Situația monumentului istoric „În Soare“ din Mamaia, prezentată de Info Sud-Est, a fost preluată în întregime, fără citarea sursei și fără acordul redacției, de jurnaliștii Observatorului de la Antena 1
Pe data de 8 octombrie 2013, ziarul Info Sud-Est a publicat un articol despre situația statuilor din Mamaia, monumente istorice de for public, ce au dispărut în decursul anilor. În același material am prezentat și situația statuii „În Soare“, opera lui Cornel Medrea din 1962 care se află, astăzi, în interiorul terasei hotelului Dacia Sud din Mamaia. Situația monumentelor istorice din stațiune face parte din campania demarată de Info Sud-Est, intitulată „PLEACĂ!“
Până la acel moment, nici o publicație locală sau națională nu a prezentat detalii despre această situație ieșită din comun.
Reportajul nostru a avut, după câte se pare, ecouri atât în presa locală, cât și în media națională. Astfel, mai multe televiziuni au devenit interesate de subiect, unele dintre ele prelucrând materialul publicat de noi, altele preluând pur și simplu atât textul, cât și imaginile însoțitoare, fără citarea sursei.
Dacă Litoral TV și Realitatea TV au crezut de cuviință să refacă traseul stabilit de echipa noastră redacțională și să construiască materialul într-un mod similar, Observatorul de prânz al Antenei 1 a folosit pur și simplu toate elementele articolului nostru. Reporterii acestei televiziuni nu s-au obosit să meargă nici măcar la fața locului, utilizând fotografia statuii „În Soare“, fără citarea sursei și fără acordul redacției noastre. Dacă urmăriți cu atenție, veți vedea că mobilierul din cele două fotografii este așezat în mod identic, iar umbrele ce se reflectă în geamul terasei sunt, de asemenea, identice. Mai mult, dacă veți urmări cu atenție cele două fotografii, veți vedea că elementele de decor (scrumiere, ghivece, fețe de masă, unghiul de fotografiere) sunt identice.
Suntem siguri că fotografia este furată de pe site-ul www.info-sud-est.ro, calitatea slabă a fotografiei folosite de Antena 1 dovedind că nu dețin captura inițială. Mai mult de atât, în afară de fotografie și text, până și titlul articolului este același, jurnaliștii Antena 1 neobosindu-se nici măcar să găsească o altă formulare.
Această situație este cu atât mai regretabilă cu cât, până la momentul publicării articolului nostru, nicio publicație locală sau națională nu a sesizat neregula din jurul monumentului. Antena 1 a dat dovadă de lipsă de etică jurnalistică flagrantă, nedemnă pentru un trust de presă care este lider la nivel național și care pretinde tuturor celorlalți respectarea deontologiei profesionale.
Ancheta Info Sud-Est este denaturată de cei care au preluat informația
Reportajul nostru are ca variante de lucru, în situația statuilor din Mamaia care au dispărut de-a lungul anilor, fie furtul operelor de artă, în vederea valorificării pe piața ilicită, fie depozitarea lor la fier vechi. Deși am încercat să demonstrăm că era practic imposibilă ridicarea lor de pe socluri și vinderea lor ca simple bucăți de metal (am apelat chiar și la imaginația cititorilor noștri, un obiect de câteva sute de kilograme neputând fi ridicat pur și simplu prin operație manuală), reportajele televiziunilor amintite neagă clar posibilitatea traficului cu opere de artă și mai mult, nici nu aduc în discuție această posibilitate. Acest lucru este cu atât mai surprinzător cu cât aceste statui sunt realizate de cei mai valoroși sculptori români, iar va-loarea lor de piață este imensă.
În această situație, este clar faptul că scopul acestor reportaje a fost de a îndrepta atenția opiniei publice exclusiv către traficanții de fier vechi, ipoteza Info Sud-Est conform căreia există posibilitatea traficului cu opere de artă fiind marginalizată.
Între timp, încă o statuie din piatră a dispărut din fața hotelului Doina din Mamaia, și, cu această ocazie, invităm reporterii Antenei 1 să citească reportajele noastre pe această temă, pentru a-și informa telespectatorii cu aceeași „acuratețe“ și cu același „profesionalism“ pe care le-a dovedit și în cazul semnalat la terasa Hotelului Dacia Sud, din Mamaia.
Observatorul Antenei 1 a furat în întregime un articol realizat de Info Sud-Est!

Vă prezentăm mai jos conținutul materialelor din Info Sud-Est, publicat pe 8 octombrie 2013, și al reportajului celor de la Observatorul Antenei 1, publicat pe 23 octombrie 2013, pentru a putea vedea mai bine similitudinea celor două materiale.
Observator Antena 1 – Monument istoric, protejat prin lege, zace într-o cârciumă din Mamaia
(Info Sud-Est – Un monument istoric protejat prin lege zace într-o cârciumă din Mamaia!)
Observator Antena 1 – Un monument istoric protejat prin lege zace într-o cârciumă. Se întâmplă în Mamaia, una dintre cel mai norocoase, și în același timp ghinioniste stațiuni din România. Norocoasă, pentru că are foarte multe opere de artă, unele dintre ele din perioada interbelică, și ghinionistă pentru că multe dintre ele au dispărut odată cu dezvoltarea stațiunii.
(Info Sud-Est – Mamaia este una dintre cele mai norocoase stațiuni din România, găzduind foarte multe opere de artă, unele din perioada interbelică (…) Ironia sorții face ca aceste opere de artă de for public, devenite monumente istorice, să dispară odată cu dezvoltarea stațiunii. Cu cât se construiește mai mult, cu atât se degradează sau dispar operele de artă.)
Observator Antena 1 – Alexandra Ghețea, colega mea, vine cu detalii. Bună, Alexandra. Au dispărut în ce sens, le-a furat cineva? Ce s-a întâmplat? Bun găsit. Da, au fost furate, și ulterior valorificate la fier vechi, la un preț mult mai mic decât cel real. Și aici vorbim despre cele din bronz. Altele, în schimb, au devenit peste noapte, din publice în private. O să vă explic imediat cum. Avem un exemplu într-un hotel din Mamaia. Mai exact, pe terasa lui. Acolo unde opera „În Soare“, creată în 1962, poate fi admirată în toată splendoarea ei. Cum așa, o să întrebați. Simplu. Hotelierul a extins construcția, iar primăria a trecut terenul din public în privat, fără să țină cont că acolo se află și un monument istoric. Iar situația nu este singulară. Mai multe dintre monumentele aflate în patrimoniul primăriei Constanța au fost practic înstrăinate.
(Info Sud-Est – Doar că, la un moment dat, hotelierii au extins construcția pe care o dețineau, iar primăria a început să treacă terenuri din public în privat. Însă, în cazul terasei din fața hotelului Dacia Sud, se pare că primăria a făcut abstracție de existența unei opere de artă de for public devenită monument istoric…)
Observator Antena 1 – Și cel mai grav este că cei de la Direcția Județeană de Cultură care ar fi trebuit să se ocupe de rezolvarea acestei situații spun că sunt doar cinci angajați și n-ar avea și timpul necesar.
(Info Sud-Est – Laura Tudosie, consultant arhitectură în cadrul Direcției Județene de Cultură din Constanța, ne-a declarat: „ Și noi ar fi trebuit să ne ocupăm de această problemă, să facem solicitări, dar nu avem timp. Suntem doar 5 angajați. Este adevărat că nu este în regulă, dar nu facem față la toate acțiunile distructive din acest oraș.“)