Primăria Constanța construiește o scenă kitschoasă la doar câțiva pași de ruina Teatrului de Vară din Mamaia. Despre ipocrizie și pseudo-iubitorii de cultură de la malul mării

1În urmă cu un an, ziarul Info Sud-Est publica un reportaj despre situația în care se află Teatrul de Vară din Mamaia și despre informația (neconfirmată de autorități) conform căreia instituția ar fi urmat să fie demolată.

Articolul a fost publicat în exclusivitate în cadrul Campaniei „PLEACĂ!”, un demers jurnalistic de informare, prin care ziarul Info Sud-Est și-a propus să prezinte, pas cu pas, elementele care au contribuit la decăderea stațiunii Mamaia.

În tot acest timp, teatrul nu a fost demolat, însă autoritățile nu au ridicat un deget și nu au alocat niciun leu pentru reabilitarea locului care, pe vremuri, găzduia cele mai frumoase spectacole de pe litoral.

Pe parcursul acestui an, Teatrul de Vară a fost mutat din subordinea Consiliului Județean Constanța, în subordinea Primăriei Constanța, iar viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, a declarat pentru cotidianul local Ziua de Constanța următoarele: „În protocolul de predare-primire există o clauză potrivit căreia Consiliul Local Municipal al municipiului Constanţa are obligaţia de a demara lucrările de reabilitare până pe data de 1 noiembrie 2015. Teatrul de Vară nu a fost cuprins în bugetul de investiţii pentru anul acesta. Nu cred că vom reuşi să-l includem şi la rectificarea bugetară din luna mai. De aceea, dacă nu reuşim să demarăm lucrările până pe data de 1 noiembrie 2015, va trebui să-l dăm înapoi”.

Fonduri nu s-au găsit nici până acum, iar autoritățile locale urmează să joace ping-pong în continuare cu Teatrul de Vară din Mamaia până când, probabil, vor ajunge la concluzia că cea mai bună soluție este demolarea. Sau, și de această dată, timpul le va ”rezolva” pe toate și clădirea se va deteriora sub greutatea timpului și a nepăsării. Ori, în acest caz, Teatrul de Vară va avea aceeași soartă asemenea celorlalte clădiri-simbol ale orașului, ori, în cele mai nefaste situații, asemenea monumentelor istorice din Constanța, care s-au prăbușit sub ignoranța autorităților locale.

Mai mult decât atât, în timp ce reprezentanții Primăriei Constanța scotocesc în bugetul local în căutarea unor sume infime pentru reabilitarea Teatrului de Vară, muncitorii construiesc de zor o scenă kitschoasă în mijlocul Piațetei Perla, la doar câțiva pași de ceea ce astăzi a ajuns ruina Teatrului de Vară. Beton, fier, mulți bani și mai mult prost gust pentru o scenă miniaturală comparativ cu scena Teatrului de Vară, abandonată de aceleași autorități locale. Aceleași autorități care, culmea ironiei, de la cea mai recentă arestare din administrația locală, sunt atât de interesate de resuscitarea vieții culturale de la malul mării încât nu îți vine să crezi că în tot acest timp au fost martorii masacrului cultural de la Constanța.

Astăzi, în stațiunea Mamaia, cea care găzduiește un Palat Regal ajuns o ruină și zeci de statui declarate monumente istorice și opere de artă de for public, lăsate să se degradeze, de asemenea, „evenimentele culturale“ sunt reprezentate de manifestări ce se petrec pe scena de beton din fața Cazinoului.

Ca și cum nu era de ajuns, cu un Teatru de Vară ce a reprezentat centrul cultural al stațiunii timp de jumătate de secol lăsat în paragină, cu niște Galerii de Artă devenite culcuș pentru oamenii străzii, administrația locală a hotărât să mai construiască o nouă scenă din beton, în Piațeta Perla. Ocupând aproape un sfert din promenadă, nou apăruta scenă va folosi cu siguranță noilor conducători de la malul mării, în cursa lor de a se poziționa în fotoliul de continuatori ai „înfloritorului“ turism de la malul mării.

Poziționată la exterior, scena nu va putea oferi cadrul oportun pentru trupele de calitate, așa cum o făcea cândva scena Teatrului de Vară din Mamaia.

Dacă era necesară o nouă scenă, la doar câteva sute de metri distanță de cea din fața Cazinoului din Mamaia, nimeni nu poate spune acum. Însă, imaginea sumbră a Teatrului de Vară devenit ruină, aflat la doar câțiva zeci de metri de noua scenă ce se înalță în Piațeta Perla, poate spune multe despre viziunea administrației locale constănțene.

Despre istoria glorioasă a Teatrului de Vară din Mamaia, AICI.