FOTO Cum arată fosta Grădiniță 1, clădire emblematică pentru evreii din Constanța peste care a fost construit un bloc de patru etaje

sursa foto: Info Sud-Est

Vila Georgescu, clădirea fostei Grădinițe nr. 1, un imobil vechi de peste un secol care a aparținut comunității evreiești, a devenit subiectul unui proiect arhitectural neobișnuit, în cadrul căruia a fost construit un bloc de apartamente de patru etaje deasupra construcției originale, care a fost reabilitată.

Pe strada Sarmisegetuza nr. 40, colț cu strada George Enescu, într-o zonă sit urban, proiectul este aproape finalizat.

Imobilul emblematic a supraviețuit, de-a lungul deceniilor, la mai multe schimbări de regimuri, a trecut prin mâna instituțiilor de stat dar și a comunităților civile și a proprietarilor privați și a rezistat, la limită, chiar și în fața unei tentative de distrugere intenționată.

Actualul proprietar, Iustin Fabian Roman, fost consilier local al municipiului Constanța, a hotărât să construiască un bloc în stil modern peste imobilul deja existent, dar a fost obligat să conserve aspectul original al fațadelor în stilul Belle Epoque, în care a fost clădirea ridicată la cumpăna secolelor XIX și XX.

Context

Clădirea care întrunește două epoci și stiluri arhitecturale total diferite, poate chiar conflictuale, are o istorie tumultoasă.

În 1928, imobilul a fost cumpărat și a devenit sediul comunității evreiești, de aproximativ 2.000 de membri care trăia în Constanța la acea vreme. Ulterior, clădirea a fost naționalizată în timpul regimului comunist, dar a fost cruțată de la demolările specifice perioadei și restituită comunității evreiești în 1990 doar cu niște modificări interne și externe.

Clădirea a fost retrocedată, în 2007, Fundației Caritatea, instituție permanentă de conservare, administrare și valorificare a patrimoniului cultural și spiritual a comunității evreiești din Constanța. 

Grădinița nr. 1, care opera în clădire de ceva vreme, a fost închisă la scurt timp după aceea, iar imobilul a fost scos la vânzare de Fundație. În iarna anului 2012, după apariția unui promitent cumpărător, a început un proces de distrugere al clădirii: au fost furate gardul, ușile, ferestrele, parchetul și tot ceea ce se afla în clădire. Tavanul și o bună bucată din zidărie s-au prăbuşit şi au rămas în picioare doar zidurile exterioare.

Direcția de Cultură s-a autosesizat în privința distrugerilor după ce acestea au fost semnalate de presa locală și a inițiat procesul de clasare a imobilului drept monument istoric pentru a-l salva, dar procesul a fost oprit din cauza lipsei de fonduri. 

Clădirea a fost cumpărată, în 2014, de către Iustin Fabian Roman, deși în 2012, atunci când a început distrugerea grădiniței, omul de afaceri Nicolae Terzi, apropiat de PSD, era interesat de terenul pe care se afla imobilul. Detalii despre implicarea lui Terzi, aici.  

Clădirea a fost până la urmă clasată și introdusă pe lista monumentelor istorice în anul 2017 iar astăzi, zidurile sale exterioare cu elemente Belle Epoque stau la baza unui bloc modern de apartamente, care se înalță patru etaje peste.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments

Comments are closed.