- Părinții fostului prefect al Constanței Claudiu Palaz au intabulat un hectar de teren din satul în care locuiesc fără ca acesta să le aparțină.
- Proprietarul suprafeței susține că a încercat să-și recupereze terenul pe cale amiabilă, dar fostul prefect și părinții lui l-au ignorat, așa că bărbatul a dat în judecată familia Palaz.
- Pe de altă parte, Claudiu Palaz susține că părinții lui au devenit proprietari pe teren din greșeală, iar încurcătura poate fi remediată doar în instanță.

Un fermier din satul constănțean Pietreni (comuna Deleni) a rămas fără ferma și terenul aferent acesteia după ce părinții fostului prefect Claudiu Palaz au intabulat-o pe numele lor, invocând un act de moștenire.
Aurel Popescu este inginer agronom și a ajuns în satul natal al părinților lui Palaz în anul 1977, prin repartiție. Tot atunci i-a cunoscut pe soții Palaz și s-a împrietenit cu ei. În 1995 a devenit și vecin cu aceștia, după ce a cumpărat 10.680 mp din cele două hectare pe care le deținea bunica lui Claudiu Palaz.

Popescu a început să-și amenajeze o fermă:
”Suprafața a fost împrejmuită cu gard de lemn, așezat pe temelie de beton și stâlpi de țeavă metalică. Terenul, având o pantă foarte mare, am procedat la trasarea lui. In baza acestui act de vânzare-cumpărare, am construit o moară de mălai și urluială industrială în suprafață de 80 mp, un adăpost pentru animale în suprafață de 600 mp, cu pistă betonată de 600 mp, o sală de sacrificare animale, obținând de la Consiliul Județean Constanța certificate de urbanism și autorizație de construcție pe baza proiectelor de construcție făcute. De asemenea, am construit o locuință de serviciu în baza autorizației de construcție eliberată de Primăria Deleni. În anul 1998, am obținut procesele verbale de recepție finală de la Consiliul Județean Constanța. De asemenea, pe o parte din terase am plantat aproximativ 200 de pomi fructiferi, aceste investiții și din DN 3 Constanța-Ostrov”, povestește bărbatul.
Anul trecut, când Popescu a vrut să-și cadastreze terenul, a aflat că imobilul nu-i aparține pentru că întreaga suprafață de două hectare este intabulată deja pe numele soților Palaz, încă din anul 2008.
Bărbatul susține că a încercat să ia legătura atât cu părinții lui Palaz, cât și cu fostul prefect, dar aceștia l-au ignorat.
Popescu a mers în instanță și a cerut anularea actului notarial prin care parcela care cuprinde inclusiv terenul său a fost intabulată pe numele soților Palaz. În fața autorităților, părinții fostului prefect au invocat moștenirea inițială, de două hectare, deși familia vânduse jumătate din suprafață fermierului.
Bărbatul a fost căutat de Palaz abia când a aflat că pe rolul Judecătoriei Medgidia a fost înregistrat un dosar pentru anularea actului notarial al certificatului de moștenitor. Cei doi s-au certat pentru că, susține Popescu, Palaz s-a simțit jignit de ceea ce avocata fermierului susține în fața instanței, referitor la modul în care familia fostului prefect și-a agonisit averea de-a lungul timpului.
Aurel Popescu susține că nu înțelege cum a fost posibil ca Primăria Deleni să certifice că soții Palaz sunt proprietari pe întreaga suprafață și de ce OCPI a acceptat lucrarea de cadastru pentru teren extravilan, dacă terenul apare intravilan în acte:

”Când familia Palaz a efectuat lucrarea de cadastru, pe terenul nostru, nu au fost menționate niciuna dintre cele patru investiții pe care le-am făcut. Întrucât acest teren a fost înstrăinat de două ori, conform cărții funciare informative, am fost nevoit să introduc de urgență acțiune în instanță, pentru a nota litigiul din cartea funciară în așa fel încât să împiedic o altă vânzare ulterioară, către oricine. Din 1995, la Primăria Deleni, la această adreasă, plătesc taxe și impozite pe teren și clădiri conform certificatelor fiscale și chitanțelor. Această problemă se poate rezolva oricând, printr-o simplă declarație la notar, de modificare a cărții funciare. Trebuie să existe doar bunăvoință din partea lor (art. 908, alin. 2 din noul Cod Civil – rectificarea înscrisurilor în Cartea Funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declarație autentică notarială a titularului dreptului ce urmează a fi radiat sau modificat, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă. Este de neînțeles de ce OCPI a acceptat lucrarea de cadastru, care nu corespunde cu realitatea din teren și nici cu hărțile pe care le au de pe satelit și pe care le am și eu”, a declarat Aurel Popescu pentru Info Sud-Est.

Fost prefect, actual vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz a declarat că la mijloc este vorba de o greșeală a cadastristului care a provocat toată încurcătura:
”Terenul de care faceți vorbire este cumpărat de proprietarul Popescu, de la bunica mea. Probabil când s-a făcut cadastrul pentru teren, la măsurători, inginerul nu a găsit transcris actul de proprietate pentru terenul agricol extravilan între bunica mea și domnul Popescu. Iar de aici toată încurcătura. Dumnealui a construit fără să aibă un titlu valid pe un teren extravilan, fără ca acesta să fie trecut în intravilan conform legislației. Primăria probabil a încasat dublu impozit, atât dumnealui cât și pentru familia mea ani de zile, iar familiei mele i-a impozitat terenul ca fiind intravilan, cu toate că acesta era extravilan agricol și multe alte încurcături”, a declarat Claudiu Palaz pentru Info Sud-Est.
Fostul prefect susține că singura soluție prin care poate fi remediat litigiul este instanța care va dispune o expertiză:
”La această dată, singura soluție pentru rezolvarea litigiului respectiv, este doar instanța în urma unei expertize pe care o va dispune. Aceasta va sta la baza unei sentințe care va anula parțial titlul familiei mele pentru suprafața ocupată de construcțiile domnului Popescu. Mai departe, această sentință va fi depusă la Cartea Funciară, care va dispune rectificarea încheierii de intabulare conform sentinței judecătorești. Dacă terenul nu era înregistrat la OCPI, acest lucru se făcea direct la notar. Însă dată fiind situația actuală, instanța este singura soluție, chiar dacă părțile își dau acordul în acest sens. Realizați ce încurcături va avea ulterior domnul Popescu pentru că autoritățile nu și-au făcut datoria. Practic, dumnealui are eliberate documente în baza cărora a edificat construcții fără să dețină un act de vânzare-cumpărare transcris la Cartea Funciară. Suprapunerea de care facem vorbire este la fel ca miile de astfel de cazuri rezultate ca urmare a aplicării în mod eronat a legilor proprietății, privind transcrierea actelor de proprietate, cu diferența că în speța aceasta, ambii proprietari (atât familia mea, cât și domnul Popescu) suntem de acord să rezolvăm această încurcătură”, a declarat Claudiu Palaz pentru Info Sud-Est.
Context. Averea familiei Palaz
Afacerile familiei lui Claudiu Palaz au prosperat după ce acesta a ajuns în funcțiile cheie din administrația publică locală. Gheorghe Palaz, tatăl fostului prefect, a agonisit o avere impresionantă și a devenit, de-a lungul anilor, un veritabil latifundiar al județului. Familia Palaz deține un conac și o fermă imense în satul Pietreni, lângă proprietatea lui Aurel Popescu, mai multe terenuri în județul Constanța, inclusiv vila în care locuiește fostul prefect.
Gheorghe Palaz a reușit să facă într-o singură lună un profit colosal, de 2,5 milioane de euro, în urma unei tranzacții din vara anului 2008, când autoritățile pregăteau un proiect de infrastructură în Portul Constanța pentru construirea unui pod rutier peste Canalul Dunăre-Marea Neagră.
În 11 iunie 2008, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a depus o cerere de eliberare a certificatului de urbanism pentru podul rutier care urma să fie construit peste canal, iar la scurt timp, tatăl lui Claudiu Palaz, care era subprefect la acea vreme, a cumpărat cu 2,6 euro/mp exact parcela pe care urma să fie construit podul.
Trei săptămâni mai târziu, tatăl lui Palaz vinde terenul firmei care urma să construiască podul, la un preț de 20 de ori mai mare, și înregistrează un profit de 2,5 milioane de euro.
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023