
Mai sunt 6 zile până la data în care judecătorii Curții Constituționale se vor pronunța cu privire la excepția de neconstituționalitate în ce privește abuzul în serviciu. De la ridicarea excepției în dosarul Bica, Nicușor Constantinescu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a amâna procesul, el însuși fiind acuzat de abuz în serviciu, dincolo de termenul de 15 iunie stabilit de judecătorii CCR, sperând că decizia Curții îi va fi favorabilă. În acțiunea tergiversării procesului, au căzut victime doi medici reputați din Constanța.
La ultimul termen, în fața instanței, procurorul a prezentat o fișă medicală potrivit căreia Constantinescu avea tensiunea 14 cu 8, adică relativ normală, în momentul în care medicii au decis să-l interneze. Din această cauză, DNA a început urmărirea penală împotriva medicilor care l-au internat.
În ultimele 90 de zile, Nicușor Constantinescu a luat la rând secțiile medicale din Spitalul Județean de Urgență Constanța, acolo unde s-a internat de mai multe ori invocând diverse probleme medicale.
La 28 octombrie 2015, Nicușor Constantinescu a fost condamnat în prima instanță la 3,6 ani de închisoare cu executare pentru subfinanțarea Centrului Militar Zonal.
Din luna februarie, după ce excepția de neconstituționalitate a ajuns la CCR, Constantinescu a început să invoce în mod constant diverse probleme de ordin medical pentru a tergiversa judecata.
•Mai întâi, la 18 februarie a.c., fostul președinte al CJC a cerut strămutarea acestui dosar de la Curtea de Apel Constanța, însă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins solicitarea acestuia.
•La termenul din 3 martie, Constantinescu i-a recuzat pe judecătorii Andreea Ianca și Dan Iulian Năstase din cadrul Curții de Apel Constanța. Cererea i-a fost respinsă.
•La termenul din 17 martie, fostul președinte al CJC cere audierea a doi foști prefecți și, totodată, sesizează CCR în ce privește abuzul în serviciu, după modelul Alina Bica. Judecătorii Curții de Apel Constanța au stabilit următorul termen pentru 22 martie, atunci când Constantinescu urma să fie audiat.
•A doua zi, însă, la 18 martie, Nicușor Constantinescu a luat calea Spitalului Județean Constanța unde s-a internat pentru ”proceduri medicale”, iar avocații săi au solicitat suspendarea procesului.
•La termenul din 22 martie, Constantinescu nu s-a prezentat în fața instanței pe motiv că este internat în spital pentru ”proceduri medicale”, iar cererea de suspendare a procesului a fost respinsă de judecători, următorul termen fiind stabilit pe 29 martie.
•A doua zi, în 23 martie, Nicușor Constantinescu se operează la șold.
•La termenul din 29 martie fostul președinte al CJC nu s-a prezentat în fața instanței, pe motiv că, în urma operației, este netransportabil. Însă avocatul său cere ridicarea controlului judiciar. Judecătorii resping solicitarea.
•Ulterior, Nicușor Constantinescu nu s-a prezentat la termene, pe motiv că se recupera la Sanatoriul din Techirghiol și că nu se putea transporta, în urma operației la șold din 23 martie.
•Așa se face că, la termenul din 14 aprilie, Andrei Bodean, procurorul DNA Constanța care a instrumentat dosarul, a cerut audierea lui Constantinescu la Sanatoriul din Techirghiol, în ședință publică. Cererea a fost admisă de judecători, dar respinsă cu vehemență de Constantinescu, pe motiv că vrea să dea declarație când poate ”participa apt medical la ședința de judecată”. În urma refuzului, audierea acestuia a fost amânată pe 5 mai.
•În termenul din 5 mai, nici Nicușor Constantinescu, nici avocații acestuia nu s-au prezentat în fața instanței. Următorul termen a fost stabilit la 19 mai când judecătorii, la cererea procurorului DNA Constanța, au dispus aducerea lui Constantinescu cu mandat, indiferent de mijloacele medicale necesare transportului acestuia.
•Pe 18 mai, în seara dinaintea înfățișării în instanță, Nicușor Constantinescu s-a internat din nou în Spitalul Județean Constanța, de data aceasta la secția de Urologie. Presa locală a titrat la vremea aceea că fostul președinte al CJC s-a internat ”de urgență”, însă momentul internării nu a fost ratat de fotografi.
•Așadar, Nicușor Constantinescu nu se prezintă la termenul din 19 mai, iar procurorul DNA cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de măsura precedentă, printre care și prezentarea în fața instanței atunci când este chemat.
•A doua zi, pe 20 mai, Nicușor Constantinescu este supus unei intervenții chirurgicale banale, de înlăturare a unor pietre la rinichi, eveniment care este filmat de medici și trimis presei la ordinul fostului președinte al CJC.
Judecătorii nu s-au lăsat intimidați și au solicitat aducerea lui Constantinescu la judecată. Acesta din urmă, deși tocmai ieșit din operație, a fost extrem de recalcitrant și l-a certat cu furie pe procurorul DNA, în fața jurnaliștilor și în fața instanței, pentru că magistratul a adus probe și stenograme prin care a demonstrat că Nicușor Constantinescu i-a păcălit pe judecători în ultimele luni și că, de fapt, acesta a fost apt pentru a se prezenta în fața instanței. Judecătorii au dispus arestarea preventivă a lui Constantinescu, iar a doua zi acesta a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă. În perioada în care Constantinescu a refuzat să vină în fața instanței sub pretextul că nu se poate deplasa, acesta a părăsit sanatoriul în fiecare weekend și a organizat și a participat la evenimentul care a marcat întâlnirea după 25 de ani de la absolvirea facultății, la Universitatea Maritimă Constanța. Acesta a recunoscut în fața instanței că a participat și a ”ciocnit un pahar” și la petrecerea de după eveniment, organizată la ”Flora”, hotelul de casă al celor trei prieteni, controlat de Sorin Strutinsky.
La termenul din 6 iunie Nicușor Constantinescu ar fi trebuit să fie audiat pentru ca mai apoi instanța să rămână în pronunțare. Doar că lucrurile nu au fost nicidecum simple:
La scurt timp de la intrarea în sală, Nicușor Constantinescu a devenit recalcitrant, a țipat la judecătoarea Andreea Ianca ”Vreți să mă omorâți?” și a cerut să vină un echipaj SMURD. Procesul s-a suspendat până la sosirea medicilor care i-au dat o pastilă și l-au asistat însă acesta a refuzat să dea declarații ”din cauza stării de sănătate”. Ulterior, avocatul lui Constantinescu a cerut recuzarea completului, suspendarea procesului și a invocat o excepție de nelegalitate. Cererile i-au fost respinse. Apoi, avocatul a explicat că Nicușor Constantinescu refuză să își ia tratamentul ”ca o formă de protest”. Văzând că nu există cale de întoarcere, fostul președinte al CJC apelează la un alt tertip de tergiversare a procesului și își concediază avocatul care își strânge dosarele și pleacă din sala de judecată. Rămas singur, Constantinescu cere un alt avocat, primește unul din oficiu, îl refuză pe motiv că nu cunoaște dosarul și zbiară către judecători: ”Vă acuz de tentativă de omor repetat!”. Magistrații încearcă să îl liniștească, suspendă ședința, iar după reluarea acesteia procurorul DNA cere pedeapsa maximă pentru Nicușor Constantinescu, de 9,3 ani cu executare. La auzul cererii procurorului, Nicușor Constantinescu a solicitat să fie transportat la Spitalul Județean Constanța pentru că se simte rău. Până la ieșirea din Curtea de Apel și-a revenit însă. Întrebat fiind de jurnaliști de ce nu își ia tratamentul pentru tensiune, Constantinescu s-a înfuriat și le-a transmis acestora: ”Hai, nu mai mâncați c*, mă!”.
În 8 iunie, judecătorii au încercat să reia procesul, în zadar însă: Nicușor Constantinescu le-a spus judecătorilor că angajase un avocat în urmă cu puțin timp și că acesta are nevoie de timp pentru a studia dosarul. Solicitarea i-a fost respinsă, iar tensiunea i-a urcat la 25 cu 14. Judecătorii au întrerupt ședința, iar medicii au propus ca Nicușor Constantinescu să fie dus la spital pentru a-i fi stabilizată situația. Procurorul și judecătorii au fost de acord, doar că Nicușor Constantinescu nu a mai fost adus înapoi după stabilizare. Judecătorii au decis ca termenul de pronunțare a deciziei definitive să fie 22 iunie pentru a se avea în vedere decizia CCR cu privire la abuzul în serviciul. Ulterior, Nicușor Constantinescu a fost internat la secția de Cardiologie sub îngrijirea directă a șefului de secție Raluca Irinel Parepa.
La 9 iunie, Nicușor Constantinescu a fost adus iar în fața instanței și le-a spus jurnaliștilor că a fost ”externat de DNA” și că vrea să fie ”îngrijit de procurorul Bodean DNA”. Procurorul a adus în fața instanței fișa medicală aferentă internării de pe 8 iunie, conform căreia Constantinescu avea tensiunea 14 cu 8 în momentul în care medicii au decis să îl interneze pe secția de Cardiologie. Pentru acest lucru, DNA Constanța a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și impunerea controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 8 iunie, pentru Raluca Irinel Parepa, șefa secției de Cardiologie, și Marius Țoringhibel, medic primar al aceleiași secții. Procurorii DNA Constanța consideră că cele două cadre medicale l-au ajutat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța să se sustragă de la executarea arestului preventiv și să beneficieze de condiții mai blânde, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța.
Colecția penală a lui Nicușor Constantinescu
Procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu în patru dosare penale:
1. Subfinanțarea Centrului Militar Zonal (speța în care a primit condamnarea de 3,6 ani cu executare, în primă instanță);
2. Dosarul fundațiilor Thalia și Fantasio;
3. Dosarul prejudiciului de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și de peste 1 milion de lei în dauna statului român;
4. Dosarul elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol.
5. Procurorul Dana Ana din cadrul DNA București l-a trimis în judecată pe fostul președinte al CJC într-un al cincilea dosar penal, alături de fostul director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța.
6. Cel de-al șaselea dosar al lui Constantinescu este și ”veteranul” din colecția acestuia. Din anul 2008, fostul baron al județului Constanța împarte dosarul retrocedărilor cu prietenul său Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și cu alți 30 de inculpați.
Articol publicat inițial pe www.hotnews.ro
- GALERIE FOTO Ce pot face iubitorii de sport și istorie pe coasta Bulgariei/ Cu caiacul printre stâncile din Tyulenovo, legenda celor 101 peșteri din Yailata și povestea celui mai vechi far de la Marea Neagră - 1 aprilie 2023
- Yana is a Ukrainian journalist who writes about Putin’s army. So we know why it’s red - 1 aprilie 2023
- Yana este o jurnalistă din Ucraina care scrie despre armata lui Putin. Ca să știm de ce e roșie - 1 aprilie 2023