
Rubla rusească s-a prăbuşit la 18 martie la un nivel nemaiîntâlnit din februarie 2016.
La Moscova, un euro a sărit de 86 ruble (86,05) iar un dolar american a ajuns să valoreze 79,18 ruble. Acestea sunt cele mai mici valori ale monedei naţionale ruseşti din februarie 2016 susţine agenţia naţională rusă de presă TASS.
Căderea rublei are legătură cu prăbuşirea preţului petrolului, pe fondul războiului comercial dintre Federaţia Rusă şi Arabia Saudită (cel mai mare exportator de petrol din lume) şi a încetinirii capacităţilor mondiale de producţie şi transport din cauza pandemiei coronavirus.
Un baril de petrol crud Brent s-a negociat la bursa din Londra, pentru luna mai, la preţul de 27,72 dolari, o scădere de 3,5% faţă de ziua anterioară. Federaţia Rusă este dependentă de exportul de materii prime, petrol şi gaz în primul rând, dar nu poate ţine pasul cu statele arabe din Golf la preţul foarte mic cu care este comercializat barilul de ţiţei.
Căderea rublei ruseşti a fost anunţată în ziua în care se împlines 6 ani de la anexarea oficială a peninsulei Crimeea de către Rusia. La 18 martie 2014 preşedintele Vladimir Putin a semnat tratatul prin care în mod oficial teritoriul ucrainean devenea parte componentă a Federaţiei Ruse. “Înaintez Parlamentului şi îi cer să ia în considerare legea constituţională care prevede acceptarea în Rusia a două noi teritorii ale Federaţiei- Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol” declara Vladimir Putin la 18 martie 2014. “Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte integrantă a Rusiei” a continuat atunci liderul de la Kremlin.
Ucraina şi comunitatea internaţională nu au recunoscut această anexare şi, de atunci, Federaţia Rusă este supusă sancţiunilor internaţionale.
- Joe Biden a depus jurământul și este noul președinte al SUA. Moștenirea lui Donald Trump și planurile democraților la Casa Albă - 20 ianuarie 2021
- Moment fără precedent în istoria României de după 1990: Generalul Nicolae Ciucă a cerut oficial iertare românilor pentru „greşelile, erorile sau abuzurile” din Decembrie 1989 - 18 decembrie 2020
- Cea mai veche revistă de cultură din România a fost reorganizată de CJ Bihor. În „Familia” a debutat Mihai Eminescu, în 1866 - 16 decembrie 2020