
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a lansat vineri, 11 octombrie a.c., a patra ediție a studiului Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța, o analiză cantitativă și calitativă privind gradul și modul în care autoritățile locale și-au respectat obligațiile legale privind asigurarea accesului echitabil, gratuit și universal la educație pentru toți copiii în anul școlar 2018-2019.
Conform studiului realizat de AEC, primăria comunei Peștera ocupă prima poziție în acest clasament, cu un punctaj de 8.68, reușind să se claseze cu 11 poziții mai sus față de anul anterior. Astfel, conform analizei, administrația locală din Peștera reușește să asigure toate măsurile necesare astfel încât accesul liber la educație al elevilor să fie facilitat.
La polul opus găsim comunele Ostrov (1), Ciobanu (1) și Târgușor (1.82), care nu au reușit să asigure condițiile necesare pentru accesul liber la educație conform celor 9 indicatori calitativi și cantitativi care au stat la baza analizei AEC:
- Alocarea de fonduri pentru investiții și reparații capital
- Existența unor investiții în consolidări și reparații în ceea ce privește infrastructura școlară
- Acordarea burselor școlare pentru elevi
- Cuantumul burselor școlare acordate
- Asigurarea cheltuielilor privind paza unității de învățământ din bugetul local
- Alocarea de fonduri pentru subvenții la internate și cantine
- Alocarea de fonduri pentru sprijinirea participării elevilor la concursuri școlare și activități extracurriculare
- Alocarea de fonduri pentru cheltuielile materiale cu bunuri și serivicii ale școlilor
- Asigurarea de alte facilități pentru elevi.
Indexul accesului la educație 2018-2019
6 primării din județul Constanța nu au răspuns cererilor de informații de interes public transmise de AEC, ale căror răspunsuri urmau să stea la baza Indexului accesului la educație. Astfel, în data de 12 august AEC a chemat în instanță primarul Orașului Eforie, Robert Șerban, primarul comunei Cuza Vodă, Viorel Dulgheru, primarul Comunei Seimeni, Șerban Mitică, primarul Comunei Lipnița, Florin Crăciun, primarul Comunei Ciocârlia, Traian Dragomir, primarul Comunei Limanu, Daniel Gheorghe Georgescu. Ca urmare a acțiunilor în instanță, primarii comunelor Cuza Vodă, Lipnița, Limanu și Seimeni au trimis răspunsurile la cererile intentate de AEC prin întâmpinările depuse la dosar. UAT Ciocârlia nu a depus încă o întâmpinare, termenul limită fiind deja depășit.
Primăria Constanța nu a răspuns în totalitate solicitării de informații de interes public transmise de AEC, ci doar parțial, astfel că membrii grupului de lucru au fost nevoiți să evalueze strict informațiile primite. Astfel, municipiul Constanța s-a clasat pe locul 45 în Indexul accesului la educație, cu un punctaj de 4,65.
La sfârșitul lunii august Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată Guvernul României și cere eliminarea plafonării decontării navetei elevilor.
- A fost anunțat câștigătorul concursului de soluții pentru amenajarea plajelor din stațiunea Mamaia/ Premiu de peste 1,5 milioane de euro - 20 septembrie 2023
- Trafic de droguri la Tulcea: Șapte persoane, printre care un minor, arestate preventiv 30 de zile pentru că ar fi vândut cannabis inclusiv elevilor/ Cocaină găsită la percheziții - 14 septembrie 2023
- UPDATE Nou atac cu drone rusești asupra Ismailului/ A fost transmis mesaj RO- Alert pentru opt localități românești din Delta Dunării: „Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă” - 13 septembrie 2023