Bulgarii se mută la țară: Pandemia a prăbușit piața imobiliară din Varna și a explodat prețurile în suburbii și mediul rural

sursa foto: Pexels/ Rene Amussen

Zonele cu case şi vile din jurul oraşului Varna (aproximativ 350.000 de locuitori), cel mai important de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre şi al treilea ca dimensiune din ţară (după Sofia şi Plovdiv), au fost primele care au cunoscut noua tendinţă de a cumpăra locuinţe, scrie cotidianul „24 Ceasa”, din Sofia, la 12 iunie, într-un articol semnat de Albena Maraşlieva. Din acest motiv, Varna este singurul dintre cele 6 mari oraşe ale Bulgariei în care preţurile imobilelor achiziţionate nu au crescut în timpul pandemiei. Dimpotrivă, presiunea pieţei, mai scrie „24 Ceasa”, s-a îndreptat asupra regiunilor din afara capitalei maritime a ţării.

În primele săptămâni după anunţul pandemiei de coronavirus şi instituirea măsurilor de protecţie în Bulgaria, pe piaţa imobiliară din Varna s-a instaurat un blocaj aproape perfect. Clienţii care se aflau înaintea semnării unui contract au refuzat brusc să mai cumpere, cei aflaţi în negocieri au oprit total comunicarea iar pentru acei puţini  care erau dispuşi, totuşi, să achiziţioneze, mulţi vânzători şi intermediari au refuzat vizionările şi discuţiile, invocând motive sanitare.

În vara anului 2020, continuă „24 Ceasa”, după ce situaţia a început să se calmeze, s-a declanşat un fel de val de căutări de case în afara Varnei. Clienţii sunt în majoritate familii tinere cu copii, mulţi dintre ei fiind oameni cu profesii care permit munca la distanţă. Dacă în vara trecută în afara Varnei mai puteai găsi un teren decent pentru ridicarea unei case, la un preţ mediu de 20.000 euro, acum acest lucru nu mai este posibil.

Treptat, preţurile caselor din satele din jurul Varnei au crescut, inclusiv al caselor care erau părăsite şi nu mai erau locuite. Acum, o casă decentă aflată într-un sat la 20-30 de kilometri de Varna nu mai poate fi achiziţionată pentru mai puţin de 40.000 euro.

Toţi cumpărătorii acestor terenuri şi case speră ca, în momentul achiziţiei, să găsească o infrastructură bună: electricitate, apă, internet, drumuri de acces. Deseori, însă, starea acesteia nu este la nivelul aşteptărilor sau nu este deloc iar noii proprietari, dezamăgiţi, trebuie să investească masiv, peste preţul plătit pentru teren şi casă. Şi, pe timp ce trece, piaţa imobiliară cu astfel de case în afara Varnei devine din ce în ce mai scumpă pentru că tot mai mulţi locuitori preferă să părăsească oraşul.

În acest moment, mai scrie „24 Ceasa”, piaţa imobiliară din Varna şi din jurul oraşului mai are o turbulenţă. Ruşii, care au cumpărat masiv imobile şi proprietăţi în ultimul deceniu, au început să vândă în masă, totul. Acelaşi lucru este valabil şi pentru britanici, care au venit mai târziu decât ruşii, şi au cumpărat case şi terenuri în special pe litoralul Mării Negre. Acum, aceste proprietăţi se vând greu pentru că cererea masivă este pentru case şi imobile situate la cel mult 10-15 kilometri de Varna dar aflate în zone populate, cu infrastructură existentă. Terenurile şi casele izolate nu sunt cerute. În acelaşi timp, aproximativ 95% dintre clienţii agenţiilor imobiliare, inclusiv pentru casele de vacanţă, sunt acum cetăţenii bulgari care locuiesc în ţară.

Tot mai mulţi locuitori din Varna, concluzionează „24 Ceasa”, sunt dispuşi să îşi achiziţioneze o proprietate în afara oraşului sau în satele din apropiere. Modelul comun de casă cerut este un imobil cu un etaj, cu 2-3 dormitoare şi cu teren în jur.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: