Cum poate termina Guvernul Dăncilă președinția Uniunii Europene fără majoritate în Parlamentul României? Codrin Ștefănescu anunță dezertări din PNL

Codrin Ștefănescu, secretar PSD (foto: www.ziare.com)

Este o regulă de bune maniere în Uniunea Europeană ca, în timpul în care un stat conduce Consiliul, guvernul să fie ferit de atacuri interne care să conducă la demiterea lui. Ideea este ca, în cele şase luni, şeful acelui Executiv şi miniştrii săi să se poată concentra pe rezolvarea importantelor dosare europene, fără a trăi spectrul unei demisii intempestive sau a unei demiteri în Parlament.


Cum s-a întâmplat până acum în Europa?


Din 1958 şi până la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene de anul acesta, nu mai puţin de 14 guverne au fost schimbate în timpul exercitării conducerii rotative de şase luni. Motivele au fost diverse: fie moţiuni de cenzură care au condus la demiterea guvernului, fie alegeri parlamentare anticipate.

În mai 2009, în timpul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene deţinute de Republica Cehă, prim-ministrul Mirek Topolánek, lider al Partidului Civic Democrat, a cedat şefia guvernului în urma unei moţiuni de cenzură către  tehnocratul Jan Fischer, un independent care a continuat să gestioneze primul experiment ceh la conducerea blocului comunitar european din istorie.

Mai recent, Malta a organizat alegeri parlamentare anticipate la 3 iunie 2017, cu mai puţin de o lună înaintea încheierii preşedinţiei semestriale pe care o deţinea. Prim-ministrul laburist Joseph Muscat a fost acuzat că acoperă acte de corupţie din imediata lui apropiere politică. Presa malteză şi internaţională a scris, atunci, despre suspiciunile potrivit cărora soţia prim-ministrului, Michelle, ar fi avut legături cu o companie din celebrul scandal Panama Papers. Joseph Muscat a negat vehement şi a declarat că totul era o invenţie rusească: refuzul Maltei de a permite navelor ruse să alimenteze în insule în drumul lor spre Siria au înfuriat Moscova. Electoratul l-a crezut şi Partidul Laburist, inclusiv Joseph Muscat, şi-au continuat actul de guvernare.

Totuşi, aceste accidente sunt rare, au caracter excepţional iar instituţiile Uniunii Europene, ca şi statele membre, nu şi le doresc pe parcursul celor şase luni cât se exercită preşedinţia rotativă.


Codrin Ştefănescu, secretarul PSD, a promis că va reface majoritatea parlamentară PSD-ALDE din Camera Deputaţilor cu dezertori din PNL


În luna februarie a început sesiunea parlamentară iar coaliţia guvernamentală PSD-ALDE nu mai are, tehnic, majoritatea în Camera Deputaţilor, cea mai importantă din punct de vedere al deciziei legislative. Plecările succesive din PSD, spre partidul Pro România condus de fostul prim-ministru şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, au condus la un număr insuficient de deputaţi pentru coaliţie, la sfârşitul lunii ianuarie.

Hemoragia politică poate conduce foarte lesne la greutăţi legislative insurmontabile pentru guvernul condus de Viorica Dăncilă. Legea bugetului pe anul 2019 poate fi un impas. Dar se mai poate coagula politic îndepărtarea lui Liviu Dragnea de la preşedinţia Camerei Deputaţilor. Şi, desigur, aceste plecări spre Pro România pot conduce la organizarea unei moţiuni de cenzură pe care guvernul să nu o mai depăşească.

Dacă PSD şi ALDE pierd majoritatea în Parlament, este compromisă şi preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene fără un acord politic tacit ca guvernul condus de Viorica Dăncilă să rămână în funcţie până la începutul lunii iulie, când va preda mandatul către Finlanda.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, s-a oferit să evite această catastrofă.

 „Răzbunarea PSD după plecările din ultima vreme”, aşa au titrat media româneşti după ce un număr de deputaţi au anunţat înscrierea în Pro România. Codrin Ştefănescu a anunţat că 8 până la 11 parlamentari vor părăsi imediat PNL şi se vor înscrie în PSD, acoperind, astfel, pierderile de la sfârşitul lunii ianuarie. „Am ştiut – a declarat secretarul general al PSD – că, după încercarea de puci eşuată de acum câteva luni de zile, unii dintre colegii care stau cu urechea aplecată mai în exteriorul partidului decât în interior vor primi „verde” pentru a întări partiduleţul de buzunar condus de cel care ne-a trădat cel mai mult şi al cărui nume nici nu vreau să-l rostesc.” Codrin Ştefănescu a stabilit şi că „printre parlamentarii PNL care sunt cu capul pe umeri şi care înţeleg că s-a ales praful de partidul lor cu amestecul acela de pedelismo-securismo-băsismo-macoveism, ce este la ei, au bătut la uşile noastre”.

Fără o revenire la o majoritate PSD-ALDE în Camera Deputaţilor şi cu spectrul pierderii controlului parlamentar în ansamblu, guvernul condus de Viorica Dăncilă poate fi demis în chiar timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.