Buget de 70 de milioane de euro pe trei ani, 16 programe de studii în limba engleză și un hub de inovare și transfer tehnologic la Constanța. Cum va arăta Centrul Internațional Multicultural de la “Ovidius”

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, alături de Sorin Rugină, Rectorul Universității „Ovidius” (stânga) și Ion Botescu, Președintele Senatului Universității „Ovidius” (dreapta)

La mijlocul lunii ianuarie, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale, a fost prezentă la Constanța pentru a discuta despre înființarea viitorului “Centru Internațional Multicultural Ovidius de Excelență în Dezvoltare Durabilă la Marea Neagră”.

În cadrul întâlnirii dintre ministrul Educației și corpul academic al Universității “Ovidius”, rectorul Sorin Rugină a făcut o scurtă prezentare a proiectului înaintat Guvernului pentru înființarea viitorului centru internațional de la Constanța.


BUGET


Conform proiectului înaintat de Universitatea “Ovidius”, bugetul centrului este estimat la aproximativ 70 de milioane de euro pentru trei ani (2019-2021), buget care include proiecte de cercetare de excelență în domenii Blue Growth și pentru o dezvoltare durabilă la Marea Neagră și proiecte de studii avansate, dezvoltare profesională și promovarea multiculturalității, diversității și dialogului în regiunea Mării Negre.

Proiectul prevede și construcția unui Centru de inovare și transfer tehnologic, cu o suprafață totală de 2800 de metri pătrați, în care se vor regăsi spații multifuncționale, laboratoare de securitate digitală sau robotică.


PROGRAME DE STUDII


În ceea ce privește programele de studii de licență în limba engleză, pe lângă cele existente – “American Studies” și “Computer Science”, au fost anunţate și “Business Administration” și “Nursing”.

Pentru masterat au fost anunţate pentru viitorul imediat următoarele programe de studiu în limba engleză: “Web Technologies and Cybersecurity”, “International Business Innovation and Entrepreneurship”, “Black Sea and European Politics” și “Maintenance Engineering of Mechanical and Thermal System”.

Se vor adăuga, de asemenea, opt domenii de doctorat în limba engleză: Medicine, Dental medicine, Philology, History, Mathematics, Theology, Biology și Civil engineering.


CE ÎȘI PROPUNE CENTRUL INTERNAȚIONAL


Centrul își propune să facă cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare de excelență în sectoare cu înalt potențial de creștere economico-socială a zonelor costiere și în domenii aliniate obiectivelor Agendei 2030 a ONU și UE de dezvoltare durabilă, să realizeze formarea și dezvoltarea profesională avansată, la nivel postuniversitar, a experților internaționali în problematica Mării Negre sau să promoveze creația artistică universitară, a multiculturalității, a diversității și a dialogului dintre popoarele din spațiul carpato-danubiano-pontic.

De asemenea, centrul își propune să dezvolte relații de colaborare cu experți și instituții din țară și din străinătate pentru implementarea diverselor proiecte, să finanțeze editarea și publicarea de cărți, studii și articole științifice, precum și să contureze creații artistice la standarde internaționale de calitate, în domeniile de activitate ale centrului, să propună politici publice regionale în domeniile de competență, bazate pe studiile desfășurate, să culeagă și să arhiveze date din domeniile de activitate și să le pună la dispoziția comunității pe cele de interes public.

Centrul își propune să se implice în cel puțin 11 obiective strategice ale Agendei 2030 ONU\UE\România pentru Dezvoltare Durabilă: Alimentație\Eradicarea foametei, Sănătate, Educație și calitate, Ape curate și salubritate, Energie curată, Inovație industrială, Orașe sustenabile\inteligente, Mediu și schimbări climatice, Viața subacvatică și Viața pe uscat sau Pace și justiție și instituții puternice.


CONDUCEREA CENTRULUI


Consiliul director al centrului urmează să fie format din 9 membri: trei din cadrul Universității “Ovidius”, trei personalități științifice din țară sau străinătate, două personalități reprezentative din comunitatea locală și un reprezentant al Ministerului Educației Naționale.


POZIȚIA MINISTRULUI EDUCAȚIEI ȘI DISPUTA PE TEMA NUMELUI VIITORULUI CENTRU


“Dumneavoastră aici la Marea Neagră aveți o specificitate pe care nu o au alte universități și pe care cred că am putea să o folosim, și anume aceea că în Dobrogea sunt prezente relațiile interetnice. În felul acesta, o abordare multiculturală mi se pare o abordare extraordinar de potrivită. Aici, în Dobrogea, lumea nu a încercat să se separe, aici lumea a găsit soluții împreună să facă lucruri. Deci dacă păstrăm idea de excelență, căci asta vrem să facem, să adăugăm universității un centru de excelență, dacă păstrăm ideea de multiculturalism, este iarăși un lucru pe care trebuie să-l promovăm, pentru că eu cred că Dobrogea este un model de bune practici pentru foarte multe zone din lume, inclusiv pentru țările occidentale și poate să adăugăm și această chestiune care vă și catapultează în lume: Marea Neagră. Pentru că Marea Neagră este un element care ar putea să conteze foarte mult și în același timp să fie extrem de atractiv pentru a atrage oameni și din alte universități, pentru că internaționalizarea nu e un moft”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale, în cadrul întâlnirii cu corpul academic al Universității “Ovidius” din Constanța.

Titlul pe care viitorul centru îl va avea a fost subiect de discuție între universitari și Ecaterina Andronescu, ministrul considerând  că termenul “Marea Neagră” este mult mai potrivit decât “Ovidius”.

“Mie mi se pare titlul din start prea lung. Dacă am zice Centrul Internațional Multicultural Marea Neagră, dacă îl acceptați, dar trebuie să încercăm să îl concretizăm ca să mergem spre hotărâre de guvern, le-a transmis Ecaterina Andronescu profesorilor de la “Ovidius” în cadrul întâlnirii.

Conform ministrului Educației, internaționalizara se impune și pentru a răspunde diminuării numărului de studenți români, care, în condițiile diminuării absolvenților de Bacalaureat, scade de la an la an.

Mai multe detalii puteți citi AICI.

2 comentarii

  1. Toni

    Adică din cei 70 milioane, 30 vor fi furați si 40 băgate in lucruri făcute de mântuială. De unde vin cadrele necesare pentru a preda acolo? Că judetul Constanta nu are așa ceva.
    Sau poate se face ca in cadrul Universității Ovidius: ii atribuim orele unui profesor deja existent care a citit de 2 ori un curs vechi de la Craiova din 2008.

    Buna educație la Ovidius. Nimeni din poza aia nu se gândește la binele pe care îl poate face, ci la cum sa își umple buzunarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.