“Unconquered Kherson”, film documentar despre activitatea jurnaliștilor ucraineni, difuzat la Constanța cu ocazia Zilei Naționale a Ucrainei

Comunități de refugiați ucraineni din toată lumea au organizat diverse evenimente culturale în ultimele zile pentru a sărbători împlinirea a 33 de ani de independență față de Uniunea Sovietică.
presa-ziar-ucraina-jurnalisti-ziare-razboi-rusia3-e1714240383103 presa-ziar-ucraina-jurnalisti-ziare-razboi-rusia3-e1714240383103
sursa foto: Pixabay/ Engin Akyurt

Filmul documentar “Unconquered Kherson” va fi difuzat, luni seară, la Constanța, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Independenței Ucrainei, transmit organizatorii într-un comunicat de presă.

Durata filmului este de 75 de minute, iar difuzarea va începe la ora 17:30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” (Bulevardul Ferdinand nr. 56), se mai arată în comunicatul citat.

Evenimentul cu intrare liberă este organizat de refugiații ucraineni din Constanța, în parteneriat cu Brighter Future For You, Centrul Cultural judetean Teodor T. Burada, Fundația Caritate și Sănătate și Platforma Media Vgoru, din Herson.

“Unconquered Kherson” este un film ce ecranizează activitatea jurnaliștilor din Herson. De la începutul invaziei la scară largă, corespondenții platformei media Vgoru au înregistrat tot ceea ce s-a întâmplat în oraș. Alături de locuitorii Khersonului, au trăit ocuparea centrului regional de către ruși, întâlnirile, ocuparea orașului lor natal și emoționanta eliberare”, explică organizatorii.

Context

La doi ani și jumătate de la începerea invaziei, Ziua Independenței Ucrainei a fost marcată de numeroase evenimente organizate nu doar în Ucraina, ci și în multe dintre orașele unde s-au format mari comunități de refugiați ucraineni.

În ultimele zile, refugiații ucraineni au organizat evenimente în toate colțurile lumii, de la mari orașe precum Bristol (Marea Britanie) și Varșovia (Polonia) la mici comunități din statul american Carolina de Nord și Kilmallock, Irlanda, printre altele.

Potrivit datelor ONU, peste 6,5 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați la nivel mondial, dintre care aproape 80.000 în România.

Una dintre cele mai mari comunități de refugiați ucraineni s-a format la Constanța, iar prezența acestora s-a făcut simțită prin diverse evenimente organizate în ultimii ani, de la marșuri și proteste organizate de ucraineni până la workshop-uri și programe de integrare organizate de societatea civilă, deseori în colaborare cu instituții academice din Constanța.

Citește și:

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.