Marea evacuare din AUR: Zeci de candidați, șefi de organizații și membri au părăsit partidul extremist în ultimele trei luni, la pachet cu dezintegrarea ”polului suveranist” / Cei mai mulți acuză comportamentul lui George Simion

BUCURESTI - PARLAMENTARE 2020 - AUR - 6 DEC 2020 BUCURESTI - PARLAMENTARE 2020 - AUR - 6 DEC 2020
sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
BUCURESTI - PARLAMENTARE 2020 - AUR - 6 DEC 2020
sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În ultimele trei luni, zeci de membri și șefi de filiale sau candidați au părăsit partidul extremist AUR în opt episoade care au avut loc începând cu luna februarie. Aproape toate s-au încheiat la fel ca politica promovată de liderul formațiunii George Simion, cu scandal și brutal, cu jigniri și cuvinte grele aduse de foștii membri.

  • La jumătatea lui aprilie, AUR a anunțat că începe testarea cu detectorul de minciuni a liderilor organizațiilor județene pentru a asigura astfel un ”test de integritate” și pentru a scădea ”riscul de trădare”, după cum a explicat pentru G4Media prim-vicepreședintele partidului, Marius Lulea. Acesta a mai spus că rezultatele nu vor fi făcute publice pentru că ”nu este relevant și în interesul organizației”.

Cea mai recentă ruptură a avut loc în 1 mai, atunci când candidata la Primăria Buzău, Elena Năstăsoiu, a părăsit formațiunea împreună cu jumătate din candidații de pe lista Consiliului Local numind partidul ”cea mai mare otravă pentru electoratul românesc”. Năstăsoiu acuză conducerea partidului că ”dă la o parte oamenii loiali” care sunt înlocuiți cu ”cei din alte partide şi cei potenţi financiar”, conform News.ro.

În urmă cu doar trei zile Mihail Dojană, șeful AUR Sectorul 1, și Valentin Florea, anunțat în martie candidatul partidului extremist AUR la Primăria Sectorului 6, au părăsit partidul vorbind de ”o iluzie dirijată de un Gunoi” și ”draci” care ”au înlocuit idealurile” și de ”oamenii care nu contează”, ci doar ”interesele de moment ale unor persoane”.

Aceste plecări au loc la o lună după evacuarea filialei AUR Piatra Neamț, unde membrii organizației împreună cu șeful acesteia și-au dat demisiile în bloc cu doar câteva ore înainte ca George Simion să ajungă în municipiu, la o întâlnire cu electoratul și conducerea organizației. Coordonatorul AUR Piatra Neamț a reproșat conducerii centrale a partidului că l-a impus la primărie pe Marius Apopei, un fost consilier județean PNL, și că filiala nu a fost consultată înainte de decizie.

În 19 februarie și-a anunțat demisia din partid și deputata de Vaslui, Enachi Raisa, fără să anunțe din ce motive a luat această decizie. La începutul lui februarie Ovidiu Szime, fostul președinte AUR Timișoara, și-a dat și el demisia din partid și a ales să facă acest lucru chiar în seara protestului anti-comasare alegeri, organizat de partidul extremist în mai multe județe din țară și în Capitală, în fața sediilor PSD. Demersul a fost sortit eșecului, la întâlniri participând câteva zeci de oameni în fiecare localitate și câteva sute în București.

Tot la începutul lunii februarie s-a golit și AUR Călărași, atunci când sindicalistul Dumitru Coarnă a demisionat din partidul extremist împreună cu mai mulți membri, acuzând conducerea că refuză să înființeze filiale județene. Deputatul aducea și acuzații referitoare la nerespectarea prevederilor legii partidelor politice, dar și la nerespectarea statutului AUR de către conducerea centrală.

La începutul lui februarie a fost evacuat și AUR Mehedinți, unde fostul ministru Virgil Popescu a anunțat transferul a 15 organizații la PNL.

În martie a avut loc și dezintegrarea ”polului suveranist” din care făceau parte AUR, Alianța Național Țărănistă, Forța Identității Naționale și Partidul Republican. ANȚ condus de Radu Ghidău și FIN condus de Ilan Laufer au părăsit polul la două zile distanță, anunțând că au luat decizia ruperii de AUR din cauza comportamentului lui George Simion, pe care l-a acuzat de ”tendințe totalitare și stil de conducere dictatorial”.

Prima ruptură de AUR a avut loc la doar două luni de la alegeri, atunci când a avut loc separarea George Simion-Diana Șoșoacă, șefa S.O.S. Senatoarea a fost exclusă din partidul condus la acea vreme de George Simion și Claudiu Târziu. Cel din urmă declara presei că Diana Șoșoacă a fost exclusă pentru ”indisciplină și inadecvare”.

Ruptura a fost urmată de un lung șir de secvențe de violență verbală și agresiuni între cele două formațiuni și între cei doi lideri, cu atacuri la persoană, telefoane smulse și îmbrânceli. De subliniat că, în general, scandalurile dintre George Simion și Diana Șoșoacă izbucnesc în momente importante și sensibile pentru partidele politice aflate la guvernare și acoperă mediatic evenimentele în curs.

În 2021 a plecat din partid și deputata Ana Maria Gavrilă, care a declarat că nu a fost sprijinită de colegi să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, iar în ianuarie 2023 AUR rămăsese fără 20% din parlamentarii cu care a intrat în Legislativ în decembrie 2020. O lună mai târziu, pleca din partid și sibianca Raluca Amariei, vicepreședinte AUR la nivel național.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.