
Experții români și ucraineni au avut, vineri, o întâlnire tehnică în format video conferință privind situația canalului Bîstroe, conform unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor.
În cadrul întâlnirii s-a stabilit alocarea câte unui expert de ambele părţi. Aceștia ar urma să se întâlnească luni, 06 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor, estimate să dureze zece zile, potrivit sursei citate.
Participanții au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bîstroe din data de 15 martie 2023, se mai arată în postare.
De asemenea, partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe, în timp ce partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare, potrivit postării.
O comisie de specialiști care va verifica lucrările de dragare de pe Bîstroe va ajunge pe canalul ucrainean luni, 6 martie, au transmis reprezentanți ai Comisiei Europene pentru G4Media. Informația vine în contextul în care în spațiul public s-a vorbit de o ”amânare” a vizitei comisiei trimisă de UE pentru a lămuri controversa de pe Bîstroe.
Context
La 15 februarie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.
Două zile mai târziu, în data de 17 februarie, Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirma, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.
Ministrul Tanczos Barna a declarat, în 19 februarie, că ”Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”. Ulterior, șeful său politic, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Ucraina ”ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bîstroe, până când specialiştii se vor pronunţa şi vor lua o decizie”.
Au urmat două săptămâni de discuții aprinse în spațiul public pe acest subiect, agenda fiind inundată de critici aduse acțiunilor de dragare ale Ucrainei sau acuze că inflamarea și întreținerea acestui scandal folosește intereselor Rusiei.
Președintele Klaus Iohannis a criticat politicienii care s-au grăbit să critice lucrările de dragare efectuate pe canalul Bîstroe și a precizat că partea ucraineană a solicitat discuții la nivel de experți cu Ministerul Transporturilor, Mediul și Externelor, dar aceste discuții nu au avut loc.
- Ping-pong între autorități, în controversa Bîstroe: Ministerul Mediului și Institutul de Cercetare din Deltă contrazic Rezervația Biosferei
- Explicații pe scenariile de dragare în Delta Dunării, cazul Bîstroe: ”O avalanșă de știri neverificate/ Urgențele Deltei: Decolmatarea, repopularea cu pește, susținerea populației locale” – geologul Adrian Stănică, GeoEcoMar
- Cum s-au scurs peste 100 de milioane de euro destinați Deltei Dunării către sute de firme din țară, cu puncte de lucru deschise în grădini și hale părăsite din Tulcea
- INVESTIGAȚIE Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Oamenii care controlează banii
- Mensa organizează o testare a coeficientului de inteligență la Constanța - 20 martie 2023
- Începe prohibiția pentru șalău și biban în Delta Dunării/ Ordinul se ridică pentru știucă, despre care guvernatorul Rezervației afirma că este pe cale de dispariție - 20 martie 2023
- Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța - 20 martie 2023