Dinozaurul Republicii lui Mazăre. Regina Tomiris, festivalul ei și impostura plătită din banii Constanței

13630_641134422652396_3229167158823196584_n

foto: Facebook/Corina Martin

Cel mai celebru exponat al Constanţei nu este nici statuia lui Ovidius, nici şarpele Glykon, închis într-o sală a muzeului de antichităţi, nici Cazinoul ruinat cu bună ştiinţă ci, de când nu mai avem primar ales, Regina Tomiris.

Anul acesta, parcul Tăbăcărie a avut noroc înaintea redescoperirii iubirii dintre Regină şi mulţimea privitoare: Festivalul Antic Tomis. Un detaşament de militari americani a adunat câteva sute de saci de gunoi de pe tăpşanul fără verdeaţă, flori sau arbori şi falezele distruse ale lacului. Armata SUA nu are, evident, contract cu administraţia locală şi nici cu Polaris SA, firma care împrăştie mediei spoturi generoase despre binefacerile curăţeniei şi prospeţimii. Apoi, cum la Constanţa nu mai există de decenii obiceiul spălatului spaţiilor publice, a fost şi ploaia de zilele trecute care, spectaculos, a mai atenuat din intensitatea promovării turismului de pe litoral. Ce să promovezi în zilele fără soare, în plin august, în cea mai mare staţiune a ţării? Totuşi, ploaia a mai înviorat buruienile de pe parcelele dintre cărări şi gunoaie şi, lucru important, a mai eliminat puţin din excremente şi mirosurile lor fetide, parte inseparabilă a aerului curat din ceea ce autoritatea locală promovată de Regină numeşte „spaţii verzi”.

În felul acesta, americanii şi Dumnezeu au pregătit minuţios scena unui spectacol bugetat de locuitorii Constanţei şi promovat cum se cuvine de ilustra Doamnă a Litoralului. Corina Martin este, de mai bine de patru ani, Regina Tomiris. Iar acest maidan murdar este scena noii ediţii a Festivalului Antic Tomis.


Citește și „Regina Cupidon, abonată la banii CJC. Acuzațiile bombă ale procurorilor DNA Constanța care l-au scos din minți pe Nicușor Constantinescu“


Preşedinta Asociaţiei Litoral- Delta Dunării are un respect neţărmurit faţă de autoritatea locală. Un cetăţean model, s-ar spune, care, după puteri, completează ceea ce administraţia nu se pricepe. De mai mulţi ani, promovarea evenimentelor din Mamaia se face cu bani publici, alocaţi cu grijă şi cu promptitudine. Mai mult decât atât, de la fel de multă vreme, acelaşi for conducător al Constanţei (Primăria, nu Asociaţia) percepe agenţilor economici din Mamaia o taxă pentru promovare. Banii ajung, într-un procentaj de 80%, în fondul Asociaţiei Reginei. Sigur, noi care suntem promovaţi prin brandul „Mamaia Style” nu avem motive să ne îngrijorăm şi, mai ales, nu trebuie să cerem explicaţii. Nu ni le pot da nici măcar consilierii locali, vajnici votanţi ai promovării necontenite. Îmi aduc aminte, cu duioşie, cum noul secretar general al PNL Constanţa, tânăr şi şcolit consilier local, nu mi-a putut explica într-o dezbatere ce miraj cuprinde sala aia, cu Putere şi Opoziţie susţinute din bani publici, când vine votul referitor la promovarea făcută de un ONG, adică Asociaţia Reginei. Iese unanimitate mereu. Şi acest lucru se întâmplă de vreo 7-8 ani consecutiv.

Această taxă de promovare, pe care o plătesc agenţii economici din Mamaia, conţine câteva lucruri nelămurite, pentru mine. Fiecare final de săptămână este marcat în presa constănţeană şi naţională cu anunţuri surpriză potrivit cărora peste 200. 000 de oameni, poate 300.000 dacă vom fi mai generoşi, sunt cazaţi pe litoral. Adică, peste 1,5% din populaţia totală a ţării vine să fie prezentă la evenimentele promovate de Regină, de Asociaţia ei, în colaborare cu autorităţile locale. De ce oare mai trebuie taxă de promovare dacă, oricum, nu mai sunt locuri de cazare? Apoi, din motive pe care nicio autoritate publică nu a explicat-o îndeajuns, taxa percepută de administraţia locală se varsă, că aşa trebuie, într-un procentaj deloc modest, în fondurile unui ONG. Asociaţia Reginei. Pentru promovare de evenimente, cultură, turism, clipuri muzicale. Mă mai întreb cine va avea curajul să o întrebe pe Regină dacă banii publici se duc sau nu înspre hoteluri, restaurante sau locaţii ale celor direct implicaţi în acest nemuritor fenomen al promovării debordante. Sau dacă autocarele cu turişti, prezente la Festival, sunt plătite din banii vreunor administraţii locale partenere întru promovare.

Anul trecut, Regina a promovat, alături de fostul primar, cultura istorică şi clipurile muzicale. Tot pe bani publici, evident. Maneaua care prezenta Mamaia, fete şi pe salvamar (întruchipat de patronul oraşului), oftată de o cântăreaţă care îşi ştie preţul, nu mai este de actualitate. Deşi a costat ceva, nu este limpede de ce i-a trecut harul. Fie pentru că aceia care ştiu note muzicale erau convinşi că este o preluare fidelă din Croaţia, fie pentru că salvamarul nu mai poate face cinste nici urbei, nici Asociaţiei, nici Reginei sau poate pentru că o instituţie a statului a stabilit că promovarea se axa, cumva, mai mult pe sex decât pe mare şi soare. De ce oare nu aţi mai promovat acel clip şi anul acesta? A fost conceput exclusiv pentru 2014? Nu mai e valabil, Regină, refrenul „Face cinste salvamarul”?


Citește și „Prima doamnă a litoralului și turismul ei“


Apoi, în plin delir pentru promovarea culturii din Constanţa, la care au aderat laolaltă Puterea dar şi zisa-opoziţie, Doamna Litoralului a venit cu o precizare. „Şi dacă şi copiii noştri, şi turiştii, au posibilitatea să vadă scene din istoria României, într-un eveniment, într-o staţiune din România, asta mă bucură”. Orgia culturală, cu personajele istorice la care se referă Regina, se desfăşura în centrul staţiunii Mamaia, cu Irina Loghin, Maria Cârneci şi Radu Mazăre într-un spectacol de circ care îşi schimba costumele, nu ştiu dacă şi ele plătite tot din bani publici. Era, acolo, doar istorie: Ramses, Ştefan cel Mare, pitici porno, mame, luptători. În roluri secundare, întotdeauna apăreau turiste pripăşite de prin oraşele mai modeste ale ţării sau din Bucureşti, chiar, încântate de vecinătatea cortului, camerelor de filmat şi ochilor profesioniştilor de la Fashion TV. Aceste evenimente culturale erau singurele pe care şi le poate permite, într-un sezon de vară, cel mai vechi oraş al României. Şi, da, evident, mii de privitori. Doar că, Regină, cei care admiră spectacolul de circ istoric la Mamaia revin, peste câteva zile, acasă, la Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca, Tulcea, Suceava, Braşov, Craiova şi, acolo, se pot duce în fiecare seară la teatru, la concert, la operă, la un vernisaj, la o expoziţie. Nouă, la Constanţa şi în Mamaia, ne rămân pozele pe Facebook ale Corinei Martin şi aşteptarea unui alt carnaval, în august, cu tot cu artiste de excepţie pe scena în aer liber (că alta nici nu mai este).

festivalulantictomis2015101stiri-1440435765

Corina Martin, la conferința de presă din Sala Pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie

Miturile fondatoare ale acestui oraş merită ceva mai bun decât panseurile şi fetişurile Corinei Martin şi ale promotorilor turismului de cluburi şi distracţie. Iar frăţietatea unor instituţii culturale cu notorietatea unor incalificabile atentate la bunul simţ artistic şi ştiinţific este scandaloasă. Elucubraţiile jalnice despre Tomis, daci, romani şi războinici ale şefei peste hotelieri, patroni de restaurante, chelneri, animatoare şi băieţi de şezlonguri sunt complet ieşite din ceea ce admitem, adesea, ca fiind o poveste.

Venim, Regină, după un pustiu de mai bine de un deceniu şi jumătate în care orice act cultural autentic a fost batjocorit şi eliminat, în care instituţii de prestigiu au fost desfiinţate iar evenimente de amploare au fost anulate. Niciodată, Regină, nu a fost un minim gest de protest al Asociaţiei faţă de mutilarea scandaloasă a culturii constănţene (şi din Mamaia) de către aceia care au dat girul finanţării din bani publici a fenomenului de promovare şi care v-au susţinut de ani buni. Niciodată, Regină, nu a fost dată o explicaţie comunităţii pentru buzunărirea constantă a fiecăruia dintre noi pentru o promovare pentru care nu ne-aţi întrebat niciodată, nimic. Rolul unui ales local, al aceluia lângă care aveţi mii de fotografii, nu este alături de mama lui Ştefan cel Mare ci să privească Parcul Arheologic (acolo, Regină, este o parte a cetăţii Tomis) care este vandalizat, batjocorit şi, vă vine să credeţi?, nepromovat.

Aţi început acest Festival la Edificiul Roman cu Mozaic. Această valoare inestimabilă nu se distruge de câteva luni, Regină, este un dezastru acolo de mulţi ani. Factorii responsabili ridică din umeri, lipsesc fondurile de reabilitare într-o municipalitate care acordă generos bani publici pentru cultura din Mamaia şi, pentru că se riscă mult cu prăbuşirea şandramalei, aţi mutat platoul spectacolului mai spre Satul de Vacanţă (vorbă să fie, că nu mai e nici sat, nici de vacanţă!).

Evident, Festivalul acesta nu este doar al Reginei. Doamna Litoralului a citit însemnările lui Iordanes şi nu poate să nu creadă ce scrie acolo. Întregul dezmăţ pe bani publici se desfăşoară, de ani buni, într-o complicitate transparentă politic (consilierii locali din Putere şi Opoziţie gândesc şi votează la fel), cu acordul celor care conduc instituţii culturale de importanţă naţională. Regina a ţinut să promoveze evenimentul Festivalului Antic în Sala Pictată a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, cu implicare media insistentă. Instituţia de cultură amintită ar fi putut avea decenţa de a evita un spectacol de impostură ştiinţifică, dat fiind că, prin corpul de cercetători de care dispune, reprezintă o marcă de excepţie în istoria veche românească. Nu s-a putut nici atâta: cineva să îi sugereze Reginei, măcar discret, un drum spre bogata bibliotecă de la parter.

Pe Corina Martin o recomandă istoria comună cu administraţia neschimbată de 15 ani, ajutorul permanent din partea liderilor locali, notorietatea şi, de ce nu, experienţa. Şi, evident, abonamentul perpetuu la banii publici pentru care arareori s-a dat vreo explicaţie.

Am văzut o campanie electorală cu un elefant pe străzile Constanţei: de ce nu am putea accepta nişte lupte între daci (PSD) şi romani (PNL)- evident, toţi actori în aceeaşi piesă- şi o victorie a nemuritoarei şi înfloritoarei Tomiris în rol de eroină pacificatoare?

Dacă nu, anul viitor, pe aceeaşi vreme, Festivalul Antic Tomis va reveni, cu promovare cu tot, atâta vreme cât societatea constănţeană va accepta să fie buimăcită de impostură, tupeu şi complicitate la finanţare din bani publici. Şi, din ce în ce, oraşul acesta în derivă se va confunda cu inoxidanta Regină Tomiris.

10 comentarii

 1. ANGELIK

  Cine o sa aiba curaj sa faca un control autentic al tuturor banilor furati?Si sa ii mai si vedem inapoi la buget?Nimeni! vorba ceea :sa avem si noi milionarii nostrii,incultii nostrii,impostorii nostrii,,,,restu,tacere!Sau plecam din tara.In CONSTANTA nu mai ai ce face,au distrus tot.

 2. robert

  un oras mort, cel mai penibil dintre marile orase ale tarii. somaj imens acoperit in statistici de cele 2 luni de sezon cand ospatarii, femeile de serviciu, paznicii si invartitorii de chei de pe marginea soselelor mai scot un ban. in rest, locuri de munca 0(zero), cu regii ale statului aflate in pragul falimentului, gen RADET, RATC sau chiar Oil Terminal. orasul se afla sub dictatura pensionarilor fomisti ce au ca unic tel umplerea burtilor cu cat mai multa pomana, lehamitea cetatenilor onesti fiind maxima. cat despre bucatareasa din articol si kitsh-ul cel propaga cu inversunare, probabil nu este departe ziua cand i se vor pune catusele, dar orasul este distrus si nici nu se intrevad sanse de redresare

 3. angela

  pai aceasta tanti si-a schimbat masina acu vreo 2 veri -adica sa nu credeti ca si-a luat Dacia,ci un Mercedes ultimul racnet-si un apartament pe malul ghiolului in Mamaia nord;toate astea dupa ce s-a implementat faimoasa taxa de promovare,iata ,asadar, unde merg banii prostilor!

  • Alina

   Din banii tai si a luat ea Mercedesu? Vai de capul vostru, de pe margine e foarte usor sa judeci … Ai facut ceva constructiv pentru orasul asta? O natie de carcotasi frustrati!

 4. preacuviosii canalie si pramatia

  Instituţia de cultură amintită ar fi putut avea decenţa de a evita un spectacol de impostură ştiinţifică, dat fiind că, prin corpul de cercetători de care dispune, reprezintă o marcă de excepţie în istoria veche românească. Auzi mai draga tov. Anghel de când gasca penala IP3 e o marca in istoria veche romaneasca? Pai la astia le pregateste Dobre Laurentiu un loc in celula si tu zici ca e mari autoritati stiintifice, ca e sub 50.

 5. enache cristian

  Va admir pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. In Romania exista festivaluri istorice autentice, care nu sunt confiscate de nici un Zamolxes, Burebista, Decebal sau oricare alta personaliate mitica sau istorica.
  La Constanta, din pacate, ceea ce la inceput parea drept un inceput bun, a fost deturnat si deservit frustrarilor unei persoane cu aere de vedeta, care isi construieste de fapt un capital de imagine din nevoia de a fi adulata, pe fondul unui festival care ar trebui organizat de institutiile de resort, in cunostinta de cauza.
  Pacat ca cei indrituiti, nu vor nici sa vada, nici sa auda. Mai mare pacat este ca taraste dupa ea in jos, numele unor artisti consacrati, care debordeaza de calitate in creeatie, si care din pacate, primesc un mare deserviciu prin asocierea cu acest personaj.
  Multi turisti sunt consternati de ceea ce vad, la fel ca si constantenii, care din pacate se tem de represalii, controale la comanda, marginalizari, denigrari si multe alte masinatiuni ce-i pasc daca isi spun punctul de vedere.
  Am auzit turisti straini intreband in jur cum o cheama pe actrita care se joaca de-a Tomiris, pentru ca interpreteaza prost un rol istoric. Cand au auzit ca este reprezentanta turismului de pe litoralul romanesc, au intrebat dezgustati: ” In Romania, asta fac reprezentantii turismului? Inseamna ca au inventat o noua meserie – actor tragico-comic in teatrul turismului”, si s-au privit complice, razand dezaprobator, completand cu lista de anormalitati comportamentale ale romanilor plecati prin Europa.
  Asa e la Constanta. Din pacate. Iar daca dezaprobi ceva din ceea ce este agreeat drept calitate, devii dusmanul publuc numarul 1, sabotat pe unde mergi (nu ca ai fi pupat pe obraz daca aplauzi ca un imbecil).
  Faceti ceva, cei care puteti, si opriti valul acesta de impostura! Este strigator la cer!
  Sanatate deplina tuturor!

 6. Paul Delun

  Sunt aici pareri care sunt foarte interesante si, mai mult ca sigur, puse de oameni care nu traiesc in acest oras. Se spune ca orasul este mort: foarte bine. Atunci Brasovul cum este? Clujul cum este?. Pentru ca in Brasov si in Cluj este mult mai putina miscare dupa ora 5 seara fata de Constanta care este plina de viata. Si apoi persoana respectiva, plina de ura partinica, mai zice si ca orasul este plin de someri. O fi, nu zic nu, dar nu se vede. Cand intri la casa de munca (acolo,…… stii tu unde ca esti constantean si stii unde este nu?) este pplin dar nu de oameni care umbla dupa ajutorul de somaj ci de oameni care vor sa isi plateasca darile la stat (CAS-ul) din mana (oare de ce si mai ales din ce fonduri?). Nu stiu stimabile de unde le stii matale pe toate ca un om mare dar tin sa te anunt ca orasul Constanta este un oras maritim plin de …… culmea culmilor, marinari care, asta este socoteala in ziua de azi, datorita primului marinar al tarii care a vandut flota, pleaca in lume pe vase straine si, ce sa vezi, in statistici apar ca someri (pentru ca nu au de munca in orasul nostru)
  Iar pentru rau-voitori ii anunt ca marele cazinou din Constanta este in stadiul avansat de degradare datorita tot primului marinar al tarii care nu a vrut (via d-na Udrea) sa il lase se il renoveze. In acest mod simplu timp de 10 ani nimeni nu s-a ocupat de respectiva cladire.
  Nu uitati ca pana la acest primar (rau asa cum il categorisiti) am avut un primar doctor care nu a facut altceva decat sa creasca numarul sobolanilor din oras, un arhitect care nu a facut altceva decat sa aduca orasul intr-un stadiu de ruina si un inginer care nu a facut nimic (nu stiu si nici nu fac presupuneri cu ce au facut pentru buzunarele personale).
  Mazare a facut posibil ca azi orasul Constanta sa stea fara rusine langa orasele mari ale tarii asa cum si merita.

  • robert

   nu va este de ajuns ziarul Telegraf, unde asa-zisi jurnalisti, printre care te numeri si matale, se intrec in pupincurismul extrem la adresa unui mascarici-viitor-puscarias?
   sa vii sa aberezi cu nus ce cozi la fisc si de acolo sa tragi concluzia bogatiei unui oras, trebuie ca esti dus rau cu … pupincurismul. cozile alea sunt consecinta proastei organizari a fiscului la nivel de oras/judet si nicidecum aberatiile cu bogatii ce se inghesuiesc sa-si plateasca darile.

 7. cristi

  Comentariul de mai sus arata clar nivelul si motivul pentru care Constanta e intr-o continua cadere; arata mai ales, motivul pentru care nu va ajunge la nivelul Clujului nici de acum intr-o mie de ani.
  Bati campii tinere, rau de tot si jicnesti prin atitudinea si conceptia mesajului, toti oamenii de valoare care exista in orasul culmilor degradarii! Aici nu discutam politica. Aici discutam despre realitatea concreta. Te sfatuiesc sa nu mai comiti imprudenta asta in public, neavand habar de afacerile si modul in care au parvenit edilii, pentru ca e clar ca nu stii pe ce lume traiesti. Aici vorbim despre cum arata si ce se intampla concret in orasul vostru, despre dezastrul vestigiilor istorice, despre mizeria din oras, despre promiscuitatea cu care sunt confiscate valorile autentice si distrusa cultura. Incepand de la curatenia orasului care este impecabila, continuand cu viata culturala indiscutabil incomparabila cu a Constantei, pana la evenimentele de talie internationala -si aici ma refer chiar la festivaluri -UNTOLD e ultimul dintre ele dar an de ansunt atatea, continuand cu festivalurile de istorie antica si medievala, nu mai spun de atitudinea fata de viata insasi, nimic dar absolut nimic nu va ridica la nivelul acestei capitale culturale a Europei -Clujul.
  Nimeni nu ar indrazni in Cluj sa se erijeze printr-un teatralism de cea mai slaba calitate in vre-o regina antica sau alta personalitate mitico-istorica, cu atat mai mult sa mai si ocupe o functie in turism. Ar sti ca se face de ras, nu ca promoveaza turismul!!! Turismul vostru o sa fie promovat cand strazile Constantei, parcurile, vestigiile antice or sa arate impecabil!!!!! Ia da o fuga pana la Cluj sau la Brasov sau la Sinaia, sau la voi la Navodari, sa vezi ce inseamna un oras ingrijit! Hotelierii si detinatorii de restaurante sunt prejudiciati de cum arata Mamaia. Am fost si am vazut cata mizerie este in spatiile verzi, nu mai zic de restul. Asa ca, lasa tonul protector, ca te deconspiri ca esti pe val!
  Cu atat mai putin, nicaieri in tara asta banii publici nu ar fi folositi pentru satisfacerea acestui tip de mofturi de vedeta.
  Un festival antic este un festival antic, nu o ocazie a vreunei persoane de a iesi in fata ca sa spuna ca e posedata de spiritul nu stiu cui, si ca a inteles mesajul si ca de atunci, nu stiu ce sarpe nu se desparte de capul ei si o indeamna sa iasa pe strazi machiata ca intr-un show de travestiti, imbracata ce-i drept intr-o rochie eleganta, si tipand din toti plamanii ca s-a intors din morti si transmite vreun mesaj. Pai sa incerce cineva sa propuna asa ceva, ca trimitem mintenas la Manastirea Nicula – ca se fac si exorcizari, stiai asta?
  Nu mai face afirmatii tendentioase si garantat gratuite despre viata altor orase, ca arati singur ca nu esti capabil nici macar sa te informezi!
  N-am nimic cu primarul sau sefa turismului vostru. Putin imi pasa cine sunt sau cum ii cheama. Probabil ca au facut si cateva lucruri bune, ca nimeni nu-i pe deplin rau. Dar am fost si anul asta la mare asa cum vin de 30 de ani si am vazut grupuri de turisti straini la Cazino care radeau de situatia jalnica a Constantei, de mizeria ce colcaie peste tot si de faptul ca sefa turismului e posedata de spiritul unei regine antice care in loc sa se ocupe de turism, confisca un festival ( ei credeau ca e vre-o actrita si comentau ca interpreteaza prost). Bine macar ca s-a amenajat Faleza si Piata Ovidiu. Intrebarea e: in atatia ani de cand e primar Mazare al vostru, doar atat a putut? Ce treaba au primarii de acum 15-20 de ani? Vorbim de 15 ani incoace. Macar pe vremea aia, era orasul curat si te puteai plimba prin parcuri.
  M-am plimbat in toata Mamaia, am fost si in restul litoralului. Peste tot lacrama domeniul public. Degeaba e curat in hoteluri, ca mizeria din jur te trimite oriunde, numai la Constanta, nu. Am vazut la Digi ca se colecteaza taxa de litoral de la operatorii de turism si ca de la initiativa asta au luat model si altii in tara. Pai cand iti pute casa de mizerie, tu te imbraci frumos, te dai cu parfumuri scumpe si iesi pe strada sa faci parada? Nu-ti faci intai curat in casa? Fa-ti intai curat in casa, in jurul ei, si apoi poti sa te dai mare daca vrei, doar ca bunul simt ar trebui sa iti puna limite atunci cand ai o functie publica!!!
  Si, DA, se traieste cu frica de a vorbi, nu cumva sa auda vreun om de-al lor, ca-i bai mare. M-am simtit ca pe vremea lui Ceausescu pentru ca toti discutau in soapta. De asta il felicit pe domnul care a scris articolul ca are curaj!
  Doar ca nu poate schimba nimic singur! Iar cu cei ca tine, tinere, totul se duce de rapa. Pana la urma, inteleptul care a zis ca fiecare cetate isi are conducatorul care il merita, a avut dreptate! Pacat de oamenii de valoare din Constanta, ca trebuie sa puna ochii in pamant cand sunt intrebati ce se intampla in Constanta, fie ei profesori, medici, istorici, actori sau ori ce ori fi.
  Servus.