
Comisia Europeană cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității, conform G4Media.
Scrisoarea Comisiei Europene arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.
Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.
Reamintim că România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.
- Citește articolul integral, aici.
- Modificări în programul autobuzelor CTBUS în minivacanța de Rusalii / Linia turistică CiTy Tour își reia activitatea - 31 mai 2023
- Dezbatere publică pentru actualizarea PUZ-ului din Palazu Mare - 31 mai 2023
- Tulcenii sunt așteptați pe 1 iunie să testeze gratuit plăcile Paddle pe Lacul Ciuperca - 31 mai 2023
Dacă s-ar respecta echitatea, cei care nu au contribuit la sistemul de pensii nu ar trebui să primească deloc pensie socială. Abia asta este echitate adevărată.