
Monumentul istoric “Casa cu Lei” din Peninsula Constanței a fost cumpărată de Monsson Trading, conform unui comunicat de presă transmis de companie. Clădirea a fost deținută până acum de milionarul constănțean Gabriel Comănescu.
În urmă cu o săptămână, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au declarat pentru ISE că analizează “oportunitatea” cumpărării monumentului istoric.
Între timp, în urma analizei specialiștilor, reprezentanții CJ au decis să nu își exercite dreptul de preempțiune asupra clădirii de patrimoniu.
“Consiliul Județean Constanța nu și-a exercitat dreptul la preempțiune pentru monumentul istoric “Casa cu Lei”, fostă casă “Emirzian”. Instituția noastră a solicitat puncte de vedere cu privire la oportunitatea și necesitatea efectuării unei astfel de achizitii, atât din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cât și din partea direcțiilor de specialitate din aparatul propriu al CJC. Astfel:
- MINAC a considerat a nu fi oportună și necesară o astfel de achizitie din prisma unei instituții muzeale, atât din considerente de ordin organizatoric, cât și din perspectiva costurilor ce se vor angaja cu reabilitarea clădirii.
- Direcția Generală Tehnică, Urbanism și Amenajarea Teritoriului ca urmare a vizualizării clădirii concluzionează că este necesară o intervenție urgentă și de amploare asupra obiectivului, care va implica costuri financiare semnificative.
- Direcția Generală Economico-Financiară spune că impactul bugetar nu va fi doar cel cu privire la achiziția imobilului, mai exact cel de 700.000 euro, echivalentul a 3.500.000 lei, la un curs de 5 lei/euro, precum și cheltuielile ulterioare de restaurare, reabilitare și punere în valoare a imobilului”.
Fiind vorba de vânzarea unei clădiri de patrimoniu, proprietarul a înștiințat Ministerul Culturii privind intenția, iar Ministerul le-a solicitat ulterior Primăriei și Consiliului Județean să spună dacă vor sau nu să cumpere imobilul.
“Primăria Constanța nu-și exercită dreptul de preempțiune la vânzarea imobilului în discuție din rațiuni financiare”, a transmis pentru ISE Doru Iordache, consilierul primarului Vergil Chițac, în urmă cu o săptămână.
Istoria Casei cu Lei
Clădirea istorică a fost înființată de bogatul negustor armean Dicran Emirzian și este parte a bogatului arhitectural lăsat de armeni orașului Constanța.
Construită în perioada anilor 1898-1902 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, clădirea ce se desfășoară pe două etaje și mansardă a fost ridicată într-un superb stil eclectic, cu tușe ale neorenașterii italiene și cu elemente neoclasice. Talentul și priceperea arhitectului Berindei au făcut ca această superbă clădire să intre în memoria orașului din punct de vedere arhitectonic și să reprezinte o emblemă a zonei peninsulare.
După capitularea Constanţei şi instalarea administraţiei germane a mareşalului Mackensen, la 22 octombrie 1916, Casa cu Lei a fost rechiziţionată de trupele austro-ungare care şi-au stabilit aici sediul central al Consiliului de Administraţie Imperial pentru Provinciile de Răsărit. A fost şansa clădirii de a fi ferită de devastările obişnuite ale soldaţilor şi ofiţerilor bulgari dar şi voinţa contelui Pal Loniay, administratorul civil al Austro-Ungariei în Dobrogea, de a îşi găsi o reşedinţă somptuoasă.
Imediat după Primul Război Mondial, la începutul anilor 20 ai secolului trecut, Casa cu Lei a devenit sediu de bancă, urmând ca, după reabilitarea din anii 70, să devină restaurant. Anii democrației de după Revoluție nu au fost blânzi nici pentru Casa cu Lei, care astăzi este aruncată în anonimat.
Clădirea a ajuns în atenția publicului în 2017, când Poliția de Patrimoniu și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța a hotărât amendarea proprietarilor unor monumente de patrimoniu, printre care și Casa cu Lei, pentru nerespectarea obligațiilor lor față de monumente.
- Citește și “Casa cu Lei. Un veac de discreție și uitare cu nababi armeni, unguri și români”.
- Citește și “Premieră la Constanța! Poliția de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice pentru nerespectarea Legii 422/2001. Primele clădiri vizate: Casa cu Lei și Casa Manicatide”.
- Turcii din România au votat ferm opoziția: Kemal Kilicdaroglu a obținut 58% din voturi, Erdogan – 38%/ Kilicdaroglu, câștigător atât în București, cât și în Constanța - 15 mai 2023
- UE, cu ochii pe alegerile de pe Bosfor: Cum se poate schimba cursul negocierilor de aderare cu Turcia dacă Erdogan este înfrânt la alegerile prezidențiale de duminică? - 14 mai 2023
- Farul se împiedică la Sepsi Sf. Gheorghe: Băieții lui Hagi ratează victoria în minutul `90 - 29 aprilie 2023