
Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța (SBIC) arată că instituția medicală avea nevoie de investiții importante la instalația electrică, dar acestea au fost amânate de Primăria Constanța, în subordinea căreia se află spitalul, pentru a fi acoperite financiar de banii dintr-un proiect european.
Amânarea investițiilor a venit pe fondul existenței unor probleme clare de infrastructură. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat vineri că pompierii au făcut două controale la spitalul constănțean, în noiembrie 2020 și unul în februarie 2021. ”Acolo au fost constatate disfuncționalități și nereguli și au fost aplicate sancțiuni”, a spus Bode, fără să spună însă dacă acestea au fost remediate.
Planul Strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a fost publicat pentru prima dată de ziarul Libertatea.
Surse din cadrul spitalului au declarat pentru G4media și Info Sud-Est că investițiile urma să fie propuse la începutul anului pe ordinea de zi a Consiliului Local Constanța pentru a primi finanțare, dar acestea au fost retrase ulterior pentru a fi prinse într-un proiect european.
Proiectele de investiție retrase presupuneau:
- mărirea puterii electrice din spital
- obținerea autorizației de securitate la incendiu
- instalarea unui sistem de detecție a incendiului.
Un asterix de la baza tabelului precizează că acestea ”au fost tăiate de pe lista de investiții”: ”*Obiectivele scrise cu roșu au fost tăiate de pe lista de investiții de către Primăria Constanța, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, nu a răspuns apelurilor G4Media pentru declarații pe această temă. Nici Adriana Cîmpean, reprezentantul Primăriei Constanța în Consiliul de Administrație al spitalului, nu a răspuns. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Alin Vintilă, a declarat că va reveni cu un răspuns.
În cadrul unor declarații de presă făcute vineri, la spitalul unde s-a produs tragedia, Vergil Chițac a dat asigurări că instalația electrică a spitalului ”este bună”, iar ”în prezent nu sunt probleme”. Acesta a mai spus însă că au fost constatate deficiențe, dar că ”nu mai știe exact” despre ce e vorba, fiind ”o chestiune legată de prize”.
Tot atunci, șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, a declarat că în luna februarie au fost efectuate controale în toate instituțiile medicale și au fost constatate nereguli și de ordin tehnic și organizatoric la SBIC. Amarandei susține că a cerut conducerii instituției să repare neregulile până la finalul anului, spunând că nu a mai efectuat un alt control ulterior.
Managerul spitalului, Stela Halichidis, în funcție de 12 ani, a acuzat stare de rău și a evitat să facă declarații, dar a transmis că ”toate actele sunt în regulă, iar defecțiunile remediate”. ”Ce, vreți să mor aici?”, a mai declarat aceasta.
- SURSE Directorul Portului Constanța, Florin Goidea, a fost schimbat din funcție cu Florin Vizan, susținut de PSD/ Lui Goidea, care a venit în funcție odată cu Guvernul Cîțu, îi expiră mandatul în 15 august - 12 august 2022
- De ce face George Simion ”nuntă cu poporul”, ca liderul Mișcării Legionare? Politologi: ”Copiază nunta lui Corneliu Zelea Codreanu, încearcă să-l umanizeze pe Simion”/ ”Puternice rădăcini în comportamentul legionar pe care AUR îl tot neagă, deși e evident/ Nu mireasa contează, ci uniunea conducătorului cu poporul său” - 10 august 2022
- VIDEO Relațiile toxice în licee și cum poate ajunge bullyingul o chestiune penală/ Președinta Asociația Elevilor din Constanța: ”Nu sunt cazuri izolate, e un fenomen în aproape fiecare clasă/ Există și profesori care își agresează elevii” - 10 august 2022