Vergil Chițac și un PNL de 12%

info-sud-est-chitac-dragomir
Vergil Chițac, „favoritul“ sondajului PNL Constanța și Gheorghe Dragomir, șeful liberalilor de la malul mării
foto: www.adevarul.ro (stânga)/www.ziuaconstanta.ro (dreapta)

Vergil Chițac nu a confirmat că își dorește să candideze la Primăria Constanța. Vergil Chițac nu a susținut niciodată că este dispus să renunțe la carierele militară și universitară de succes, ale căror trasee ireproșabile i-au adus o serie de satisfacții remarcabile în plan profesional pentru a se arunca într-o cursă electorală care se anunță mizerabilă și la sfârșitul căreia, dacă nu va câștiga, va ieși definitiv, cu uniforma șifonată, pe ușa din spate a vieții publice.

Cu toate acestea, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, prezentat de președintele PNL Constanța drept propunerea unui „prieten al partidului” (adică al afaceristului Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere), a fost desemnat, într-un mod trunchiat, drept câștigătorul sondajului intern al PNL Constanța.

Practic, acesta a fost desemnat candidatul liberalilor pentru Primăria Constanța, nu numai înainte ca însuși Vergil Chițac să accepte acest lucru, dar chiar înainte și de sosirea și prezentarea rezultatului sondajului, printr-o a doua gafă a școlăriței Alina Gorghiu, șefa liberalilor, scoasă la tablă și prinsă nepregătită de Rareș Bogdan în timpul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV.

Aceeași Gorghiu, sosind la Constanța în urmă cu câteva luni, a declarat că nu știe cine este Robert Boroianu, unul dintre liberalii devenit peste noapte lider al PNL Constanța, cel care la vremea aceea tocmai își anunțase intenția de a candida la Primăria Constanța și care începuse de puțin timp o penibilă și prematură campanie electorală.

Gafa blondei liberale a obligat PNL Constanța să scoată rapid din sertar rezultatele sondajului și să le transmită jurnaliștilor. Pentru că sondajul nu i-a fost câtuși de puțin favorabil celui care tocmai fusese desemnat candidat la Primăria Constanța de șefa PNL de la București, singura opțiune la îndemâna liberalilor a fost să prezinte trunchiat rezultatele sondajului și să manipuleze grosolan opinia publică și mass-media cu privire la șansele pe care le au la Primăria Constanța toți cei înscriși în cursa internă a partidului.

Așadar, la nici 48 de ore de la declarația Alinei Gorghiu, PNL Constanța a trimis un foarte scurt comunicat de presă în care a furnizat mici detalii referitoare la punctele tari și punctele forte ale lui Vergil Chițac.

Firește, în lipsa unei analize de specialitate, un sondaj de opinie nu putea fi „digerat” atât de rapid de amatorii în domeniul sociologiei. Cu atât mai mult cu cât un necunoscător în domeniu nu poate corela și analiza corect rezultatele unui sondaj de opinie astfel încât, la final, să întocmească și un clasament al celor înscriși în cursă. Tocmai de aceea, rezultatele sondajului au venit, în final, cu niște concluzii întocmite de specialiști, concluzii care, însă, nu au fost făcute publice de PNL Constanța. Poate tocmai pentru faptul că acestea nu îi sunt favorabile lui Vergil Chițac.

În altă ordine de idei, umilitor pentru PNL este mai ales faptul că în comunicatul de presă scris pe genunchi, conducerea partidului nu a amintit nici punctele forte și nici măcar punctele slabe ale membrilor liberali înscriși în sondaj: Robert Boroianu, Chiristian Gigi Chiru, Iustin Fabian Roman și Mihai Tararache. Asta ca să nu mai amintim de Claudiu Palaz și Decebal Făgădău, candidații oficiali, până în prezent, ai MP și PSD în cursa electorală de la alegerile din 2016.

De amintit este faptul că acest episod jenant vine după un altul și mai penibil, cel în care președintele PNL Constanța le explica liberalilor că viitorii candidați la diverse funcții publice pot divorța doar ca să scape de problema conflictului de interese, dar și cum, indiferent de ce decizii se vor lua la centru, cu privire la respectarea „Decalogului PNL“, acestea vor fi „adaptate” în funcție de opțiunile liberalilor de la malul mării. Înregistrarea ședinței a fost făcută publică de jurnalistul Marius Florian Vasile și, deși discuția a fost mediatizată intens, șefa partidului, aceeași doamnă Alina Gorghiu, nu a considerat că ar fi de bun simț să sancționeze cumva declarațiile și atitudinea deviante ale liderilor PNL Constanța.

Partea bună este că liberalii au avut măcar decența să recunoască faptul că, la nivel local, PSD, dincolo de luptele interne acerbe și dosarele penale de răsunet ale lui Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, are totuși un însemnat avantaj în fața PNL, de 12,2%.

Pe de altă parte, conform sondajului, unul dintre punctele slabe ale lui Vergil Chițac este notorietatea scăzută, doar 19,5%. Dacă vom corela acest procent cu avansul PSD față de PNL și cu cele 12,6%, procente care exprimă intenția de vot în cazul Chițac comparativ cu Decebal Făgădău, este obligatoriu să reflectăm asupra intenției de vot exprimate pentru candidatul PSD.

Partidul liberalilor, în forma lui extinsă după „absorbția“ democrat-liberalilor, pare blestemat de acest procent din două cifre dar care nu este niciodată mai mare de 15%. În cei 15 ani în care PSD a condus cu mână de fier municipiul și județul Constanța, PNL a reușit să ajungă „partid prezidențial”, dar nu a reușit să smulgă Primăria Constanța din mâinile lui Radu Mazăre.

Și asta doar pentru că timp de 15 ani PNL a oferit electoratului țintă, cel care nu ieșea la vot și care ar fi putut face diferența, doar candidați de carton, lipsiți de credibilitate, notorietate sau care se aflau în relații apropiate cu PSD. Electoratul țintă, cel care nu a ieșit la vot în acești ani era majoritar, dat fiind faptul că Radu Mazăre a fost ales întotdeauna cu peste 50% din opțiunile unei minorități.

Acel electorat țintă nu a fost convins în ultimii 15 ani de niciun candidat al PNL: nici de Puiu Hașotti cu declarațiile sale de dragoste la adresa lui Radu Mazăre, nici de Victor Manea călare pe elefantul care mânca mazăre pe străzile Constanței și, se pare, că nici de Vergil Chițac, un militar de sacrificiu pe frontul electoral, îmbrăcat forțat în uniforma prea largă a candidatului PNL.

Fiecare liberal din sondaj a fost comparat, în ce privește intenția de vot, cu Decebal Făgădău, iar dacă Vergil Chițac poate aduce o intenție de vot de doar 12,6%, candidatul MP probabil poate aduce un maximum 10%, iar ceilalți candidați vor însuma cel mult 20%. Un calcul simplu ne arată că restul de aproape 58% îi revine lui Decebal Făgădău, candidatul PSD. Adică un procent similar cu cel cu care Radu Mazăre a câștigat Primăria Constanța de fiecare dată. Semn că la Constanța nu s-a schimbat nimic în opțiunea electoratului după retragerea fostului primar din viața publică în urma dosarelor instrumentate de procurorii DNA.

Drept este că a mai rămas suficient timp până la alegerile din vara anului 2016 pentru ca Vergil Chițac să mai crească în intenția de vot, dar, în același timp, mai este prea puțin timp pentru ca rectorul Academiei Navale să întoarcă balanța în favoarea sa, cu atât mai mult cu cât alegerea primarului se va face din primul tur și, din acest punct de vedere, Decebal Făgădău este categoric avantajat.

Singurele excepții care ar putea să confirme regula ar fi ca actualul candidat PSD să nu mai fie susținut de partid, să refuze o eventuală candidatură (pentru că nici Decebal Făgădău nu a confimat că își dorește să candideze la Primăria Constanța în 2016) sau să se confrunte cu probleme penale, asemenea predecesorului său, mai ales prin prisma faptului că a semnat metri cubi de hârtie în ultimii ani de mandat ai lui Radu Mazăre. De altfel, poate singurul handicap al actualului candidat PSD este asocierea acestuia cu fosta gașcă de la malul mării, pornind de la faptul că Decebal Făgădău a fost viceprimarul fidel lui Radu Mazăre timp de șase ani.

După aflarea rezultatelor sondajului, Vergil Chițac a declarat pentru un cotidian constănțean faptul că „va reflecta” la o posibilă candidatură pentru Primăria Constanței. O decizie înțeleaptă. Și asta pentru că rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” va trebui, într-adevăr, să reflecteze foarte serios asupra punctelor tari și punctelor slabe, dar nu ale celor din sondajul PNL, ci ale celor din traseul său profesional de până acum.

Și asta mai ales pentru că este foarte dificil să renunți înainte de termen la o lungă și onorabilă carieră militară și la o carieră universitară de succes pentru o candidatură de sacrificiu la Primăria Constanța, pornind de la 12% intenție de vot cu doar șase luni înaintea alegerilor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Amiralul e superOK. Va fi un castig pentru urbe. Numai daca ne-am trezi si am pricepe asta.

Comments are closed.