
Mai mulți jurnaliști ucraineni s-au refugiat din calea războiului în România și au reușit să-și continue munca în redacțiile de aici grație colegilor români care i-au cooptat în echipele lor. Una dintre aceste redacții este Context.ro, o platformă fondată în 2022 de jurnaliștii Attila Biro, Cristian Andrei Leonte și jurnalistul britanic Stephen McGrath, echipă care, de la începutul războiului, derulează un proiect pentru jurnaliștii refugiați, transmite War Street Journal.
Yana Skoryna are 30 de ani, este jurnalistă și a ajuns, după mai multe stații, în România. Născută în Lugansk, Yana a cunoscut războiul de-acum foarte mulți ani. În timp ce familia ei a rămas în regiunea Donbas, Yana a mers la facultate în Crimeea.
Yana nu se consideră refugiată și crede că folosirea acestui termen pentru compatrioții ei care au fugit din calea războiului este greșită pentru că, spune jurnalista, refugierea presupune că nu te poți întoarce în țara ta, în timp ce ucrainenii beneficiază, de fapt, de protecție temporară, ceea ce le acordă un statut diferit de cel al refugiaților. În fapt, conform DEX, refugiatul este persoana care se retrage dintr-un teritoriu ocupat, care fuge de un pericol și caută sprijin sau adăpost în altă parte. Se consideră jignită și rănită când este numită refugiată pentru că asta ar presupune că nu se poate întoarce acasă.
Ce este proiectul War Street Journal
War Street Journal este un proiect media dedicat ucrainenilor fugiți din calea războiului, care își propune să împărtășească experiențele trăite de vecinii noștri care și-au găsit de curând un sanctuar în România, precum și poveștile poporului ucrainean.
Pe site-ul oficial al proiectului se pot găsi, pe lângă povești similare cu cea a Yanei, o secțiune de știri relevante pentru comunitatea ucraineană din România și podcastul Palianytsia, dedicat istoriei ucrainene.
Primul episod al podcastului explorează subiectul Holodomorului, foametea care a curmat viețile a milioane de ucraineni la începutul anilor 1930. Acest episod, a cărui denumire este formată din cuvintele ucrainene holod (foame) și mor (exterminare) a făcut parte dintr-o foamete mai extinsă care a afectat și Rusia Sovietică și Kazahstan, dar Ucraina a înregistrat cele mai multe victime.
Tot conținutul site-ului este disponibil în română, ucraineană și engleză.
- Citește articolul complet pe War Street Journal
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023