Constănțenii plătesc cea mai mică taxă pe gunoi dintre municipiile reședință de județ din țară, conform unei analize realizate de Info Sud-Est. În schimb, anul viitor taxa ar putea fi de aproape trei ori mai mare, conform unui proiect de hotărâre care va intra luni la vot în Consiliul Local.
În ultimii 5 ani, taxa a crescut în medie cu 30 de bani pe an. Dacă în 2020, taxa de salubrizare din Constanța era de 6,5 lei pe lună de persoană, în prezent este de 8 lei.
Pentru anul viitor, primăria vrea să ajungă la 20 de lei pe lună de persoană. Doar locuitorii Sectorului 3 din Capitală mai plătesc tot 8 lei pe lună de persoană pentru gunoi.
În comparație, la Iași, unde este cel mai mare tarif din țară, cetățenii plătesc de aproape 5 ori mai mult decât constănțenii, 38 de lei pe lună de persoană. Și la Tulcea, taxa pentru gunoi este de 2 ori mai mare decât în Constanța, aproape 18 lei. La Oradea, cetățenii plătesc peste 31 de lei, iar în Timișoara, aproximativ 20 de lei. În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană.
- UPDATE 2 octombrie 2024 – Compania de salubrizare RER Group susține, într-un punct de vedere transmis la câteva zile de la apariția articolului, că prețul serviciilor prestate diferă comparativ cu informațiile apărute în articolul inițial. Facem precizarea că datele publicate de ISE au fost furnizate de primăriile menționate:
”Compania RER Vest prestează servicii de salubritate în:
Municipiul Oradea, tarifare complexă și variabilă, vezi desfășurător pagina 3
Municipiul Alba Iulia, tarif fix: 17,52 lei/lună/persoană
Compania RER Sud prestează servicii de salubritate în:
Municipiul Buzău, tarif fix: 31,27 lei/lună/persoană, la care se aplică o reducerea procentuală variabilă, în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile comercializate lunar
*RER SUD a aplicat pentru luna August 2024 o reducere de 5,72 lei/persoană (TVA inclus) la facturile emise pentru persoanele fizice din municipiul Buzău. În urma aplicării acestei reduceri, o persoană va plăti în luna August pentru serviciul de colectare și transport al deșeurilor un tarif de 25,55 lei (cu 18,29 % mai puțin față de tariful aprobat de 31,27 lei/persoană).
Compania RETIM prestează servicii de salubritate în:
Municipiul Arad, tarif fix: 18,77 lei/lună/persoană, la care se aplică o reducerea procentuală variabilă, în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile comercializate lunar
Municipiul Timișoara, tarif fix: 28,41 lei/lună/persoană, la care se aplică o reducerea procentuală variabilă, în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile comercializate lunar”
Răspunsul integral al RER Group poate fi consultat mai jos:
- UPDATE Taxa de 31,5 lei impusă de Primaria Oradea pentru serviciul de salubrizare este valabilă pentru persoanele fizice care nu au încheiat contract. Pentru ceilalți orădeni, primăria nu a transmis informatii.
Răspunsul primăriei:
“În Municipiul Oradea, modalitatea de plată efectuată de către utilizatori pentru gestionarea fracțiilor de deșeuri municipale colectate separat, se realizează pe bază de tarif.
Nu există proiect de hotărâre de Consiliu Local aflat în dezbatere publică referitor la taxa de salubrizare;
Nivelurile taxei speciale de salubrizare, aplicabilă personelor fizice, agenților economici sau instituțiilor publice care nu au încheiat contract de salubritate, aferente anul 2024 conform HCL 277/27.04.2023 sunt :
- 31.15 lei/lună pentru persoanele fizice;
- 534,10 lei/tonă pentru agenți economici (SA, SRL, SCS, SCS, PFA,
etc.) - 432,80 lei/tonă pentru instituții publice”.
La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. Aici există trei tipuri de abonamente, iar fiecărei gospodării i-a fost alocat din oficiu abonamentul PRACTIC, după cum arată primăria. ECO și MAXI sunt celelalte tipuri de abonament.
Abonamentul ECO este mai ieftin, însă vine și cu anumite condiții: utilizatorii de la bloc să fie înscriși în programul “Reciclează Activ”, adică să predea 10 kg de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, iar pentru cei de la case, să nu fi depășit 12 goliri ale pubelei de rezidual, în anul anterior, potrivit primăriei. Abonamentul MAXI vine cu mai multe ridicări ale gunoiului, însă este și mai scump, aproape 50 de lei pe lună.
În Cluj se merge pe principiul “plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu. Nu există o taxă standard, după cum ne-au precizat reprezentanții primăriei. O situație asemănătoare este și la Reșița, unde există mai multe tarife distincte.
Primăria Constanța nu mai vrea să subvenționeze taxa de gunoi în 2025
Pentru anul 2025 există primării care au anunțat deja mărirea taxelor pentru gunoi. La Pitești, tariful crește cu 1 leu, de la 14 la 15 lei de persoană pe lună, la fel ca la Drobeta Turnu Severin.
Revenind la Constanța, primăria a organizat pe 17 septembrie o dezbatere publică cu cetățenii pentru stabilirea taxelor și impozitelor de anul viitor. Primarul Vergil Chițac a transmis că primăria nu mai vrea să subvenționeze taxa pentru gunoi, mai ales că ar duce la o gaură în buget de 45 de milioane de lei.
“Noi nu mai vrem să subvenționăm, deci nu se pune problema să mărim, noi nu vrem să mai subvenționăm gunoiul. Un primar care chiar crede că este un primar de dreapta este împotriva subvențiilor. Pentru că dacă facem o analiză pe anul acesta o să vedeți că subvenția aceasta ne-a adus la un minus în bugetul de investiții de 45 de milioane de lei”, a spus Vergil Chițac.
De ce ajunge tariful din Constanța la 20 de lei în 2025
Vergil Chițac a mai precizat că prețul poate scădea în anii următori, dacă cetățenii vor recicla mai mult. “Dacă noi vom recicla cât mai mult și avem posibilitatea printr-un efort colectiv, atunci vom transporta și vom duce mai puțin gunoi la groapă și s-ar putea, teoretic se poate, ca în anii următori, prețul să scadă. Ăsta este un preț dinamic”.
“Prețul ăsta așa de mare e pentru că transportăm mult gunoi, depozităm mult gunoi la groapă și plătim și amendă la AFM (n.r. Administrația Fondului pentru Mediu) de ordinul a 4-5 milioane, dacă nu mă înșel, pentru că nu ne-am atins ținta de reciclare”, a mai punctat primarul Constanței.
A treia oară în trei ani când Primăria Constanța vrea majorarea taxei de salubrizare
Este pentru a treia oară când primăria condusă de Vergil Chițac vrea să mărească taxa de salubrizare din Constanța. Taxa de salubrizare pentru anul 2023 urma să crească de la 7,5 la 14 lei pe lună de persoană, iar pentru anul 2024, aceasta putea ajunge de la 8 la 17 lei pe lună de persoană. În cele din urmă, proiectele inițiale nu au trecut de vot în Consiliul Local.
Context
Primăria a lansat, în august 2024, proiecte de hotărâre care prevăd majorări și introducerea unor noi taxe. Astfel, șoferii ar urma să plătească taxe noi dacă vor să parcheze în Constanța: De la 5 lei/zi până la 25 de lei/lună dacă vin din afara județului și 200 de lei pentru fiecare mașină deținută, dacă sunt autohtoni și nu au abonament sau parchează în zone centrale. Apoi, taxa de salubritate s-ar putea mări de aproape trei ori, până la 20 lei/lună/persoană. Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică atât aceste propuneri cât și altele care vizează taxa de cimitir, reclamă și publicitate stradală, garaje etc.
A contribuit Gabriel Mateescu
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Dragilor, logica acestui articol este greșită. ”Gunoiul” se va scumpi pentru că este un serviciu și pentru că generează poluare.
Primăriile ar trebui să investească în sisteme de taxare, în funcție de cât aruncă fiecare. Cum ar fi dacă la supermarket ți-ar da un kilogram de carne deși tu ai plătit 5kg?
Așa este și cu gunoiul astăzi: nu contează cât generezi. Poți produce 1 kg sau 5 kg, tu ești taxat la fel. În felul acesta nu există nicio motivație să generezi mai pușține deșeuri, adică să poluezi mai puțin.
In comuna Cornesti, Dambovita, taxa de salubrizare care vine pe factura de curent este de 36 lei pe luna!
Minciuni! La Cluj-Napoca Primăria minte cu nerușinare. Gunoiul nu se colectează pe principiul “plătești cât consumi”, asta ar presupune cântărire, ceea ce nu se face la populație. Tariful lunar fluctuează de la 20 lei/pers. în sus…