Un primar cazon la mâna unui consiliu local populist, combinația care trimite Constanța, fără frâne, spre prima prăpastie

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța (sursa foto: Facebook)
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța (sursa foto: Facebook)

Trei evenimente importante din ultima lună au dus la această concluzie. Incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase unde au murit șapte oameni, propunerea de anulare a PUZ Mamaia, stațiune în care s-a construit haotic în ultimii ani, picată în unanimitate în CL, și bâlciul din jurul regulamentului de acces în Peninsulă, centrul istoric distrus al orașului, au scos la lumină neputința noii administrații locale și fabricarea unui cocktail Molotov care va da foc, în scurt timp, Constanței. Protagoniștii: Un primar cazon și un consiliu local populist.

Sănătatea, urbanismul și mobilitatea, trei teme cu care pesediștii au fost înfrânți după 20 de ani la malul mării se întorc ca un bumerang și spulberă “coaliția locală de guvernare”.

Să le luăm pe rând.

1. Șapte morți în incendiul de la Infecțioase

Un subiect care a făcut înconjurul României și a fost prezent în presa internațională a trimis de la Constanța doar lipsă de empatie și scandal cu mize mici.

Primarul Vergil Chițac (PNL), în loc să se preocupe de victime, a preferat în primele momente ale tragicului accident să-și promoveze, lipsit de emoție, agenda și să fluture în fața presei proiectele sale de viitor. A motivat, cinic, decizia de a nu finanța achiziția senzorilor de fum prin dorința de a accesa fonduri europene pentru un proiect mai larg de reabilitare a spitalului.

Managerul instituției medicale, susținut din 2009 de o administrație PSD, a ales, în, momentul în care oamenii mureau în secția ATI cuprinsă de flăcări, să spună în fața presei doar: “Mi-e rău, vreți să mor aici?”.

USR Constanța a ales să se concentreze pe o luptă politică seacă, care, în final, i-a demonstrat irelevanța administrativă: Reprezentanții săi s-au chinuit o lună de zile să obțină niște documente publice din primărie (rapoartele de activitate ale managerului spitalului) deși useriștii au un viceprimar în funcție. În final, documentele au fost transmise de primărie presei. În final, consilierii nu au mai zis nimic.

Reprezentanții PNL, care numiseră șeful consiliului de administrație al spitalului, au tăcut și ei.

2. Propunerea de anulare a PUZ Mamaia

Primarul Chițac a propus, brusc, într-o luni, fără consultare publică și fără o discuție cu partidele politice, suspendarea unui plan urbanistic, măsluit de Radu Mazăre, care a distrus din toate punctele de vedere, în doar câțiva ani, cea mai importantă stațiune de pe litoral. Votul în consiliu trebuia dat vineri, iar consilierii locali au clamat că au prea puține zile la dispoziție pentru a analiza o așa decizie importantă.

Deznodământul? Proiectul a picat la vot cu abținerea consilierilor USR și PNL și votul împotrivă al pesediștilor.

Votul a arătat clar, pentru prima dată, că Vergil Chițac este singur în consiliul local și nu controlează pe nimeni. Și a mai arătat ceva. Că primarul nu are încredere în nimeni din acel consiliu, nici măcar în propriii liberali. Pentru că, așa cum și-a motivat Chițac refuzul de a retrage proiectul de pe ordinea de zi, spunând că o astfel de decizie ar duce la un fluviu de cereri de certificate de urbanism, arată de ce primarul a luat această decizie într-un mod heirupist și cât de multă încredere are în consilierii locali.

3. Regulamentul de acces în Peninsulă

Un proiect cu cântec încercat și de primarul PSD Decebal Făgădău, dar care a picat în instanță, a adâncit prăpastia între Chițac și liberali.

Votat în primă fază în consiliul local, proiectul care limitează accesul mașinilor în zona veche a orașului a revenit în ultimele zile pe agenda publică și a încins spiritele între Chițac, cetățeni și liberali.

Criticat de locuitorii din Peninsulă pe motiv că proiectul nu a fost supus dezbaterii publice, Chițac a răbufnit pe Facebook și i-a certat pe cetățeni.

Subiectul poate fi dezbătut și are multe nuanțe, însă felul în care fostul militar Vergil Chițac se raportează la cetățeni arată o înțelegere greșită a relației dintre administrația locală civilă și oameni.

Iar asta se întâmpla la câteva ore după ce Septimiu Bourceanu, liderul PNL municipiu, anunța că a vorbit cu Chițac despre amânarea aplicării regulamentului și că a “găsit deschidere la Vergil Chițac și dorința de dialog pentru a aduce acest regulament la cea mai bună formă”.

Unde suntem astăzi

Ultimele evenimente au arătat fără dubiu că administrația locală din Constanța este fărâmițată și nu poate să ofere un proiect articulat și predictibil.

Avem, pe de o parte, un primar cu reflexe cazone care răbufnește când ceva nu îi este pe plac, un primar pentru care dezbaterea publică pare să fie doar o procedură obligatorie și agasantă, un primar deconectat de la propriul partid.

Pe de altă parte, avem blocul de funcționari din primărie, în majoritate înrădăcinat în metehnele ultimilor 20 de ani, obișnuit cu politicile dictate de Radu Mazăre și uns în tenebrele fostei administrații pesediste care îngreunează orice reformă dorită.

La asta se adaugă peisajul politic local: Un partid USR imatur politic, sleit de curajul și avântul cu care și-a cucerit electoratul în campanii, neobișnuit cu presiunea și incapabil să își asume decizii importante, un PNL care cu greu poate să uite automatismele trecutului cu PSD și care are înregimentați în rândul său oameni de afaceri cu propriile interese și un Partid Social Democrat, în opoziție, care continuă politicile fostei administrații.

Ce vedem în Constanța, astăzi:

Vergil Chițac nu deține soluțiile financiare pentru a realiza ce a promis în campanie. Un singur exemplu: Parcările promise înainte de alegeri s-au transformat, brusc, în obiective greu de realizat în lipsa banilor, imediat după ce a ocupat scaunul din primărie.

Dar ce e și mai important este că primarul Constanței nu deține soluțiile politice pentru a promova proiecte importante. După un an de mandat, Chițac încă nu a învățat că, în lipsa unei negocieri politice cu cei pe care îi are alături în consiliu, Constanța va avea mereu frâna trasă.

La ultima ședință de consiliu i s-a opus USR, care și-a motivat abținerea în cazul PUZ Mamaia prin lipsa timpului și a consultărilor. Deși au trecut mai bine de două săptămâni de-atunci, nu am văzut USR să iasă în conferință de presă, în fața electoratului, explicând de ce nu votează oprirea construcțiilor din stațiune, așa cum susținea în campania electorală că va face. Cei de la USR sunt brusc loviți de amnezie și de nevoia de reflecție când vine vorba de mastodonții de beton care se ridică pe bandă rulantă în Constanța și Mamaia.

Însă ceea ce nu a fost uitat, cu siguranță, este votul dat umăr la umăr pe teme importante de consilierii PNL și PSD. Cel mai recent caz este cel al construirii a două blocuri în zona Cazino Mamaia, deși proiectele aveau avize negative de la comisia de urbanism. PNL și PSD au un concubinaj politic cât o căsnicie de succes, de 20 de ani la Constanța, oficializată sub cupola USL și, curând, sub USL 2.0.

De la populismul lui Radu Măzare care dădea orice, oricui pentru un electorat captiv sigur și un consiliu local care vota militărește hotărârile lui am sărit, brusc, în cealaltă extremă: Primarul cazon Vergil Chițac, care nu se consultă decât cu un grup de oameni în care are încredere și care este astăzi la mâna unui consiliu local populist, fricos pe de-o parte și oportunist pe de alta.

O combinație toxică care, fără o schimbare rapidă, va arunca Constanța, în scurt timp, în prima prăpastie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: