Vacanță în pandemie: Ce trebuie să știi despre fiecare țară/ De la teste PCR la vouchere hoteliere şi nopţi de cazare bonus

Vedere aeriană cu plaja și hotelurile din stațiunea bulgărească Nisipurile de Aur (foto: Adobe Stock)
Vedere aeriană cu plaja și hotelurile din stațiunea bulgărească Nisipurile de Aur (foto: Adobe Stock)

Unele state europene, precum Bulgaria şi Grecia, au anunţat că din luna mai îşi deschid sezonul turistic iar piaţa românească este foarte importantă pentru revenirea unuia dintre cele mai afectate sectoare economice în urma pandemiei coronavirus. Dacă Grecia încasa peste 30 miliarde euro din turism în 2019, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al ţării, românii au devenit, în Bulgaria, începând cu 2019, principalul rezervor de turişti străini. În 2019 aproape 2,5 milioane români au ales litoralul bulgăresc al Mării Negre şi staţiunile montane de schi pentru vacanţe iar în 2020, în condiţiile restricţiilor de călătorie, aproape 1 milion au ajuns, totuşi, în ţara vecină.

Prin urmare, Bulgaria şi Grecia oferă, pentru această vară, cele mai atractive condiţii pentru petrecerea vacanţelor românilor.

La mijlocul lunii martie a sosit la Bucureşti ministrul grec al Turismului, Haris Teoharis, care a anunţat oficial că Grecia îşi va deschide sezonul turistic la 14 mai. „Ne dorim ca Uniunea Europeană să facă proceduri foarte rapide pentru a dezvolta şi a emite certificate verzi de sănătate”, a declarat ministrul Haris Teoharis. La Bucureşti, el a prezentat şi condiţiile de intrare în Grecia pentru cetăţenii români: un test PCR negativ, dovada vaccinării sau un test de anticorpi din care să rezulte că pasagerul a trecut prin boală. De asemenea, turiştii pot fi testaţi în mod aleatoriu la frontieră cu teste rapide, iar cei testaţi pozitiv vor sta în carantină într-un hotel din Grecia, costurile de cazare şi întreţinere fiind acoperite de partea greacă. La fel ca anul trecut, copiii sub 10 ani nu necesită testare. O parte a hotelierilor din Grecia continentală a venit şi cu oferte: vouchere turistice în valoare de 20-30 de euro, care să acopere testele PCR, şi care pot fi cheltuite în locaţia turistică dacă testul nu mai este obligatoriu.

Deja din principalele oraşe ale ţării – Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara – operatorii din turism au anunţat demararea curselor charter spre insulele greceşti sau spre Atena, începând cu 14 mai şi funcţionând până în luna septembrie inclusiv.

În Bulgaria se intră mai greu în 2021 decât anul trecut. Sunt deschise doar trei puncte de frontieră: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin şi Vama Veche-Durankulak. Unele puncte de frontieră, de pe Dunăre, funcţionează ocazional, doar pentru transportul de marfă, altele, precum cele terestre din judeţul Constanţa (Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Kruşari) sunt închise. Ofertele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre sunt, însă, irezistibile ca preţ şi durată. Din 1 mai se deschid toate staţiunile iar unele lanţuri hoteliere au decis să ofere o noapte gratuită de cazare pentru un sejur de şase nopţi. Pe plajă, o umbrelă poate fi utilizată de cel mult două persoane sau de membrii unei singure familii. De asemenea, hotelierii bulgari au redus mult preţurile, mai ales în capetele de sezon, umblând şi la ofertele specifice, în special în opţiunile all-inclusive.

Pentru intrarea în Bulgaria, ca turist, un cetăţean român prezintă la punctul de frontieră un test molecular PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Informaţii provenite din media bulgare şi din Ministerul Turismului de la Sofia insistă asupra faptului că, începând din iunie sau iulie, autorităţile vor renunţa la cerinţa testului PCR pentru români, condiţiile de călătorie urmând să fie asemănătoare celor din vara anului 2020.

Pentru o vacanţă de vară în Turcia, autorităţile de la Ankara au decis, începând cu 15 martie 2021, ca pasagerii curselor aeriene care sosesc în ţară (dar şi călătorii pe căi rutiere, feroviare şi navale) să completeze un formular  (fizic sau electronic) în baza căruia se emite un cod personal pentru fiecare turist. De asemenea, la intrarea în Turcia este necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test molecular PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. La mijlocul lunii martie 2021, ministrul Turismului de la Ankara, Mehmet Ersoy, dădea asigurări că ţara sa face eforturi pentru a deschide turismul estival şi pentru cei care nu s-au vaccinat, în special turişti din Uniunea Europeană şi Marea Britanie. „Noi nu vom solicita paşapoarte de vaccinare din partea turiştilor internaţionali care vin la noi în ţară”, a asigurat ministrul Mehmet Ersoy.

La fel ca şi în cazul Greciei, operatorii de turism din România au asigurat curse charter de pe principalele aeroporturi din ţară, începând cu luna mai.

În Malta şi Croaţia, alte două destinaţii populare de vacanţă pentru turiştii iubitori de mare, condiţiile de intrare pentru turiştii români presupun prezentarea la frontieră, în ambele cazuri, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării  în Croaţia şi cu maximum 72 de ore anterior intrării în Malta. În Malta, turiştii români trebuie să completeze, la intrarea în ţară, două formulare: declaraţia călătorului (Travel Declaration Form) şi formularul de localizare a turistului (Passenger Locator Form). În Croaţia, la intrarea în ţară, este acceptat şi un test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării în ţară. În această situaţie, persoanele care intenţionează să rămână în Croaţia pentru o perioadă care va depăşi 10 zile, trebuie să repete testarea cel mai târziu în a zecea zi de la emiterea rezultatului testului antigen.

Italia şi Spania, două dintre cele mai importante destinaţii turistice mondiale, îşi revin cu greu după efectele devastatoare ale pandemiei coronavirus asupra sectorului hotelier şi al restaurantelor. La sfârşitul lunii ianuarie 2021, ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzales, a lansat o amplă dezbatere în interiorul Uniunii Europene, solicitând emiterea cât mai urgentă, până la începutul lunii mai, a unor aşa-numite certificate de vaccinare, care să asigure deplasările fără restricţii în interiorul celor 27 de state membre ale blocului comunitar. „Ne îndreptăm spre un certificat de vaccinare, declara şefa diplomaţiei spaniole. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”. Acum, la intrarea pe teritoriul Spaniei, un turist român trebuie să se asigure că a completat anterior un formular privind starea de sănătate, prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, cod care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat la intrarea în ţară. Totodată, la sosirea în Spania, autorităţile pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR, document care trebuie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană.

La intrarea în Italia, trebuie prezentat un rezultat negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul ţării. De asemenea, pentru un turist din România (ţară cu o incidenţă mare) este obligatorie autoizolarea pe o perioadă de 5 zile, în urma comunicării propriei intrări pe teritoriul naţional către Departamentul de Prevenire al autorităţii sanitare locale competente. După autoizolarea de 5 zile, turistul român va mai efectua un test PCR într-unul dintre laboratoarele acreditate.

În Israel, turiștii străini vaccinați vor fi autorizați să intre în țară începând cu 23 mai, au anunțat ministerele Sănătății și Turismului de la Ierusalim.

Aceștia vor trebui să fie supuși unui test de Coronavirus PCR înainte de a urca în avion, precum și un alt test PCR și un test serologic atunci când vor ajunge în Israel. Testul PCR indică dacă o persoană poartă virusul, iar testul serologic demonstrează prezența anticorpilor în sângele lor.

În prima fază, doar persoanele care călătoresc în grupuri vor putea intra în Israel, deoarece sunt considerate mai ușor de monitorizat. Potrivit declarației celor două ministere, autoritățile vor decide dacă vor include și vizitatori individuali pe baza rezultatelor testului cu grupuri.

În prezent, Israelul nu recunoaște niciun certificat de vaccinare sau însănătoșire străin, deși autoritățile sunt în prezent în negocieri cu mai multe țări pentru a face acest lucru. În prezent, oricine este vaccinat în străinătate trebuie să intre în carantină până când este supus unui test serologic care atestă nivelul anticorpilor.

O destinaţie extrem de atractivă pentru vacanţe a devenit Egipt. La intrarea în această ţară, un turist român trebuie să prezinte autorităţilor vamale un test PCR efectuat cu maximum 72 de ore anterior călătoriei. Drept bonus, însă, autorităţile egiptene au decis ca turiştii care vor sosi pentru vacanţe pe litoralul Mării Roşii, pe aeroporturile din Marsa Mahrouh, Hurghada şi Sharm El Sheikh, precum şi cei care vor ateriza pe aeroportul din Luxor, să fie scutiţi de viza de intrare (desigur, şi contravaloarea acesteia). Hotelurile egiptene sunt obligate să funcţioneze cu o capacitate de maxim 50% din locurile de cazare. În alte state, precum Tanzania, Mauritius sau Maldive, populare pentru români de la declanşarea pandemiei coronavirus în 2020, este necesar un test PCR la intrare.

Deşi nu mai este foarte mult până la deschiderea sezonului estival în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, autorităţile române nu au anunţat, până acum, nici un set complet de măsuri necesare a fi aplicate în vacanţe, atât din partea hotelierilor, cât şi din partea turiştilor. În plus, prima parte a vacanţelor la Mamaia pare a fi compromisă pentru cei care vor să vină la plajă deoarece proiectul de înnisipare a litoralului îşi va finaliza procedurile abia la sfârşitul lunii iunie-începutul lunii iulie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: