale cărui sarcini sunt să facă deplasările cu echipa, să își ia prima după meci fără să prindă un minut în teren și să îi ofere patronului toate informațiile din sânul echipei – Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu).

Surpriza cea mare vine pe banca tehnică, acolo unde rolul de antrenor este jucat de Mihai Tudose (premier), un tip școlit în curtea SRI, această sperietoare a PSD pe care liderii partidului, în frunte cu Liviu Dragnea, o înfierau până mai ieri.
Așa arată lotul lărgit pe care Liviu Dragnea îl aruncă în competiție, într-o perioadă în care România are nevoie de stabilitate, de progres și de încrederea partenerilor externi, într-un context tulbure pe scena relațiilor internaționale.

Un grup eterogen, cu personaje slab pregătite, dubioase sau nepotrivite pentru portofoliile propuse, care nu se pot sincroniza între compartimente. În condițiile acestea, la apariția oricărei probleme mai serioase, nici un căpitan de echipă nu va putea să țină vestiarul unit.

Liviu Dragnea nu putea să facă mai mult de atât, pentru că actuala configurație a guvernului este prețul pe care șeful PSD îl plătește astăzi pentru că a încercat, și a și reușit, să își dea jos propriul guvern. Pentru acest lucru a avut nevoie de sprijin din toate zonele, sprijin primit în schimbul promisiunilor, pe care astăzi trebuie să și le respecte.

După șase luni de guvernare dezastruoasă, crize politice, proteste de stradă și o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, Liviu Dragnea demonstrează că nu are capacitatea să ofere soluții pentru România și că nu mai poate rezista mult în fruntea PSD.

Este ultimul Guvern pe care Liviu Dragnea îl va mai gira din funcția de președinte al PSD. Și nu pentru că Guvernul Tudose va reuși să rămână în Palatul Victoria mai mult de șase luni de zile, ci pentru că Liviu Dragnea nu va mai prinde iarna lui 2017 în fruntea Partidului Social Democrat.