
Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Române, a susținut luni un discurs dur împotriva celor care consideră că aromânii sunt o minoritate etnică și nu sunt români. Declarațiile au fost făcute în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la înființarea Societății de cultură Macedo-Române.
Caramitru a susţinut că “o fracţiune de oameni inconştienţi” ar contrazice o istorie de două secole de conştiinţă identitară a aromânilor ca români şi a subliniat că aceştia au ajutat istoria României şi a altor ţări din Balcani cu personalităţi de prim rang politice şi intelectuale, notează Agerpres.
“Este îngrijorător faptul că oameni care sunt astăzi contemporani cu noi şi care sunt nepoţii şi strănepoţii celor care au avut de suferit pentru faptul că se recunoşteau a fi români, latini, cum vreţi să le spuneţi, în interiorul Imperiului Otoman, dar mai ales după desfiinţarea lui şi care şi-au lăsat viaţa luptând pentru această idee – că au fost preoţi, că au fost celnici, că au fost tineri însufleţiţi de această frumoasă şi bogată identitate, de cei care au studiat la şcolile, la liceele şi s-au rugat în bisericile româneşti din Balcani, cei care, merituoşi fiind, au fost ajutaţi de statul român să studieze cu burse în România şi cei care ajunşi în faza urmăririi spre desfiinţare au căpătat cetăţenie română doar la cererea şi declararea că sunt români şi au populat Cadrilaterul în 1925 şi puţin mai târziu. Toate aceste mari evenimente care fac istoria acestei, aş spune, aglomerări de oameni importanţi, inteligenţi, care au trăit alături şi care au considerat prietenia ca fiind mai importantă decât orice alt sentiment, (…) toate aceste lucruri recunoscute aici în România de domnitorii Ţării Româneşti, de Academia Română, de marii intelectuali, începând de la Eminescu şi până la Iorga şi toţi ceilalţi, care i-au considerat pe aromâni ca fiind fraţii noştri, toată această realitate palpabilă a istoriei noastre este contrazisă astăzi de o fracţiune de oameni inconştienţi”, a afirmat Caramitru citat de Agerpres.
De asemenea, Caramitru s-a întrebat și ce urmăresc acești oameni care susțin că aromânii nu sunt români:
“Rămân în continuare şi probabil că voi muri cu această întrebare la care n-am răspuns: ce îi agită pe aceşti oameni? Care este orizontul de aşteptare? Ce vor cu aceasta? Pentru că dacă noi nu suntem români, ar trebui să fim cu totul altceva: aromâni şi gata. Dar cine sunt ei? De unde vin? Unde s-au născut? Ce au făcut? Dacă nu suntem români şi refuzăm această identitate, am putea spune, aşa cum ni s-a răspuns, că patria noastră e în Balcani în general. Dar în Balcani noi am circulat. Cu oile, cu caii, cu ce-am avut. Am fi fost şi am fi rămas ca definiţie un neam de oameni umblători, ca să nu spun altfel. Mai cunoaştem asemenea neamuri. Nu cred că suntem asemănători celor care fac acest lucru prin definiţie. Am ajutat istoria României şi nu numai şi a Greciei şi a altor ţări care sunt în Balcani cu personalităţi de prim rang şi politice şi ştiinţifice şi intelectuale în general. Nu suntem oarecine. Suntem un neam bogat în idei, în capacitatea de efort, în sentimente”, a spus Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Române.
- Turcii din România au votat ferm opoziția: Kemal Kilicdaroglu a obținut 58% din voturi, Erdogan – 38%/ Kilicdaroglu, câștigător atât în București, cât și în Constanța - 15 mai 2023
- UE, cu ochii pe alegerile de pe Bosfor: Cum se poate schimba cursul negocierilor de aderare cu Turcia dacă Erdogan este înfrânt la alegerile prezidențiale de duminică? - 14 mai 2023
- Farul se împiedică la Sepsi Sf. Gheorghe: Băieții lui Hagi ratează victoria în minutul `90 - 29 aprilie 2023
Of, of, nea Caramitre, vino in Constanta sa vezi cum aromanii tai s-au cocotat in toate posturile cheie din primarie si cum isi impart cu fervoare terenurile din oras… Oare astia sunt oamenii de cultura cu care te lauzi? Noi nu vedem decat niste ciobani deghizati in oameni de afaceri cu o lacomie de averi inimaginabila pusi pe distrugerea acestui oras :(……