„Un prieten drag, un om deosebit. Ne leagă o prietenie de mai bine de 12 ani. PSD ar avea numai de câştigat dacă Valentin Vrabie s-ar alătura echipei”. 5 decembrie 2015 – Felix Stroe, președintele PSD Constanța, la Peștera, la aprinderea iluminatului festiv.
„Mi-aș dori să intru într-un PSD, sunt un om de stânga, pornit de jos, din popor, și înțeleg foarte bine nevoile oamenilor simpli. Dar cu actuala conducere a PSD nu am ce căuta acolo” –29 octombrie 2014 – Valentin Vrabie, primarul independent al comunei Peștera, pe vremea când PSD era condus de Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, în cadrul emisiunii ”Vocile Constanței”, Digi24 Constanța.
Cine a fost Moș Nicolae la Peștera?
Vizita din Ajun de Moș Nicolae și declarațiile făcute de Felix Stroe, singurul politician prezent la Peștera, au inflamat bursa zvonurilor și au dat startul pariurilor electorale cu jumătate de an înaintea alegerilor locale.
Analizând discursuri și inițiative din ultimii ani, era mai probabilă vizita președintelui României la Peștera, decât vizita lui Felix Stroe.
Apariția președintelui PSD Constanța, care este și managerul Regiei Autonome Județene de Apă, în localitatea condusă de Valentin Vrabie (primarul celebru și pentru discursul acerb împotriva partidelor politice și mai ales împotriva PSD, partid pe care l-a părăsit zgomotos în urmă cu 4 ani, dar și pentru îndârjirea de a nu ceda serviciul de apă către regia județeană) a surprins întreaga opinie publică și a făcut loc interpretărilor de tot felul.
Firesc, primele întrebări de pe buzele tuturor au fost dacă Felix Stroe l-a invitat pe Valentin Vrabie să se reîntoarcă în PSD, dacă acesta din urmă va accepta și va candida la Primăria Medgidia din partea PSD sau dacă PSD îl va susține, de fapt, pe Valentin Vrabie, candidat independent, la Primăria Medgidia?
Este greu de crezut că un om de calibrul lui Felix Stroe a sosit la Peștera fără să fie invitat chiar dacă vorbim de un eveniment ultramediatizat la care era așteptat oricine, inclusiv politicienii atât de detestați de primarul independent Valentin Vrabie.
Pe de altă parte, la fel de greu de crezut este că Valentin Vrabie se va înscrie în PSD după câțiva ani în care și-a construit pas cu pas discursul și imaginea unui om de administrație apolitic, erijându-se în războinicul numărul 1 al partidelor politice și al politicienilor.
Nu în ultimul rând, este și mai greu de crezut că președintele PSD Constanța își poate asuma, oficial, susținerea candidaturii unui primar independent și nu a propriului candidat, mai ales într-un municipiu cum este Medgidia.
Mai mult decât atât, cotactați telefonic, ambii domni au evitat să facă mai multe precizări în afara discursurilor deja cunoscute. Felix Stroe s-a limitat la a reitera ideea că reîntoarcerea lui Valentin Vrabie în PSD ar fi un câștig, iar Valentin Vrabie a negat vehement că se va înscrie în PSD, a susținut în continuare că va candida independent la Primăria Medgidia și a precizat că este curtat de președintele PSD Constanța, la fel cum este curtat și de ceilalți lideri politici.
Candidații pentru Primăria Medgidia și susținerea lui Stroe
Cu toate acestea însă, este evident că sosirea lui Felix Stroe pe terenul lui Valentin Vrabie este un as extrem de important în mâneca primarului și viitorului candidat independent. Dincolo de discursuri, sondaje, grupuri de fani înfocați și părerologi, câștigarea alegerilor într-un municipiu precum Medgidia este o bătălie nici pe departe ușoară.
În municipiul Medgidia există o comunitate turco-tătară semnificativă. Acest nucleu electoral dur și extrem de important votează în bloc, asemenea tuturor comunităților minoritare, la îndemnul liderilor comunității respective. Este de notorietate faptul că liderii comunității turco-tătare au fost apropiați de PSD și liderii acestui partid, iar comunitatea turco-tătară a reprezentat masa electorală de bază a social-democraților, mai ales în mediul rural.
Pe de altă parte, actualul primar al municipiului, liberalul Marian Iordache, este onorat, la aproape fiecare eveniment care implică minoritatea turco-tătară, cu prezența reprezentanților diplomatici din cadrul Ambasadei Republicii Turcia, ori cu prezența consulului general al Republicii Turcia la Constanța, aspect deloc de neglijat în analiza fenomenului electoral dintr-o localitate cu un bazin de vot pestriț.
De luat în calcul trebuie să fie și schimbarea legii electorale care a adus cu sine alegerea primarilor dintr-un singur tur, aspect care avantajează, categoric, primarii aflați în funcție în momentul organizării scrutinului respectiv.
E drept că Marian Iordache, actualul primar, este suficient de erodat și vulnerabil din cauza dosarului penal deschis pe numele său de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, încât posibila candidatură a acestuia din 2016 să fie o pălărie prea mare pentru liberali. La fel de adevărat este și că o posibilă candidatură a fostului primar al PDL, Dumitru Moinescu, să fie sortită eșecului din cauza condamnării acestuia la șase luni cu suspendare într-un dosar în care a fost judecat pentru favorizarea infractorului, chiar dacă, în cele din urmă, a fost achitat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Și, totodată, trebuie punctat și faptul că discursul slab și eșecul Luminiței Vlădescu în cursa electorală precedentă îi dau șanse minime actualului candidat al PSD pentru Primăria Medgidia.
Cu toate acestea însă, trăgând linie, fără o organizație de partid, structurile aferente, agenți electorali, surse de finanțare și, mai ales, cu alegerea primarului din primul tur, este foarte dificil să previzionezi câștigarea alegerilor locale într-un municipiu din postura candidatului independent.
În acest context, este lesne de imaginat că vizita președintelui PSD Constanța la Peștera și declarațiile foarte calde ale politicianului la adresa celui mai înverșunat candidat împotriva partidelor politice îi oferă acestuia din urmă exact susținerea de care avea nevoie în cursa electorală din 2016. Dacă lucrurile vor evolua în direcția stabilită pe 5 decembrie, atunci Valentin Vrabie intră în competiție fără niciun fel de emoție.
Notorietatea de care se bucură primarul Vrabie în Medgidia, alături de sprijinul tacit al președintelui PSD Constanța, îmbinate cu vulnerabilitățile celorlalți candidați, îl aduc pe edilul din Peștera în postura de candidat favorit pentru Primăria Medgidia.
Buni prieteni de 12 ani
Declarațiile lui Felix Stroe din Ajun de Moș Nicolae stârnesc curiozități și cu privire la relația dintre actualul președinte al PSD Constanța și primarul independent din comuna Peștera. Stroe a menționat că este „bun prieten” cu Valentin Vrabie, acest „om deosebit, cu suflet luminos” și că cei doi sunt legați de o „prietenie de 12 ani”.
Acum 12 ani social-democratul Felix Stroe a fost marginalizat de gașca Mazăre-Constantinescu și, ulterior demisiei acestuia din funcția de viceprimar al lui Radu Mazăre, este ales, în mod miraculos, în funcția de manager al Regiei Autonome Județene de Apă din județul Constanța. Pe vremea aceea, Valentin Vrabie de-abia intra în administrația locală din Peștera în funcția de viceprimar din partea alianței DA.
În 2008, Valentin Vrabie candidează la Primăria Peștera din partea PSD și câștigă alegerile cu un scor amețitor: aproape 93% din voturile localnicilor. Relațiile cu partidul s-au deteriorat însă rapid, iar în 2009 primarul din Peștera iese în public cu un discurs care șochează opinia publică: este primul primar PSD care vorbește despre dictatura din partid și despre modul în care Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al CJC, distribuie banii preferențial către administrațiile locale din județul Constanța.
Acuzațiile acestuia la adresa PSD și la adresa președintelui Consiliului Județean Constanța au escaladat și au culminat în 2014 cu un protest de amploare în fața instituției conduse de Nicușor Constantinescu, unul dintre cei care conduceau cu mână de fier PSD Constanța.
În ultima vreme, Valentin Vrabie s-a luptat și pentru păstrarea sistemului de alimentare cu apă în regie proprie, susținând că cedarea acestui serviciu către Regia Autonomă Județeană de Apă, condusă de noul președinte al PSD Constanța, Felix Stroe, ar însemna creșterea prețului apei de 10 ori, primarul refuzând prin declarații publice să își supună localnicii la o asemenea corvoadă.
Cu toate acestea însă, cu excepția declarațiilor privind prețul apei și nemulțumirile legate de RAJA, Valentin Vrabie nu l-a atacat în public niciodată pe Felix Stroe în cei aproape 8 ani de când este primarul comunei Peștera. Dimpotrivă, pare că timpul i-a apropiat pe cei doi marginalizați ai PSD din epoca Mazăre-Constantinescu.
Ba mai mult, în 2011, atunci când Valentin Vrabie s-a retras din PSD, Felix Stroe, vicepreședinte al PSD pe vreme aceea, a considerat oportun să cumpere 5,5 hectare de teren agricol în comuna Peștera, semn că și actualul președinte al PSD Constanța a simțit potențialul de dezvoltare al localității conduse de primarul independent. Nu știm cum a reușit Valentin Vrabie să îl convingă pe vicepreședintele partidului cu care era în conflict pe atunci să investească în comuna pe care o administrează, dar ca indiciu ne rămâne, cel puțin, declarația lui Felix Stroe referitoare la prietenia veche care îi leagă pe cei doi.
Cronologia unui independent
O vorbă veche a unui înțelept spune că timpul le rezolvă pe toate. Cel mai probabil, timpul le-a rezolvat pe toate și în cazul primarului Valentin Vrabie și al doctrinei social-democrate, atât de îndrăgită de edilul comunei Peștera care nu a negat niciodată că este un om de stânga, „sensibil la nevoile celor neajutorați”. Așa se face că, iată, după mai bine de un deceniu, evenimentele îl surprind pe Valentin Vrabie, din nou, aproape de PSD, condus acum de alți lideri. Dar cum arată cronologia unui social-democrat, erijat în timp în primarul independent politic?
În perioada 2004-2008, Valentin Vrabie este viceprimarul comunei Peștera numit din partea alianței PNL-PD.
Ulterior, în 2008, este ales, din partea PSD, primarul comunei cu un scor greu de egalat în România: 93% din voturile electoratului.
Câteva luni mai târziu, în 2009, apar primele fricțiuni între Valentin Vrabie și unul dintre liderii PSD Constanța, Nicușor Constantinescu, care era și președintele Consiliului Județean. Motivul invocat de primarul Vrabie: distribuirea incorectă a banilor către administrațiile locale.
În anul 2010, conflictul dintre Valentin Vrabie și Nicușor Constantinescu escaladează. Principala nemulțumire a primarului este lipsa de interes a CJC pentru drumul județean 223B care traversează comuna și care se afla într-o stare deplorabilă. Valentin Vrabie protestează montând un panou cu fotografia lui Nicușor Constantinescu prin care informa localnicii cu privire la instituția care se face vinovată de starea în care se află drumul. La scurt timp, panoul a fost incendiat, primarul susținând că autorii ar fi oamenii puși de Nicușor Constantinescu.
Un an mai târziu, în 2011, după o serie de avertismente transmise public către PSD, Valentin Vrabie se retrage din partid și susține că vrea să candideze din partea unei alte formațiuni politice. Apar zvonuri că Vrabie ar fi curtat și interesat de PDL, apoi se vehiculează tot mai des ideea că primarul din Peștera ar pleca la UNPR. Pentru cotidianele ”Replica” și ”Cuget Liber”, Valentin Vrabie confirmă plecarea la UNPR, dar acest lucru nu se mai concretizează în cele din urmă. Și tot atunci, în 2011, apar primele comentarii și sondaje legate de o posibilă candidatură pentru Primăria Medgidia.
Niciunul dintre aceste zvonuri nu se materializează însă, iar imprevizibilul Valentin Vrabie candidează tot la Primăria Peștera, de data aceasta din postura candidatului independent. Edilul câștigă alegerile cu un scor și mai mare: 95% din opțiunile electoratului. Este momentul în care se ascut săbiile împotriva lui Nicușor Constantinescu, conducerea CJC și PSD.
Tot acum, începând cu anul 2012, Valentin Vrabie devine extrem de popular în urma unor decizii și activități cu un impact deosebit de important în rândul opiniei publice. Organizarea zilei comunei îi crește notorietatea la nivel național, la fel și internetul gratuit în toată comuna, bicicletele și tabletele împărțite tuturor copiilor din localitate, iluminatul festiv spectaculos de la începutul lunii decembrie, show de lasere, spectacol aviatic, improvizarea unei grădini zoologice, amenajarea și dotarea impresionante ale parcului central și ale școlii din Peștera ș.a.m.d. Toate acestea l-au propulsat în rândul celor mai populari primari din mediul rural românesc.
Anul 2013 însă îi aduce lui Valentin Vrabie și primele obstacole serioase: Inundațiile îi distrug localitatea și îl confruntă pe edil cu probleme greu de depășit. În câteva luni însă, comunitatea își revine, iar localitatea Peștera este pregătită pentru a primi vizita neașteptată a președintelui Traian Băsescu, atunci când apar și primele zvonuri legate de înscrierea primarului Valentin Vrabie în Partidul Mișcarea Populară. Dar nici acest lucru nu se materializează.
Războiul cu PSD și Nicușor Constantinescu continuă, ba mai mult, atinge apogeul pe 1 aprilie 2014, atunci când are loc protestul organizat de Valentin Vrabie în fața CJC. Peste 1000 de localnici îi recită „Tatăl nostru” președintelui CJC și depun flori pe scările instituției. Tot atunci încep să apară și zvonurile legate de candidatura lui Valentin Vrabie la CJC.
De asemnea, în urma celebrei ordonanțe emise în urma propunerii lui Liviu Dragnea, consilierii locali din Peștera demisionează din partidele pe listele cărora au fost aleși și aleg să fie independenți, asemenea primarului Vrabie. Poate acesta este și motivul pentru care Monica Macovei, candidatul independent la președenția României în anul 2014, alege să vină în pelerinaj electoral în localitatea Peștera, asemenea lui Traian Băsescu în 2013.
Iar primarul independent Valentin Vrabie își ascute discursul despre depolitizarea instituțiilor și își duce pe culmi și mai înalte lupta împotriva partidelor și împotriva lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța. Ba mai mult, primarul Vrabie vine cu propunerea ca localitatea Peștera să fie ”mutată” din județul Constanța și să aparțină, administrativ, de Consiliul Județean Tulcea, Călărași sau Ialomița.
Tot în anul 2014, însă, în luna octombrie, la TV Neptun, televiziunea de casă a lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, Valentin Vrabie face o declarație surprinzătoare consilierului municipal al PSD, Mărioara Cojoc: ”Mi-aș dori ca un om ca dumneavoastră să fie președintele PSD și eu aș fi onorat să fiu primar PSD”.
Câteva zile mai târziu primarul este întrebat în cadrul unei alte emisiuni, de data aceasta la postul de televiziune Digi24 Constanța, dacă s-ar înscrie într-un PSD condus de alți lideri. Răspunsul primarului surprinde din nou: „Mi-aș dori să intru într-un PSD, sunt un om de stânga, pornit de jos, din popor, și înțeleg foarte bine nevoile oamenilor simpli. Dar cu actuala conducere a PSD nu am ce căuta acolo”. Acesta își explică afirmația: ”E mult mai ușor să lucrezi într-un partid politic, e mult mai greu să fii independent. Democrația spune că partidele trebuie să conducă țara, dar când partidele urmăresc doar interesele personale?”.
În anul 2015 însă, legea electorală este schimbată nefavorabil pentru candidatul independent la Consiliul Județean Constanța, iar Valentin Vrabie conștientizează că nu mai are nicio șansă în fața partidelor politice. Hotărăște astfel să se retragă și să candideze independent la Primăria Medgidia.
În loc de concluzii
În anul 2014, Primăria și Consiliul Județean Constanța sunt decapitate de procurorii DNA. Implicit și PSD Constanța. La conducerea partidului vine Felix Stroe, cel marginalizat de foștii lideri politici social-democrați. Odată cu asta, războiul primarului Valentin Vrabie cu foștii tartori ai județului se încheie. Intrat în administrație din partea PSD și ieșit din partid din cauza neînțelegerilor cu foștii lideri social-democrați, Valentin Vrabie este pus în fața unei noi provocări: a colabora sau nu cu noul lider social-democrat, aflat la rândul său în conflict cu Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre? Este o problemă cu două necunoscute și cu mai multe soluții.
Din prisma lui Valentin Vrabie, a colabora cu actualul șef al PSD înseamnă a-și arunca în aer imaginea de om de administrație apolitic. A nu colabora cu actualul șef al PSD înseamnă a-și arunca în aer candidatura la Primăria Medgidia.
Din prisma președintelui PSD Constanța, Felix Stroe, a-l susține pe independentul Valentin Vrabie la Primăria Medgidia și nu pe propriul candidat PSD înseamnă a-și arunca în aer funcția politică și a-și adânci organizația, și-așa aflată pe un butoi de pulbere, într-o criză de imagine.
A nu-l susține pe Valentin Vrabie și a-și susține actualul candidat al PSD înseamnă a pierde o primărie de municipiu în favoarea candidatului PNL. Sau în favoarea candidatului susținut de PNL.
Dilema se rezolvă mult mai ușor, însă. Ar fi de ajuns ca unul dintre cei doi domni să ne spună cine a fost Moș Nicolae la Peștera, pe 5 decembrie.
- 14 case și terenuri, păduri, șalupă, rulotă, mașini și zeci de mii de euro, averea lui Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, cu pensie specială de fost parlamentar - 22 septembrie 2023
- Poliția Constanța face sondaj în rândul populației pentru a aflat câtă încredere mai au oamenii în instituție și ce imagine are aceasta după tragedia rutieră din 2 Mai - 22 septembrie 2023
- DIICOT refuză să vorbească despre lipsa activității din ultimii doi ani în Portul Constanța, motivând că ”nu sunt informații de interes public”/ Procurorii recunosc că nu au evidențe despre combaterea traficului de droguri în Port - 22 septembrie 2023