
- Clădire cu valoare istorică și memorială, Casa Tranulis a fost demolată în totalitate, deși autorizația de construire obliga proprietarul să păstreze fațada de la stradă, cu ornamentele inițiale.
- Poliția Locală a întocmit documentația pentru a depune plângere penală la parchet, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură speră ca proprietarii să refacă clădirea după planurile inițiale.
- Clădirea, aflată în zonă protejată istoric, a fost imobilul locuit de Demostene Tranulis, un important comerciant grec de cereale care a finanțat construirea sălii actualului Teatru de Stat Constanța și a proiectat primul film în municipiul de la malul mării.
Pe strada Olteniei, la numărul 27, într-o curte îngustă, se ridică o nouă clădire. A fost turnată fundația și ridicați stâlpii de susținere. Lucrările au fost posibile doar după ce utilajele au pus la pământ o altă clădire care se afla la această adresă. Totuși, conform autorizației de construire consultată de reporterii ISE, fațada vechii clădiri demolate trebuia să fie păstrată. Imobilul dispărut se afla într-o zonă protejată istoric și era fosta casă a grecului Demostene Tranulis, care și-a lăsat amprenta asupra istoriei Constanței.

Cu toate acestea, vechea fațadă de la stradă, cu toate ornamentele ei în stil Art Nouveau, au dispărut, fără să fie respectată autorizația de construire și, în acelasi timp, recomandările date de Direcția Județeană de Cultură Constanța (DJC), care, în avizul acordat, nota:
“Conform propunerii, se va păstra peretele de fațadă spre stradă a clădirii principale – corp C1, cu detaliile de arhitectură și ornamentele care s-au păstrat. Se vor reface simetria inițială a fațadei, detaliile și ornamentele – de către personal specializat, pe baza unui releveu de arhitectură detaliată” (…) “Se va recondiționa și se va reașeza pe fațadă balustrada inițială, din feronerie, a balconului”.

Am întrebat DJC dacă știe situația și ce măsuri se pot lua în acest moment:
- “Au anunțat că la execuție a căzut. Le-am spus că trebuie să o reconstruiască. Există releveul (planurile desenate ale construcției, n.red.), există mulajele ornamentelor, sperăm să se reconstruiască conform actelor”, a declarat pentru ISE Laura Tudosie, arhitect în cadrul Direcției Județene pentru Cultură.
În același timp, într-un răspuns la solicitarea ISE, Poliția Locală Constanța a transmis că a verificat lucrările în teren și, din cauza nerespectării autorizației de construire, a pregătit documentele pentru o plângere penală:
- “La verificarea efectuată la imobilul din str. Olteniei nr. 27 s-a constatat că au fost executate lucrări de construcții cu nerespectarea Autorizației de construire nr. 418/19.05.2022 şi a proiectului tehnic autorizat. (…) Având în vedere faptul că imobilul este situat în Zonă protejată conform Listei monumentelor istorice (…) a fost întocmită documentația în vederea înregistrării plângerii penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în temeiul art. 24 ^ 1 alin. 2 din Legea nr. 50/1991 republicată care stipulează “(2) Procurorul sau instanța de judecată poate dispune, din oficiu sau la cerere, oprirea temporară a executării lucrărilor, pe tot parcursul procesului penal”.

De asemenea, Poliția Locală a mai transmis că “la controlul efectuat s-a constatat că nu au fost respectate obligațiile privind organizarea de şantier, drept pentru care investitorul a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile HCL nr.77/2021”. Conform autorizației de construire eliberate la 19 mai 2022, beneficiarii investiției sunt Georgiana Sabina Dobrin și Florin Jeliu.
Ce a fost Casa Tranulis
Imobilul locuit de Demostene Tranulis a fost o casă spaţioasă, impunătoare, cu foarte mult bun gust, construită în stil arhitectonic Art Nouveau. Înaintea demolării se păstra detaliul semicircular, ornamentat specific, de deasupra intrării, unde se afla încastrat şi anul construcţiei (1914), împreună cu iniţialele proprietarului, şi ornamentul de la una dintre ferestre, cu ghirlande bogate deasupra şi ancadrament pe cele două laturi. Nu se mai păstrau intrarea, pereţii camerelor, scara monumentală din interior, feroneria (cu excepţia balconului) şi nimic din decoraţiunile faţadei sau din spaţiile interioare.
Demostene Tranulis (născut la 22 martie 1883), un important comerciant grec de cereale, a finanţat integral construirea sălii actualului Teatru de Stat din Constanţa (fostul Teatru “Fantasio”), de pe bulevardul Ferdinand, în 1927, şi a contribuit la ridicarea construcţiilor Liceului “Mircea cel Bătrân” (actualul Colegiu Naţional) şi a Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” (Capela Militară). Demostene Tranulis a proiectat primul film în Constanţa, în anul 1900, şi este autorul primului film documentar despre Constanţa, realizat în vara anului 1925. A încetat din viaţă în 24 iulie 1946 iar în memoria lui, pe faţada Teatrului de Stat, a fost amplasată o placă omagială şi, în interior, un bust.



- Drumurile din județul Tulcea rămân închise luni dimineața: Mașini și persoane blocate în zăpadă, localități fără energie electrică - 27 noiembrie 2023
- GALERIE FOTO România merge la EURO 2024 după victoria 2-1 cu Israel/ Ce spun marcatorii, selecționerul și căpitanul naționalei - 19 noiembrie 2023
- FC Hermannstadt smulge un punct la Constanța în minutul 91/ Campioana Farul, fără victorie în ultimele cinci etape/ Gică Hagi, cartonaș roșu văzut la finalul meciului - 11 noiembrie 2023