
Un fost șef de la Mediu, care a dat undă verde construirii City Park Mall în inima celui mai mare parc al Constanței, vrea să facă PUG-ul Constanței.
Traian Petrescu a fost asociatul lui Sorin Strutinsky și, în calitate de expert pe Mediu, a întocmit rapoartele de specialitate pentru PUZ-ul construirii unui oraș în miniatură deasupra lacului Siutghiol, unul dintre proiectele de suflet ale lui Radu Mazăre.
Tot Petrescu a scris rapoartele de mediu pentru PUZ Mamaia Beach, un complex rezidențial gigant prin care urmau să fie construite turnuri de peste 30 de etaje în marginea plajei.
Firma cu care Petrescu s-a înscris la licitația pentru PUG Constanța a proiectat un bloc pentru soția lui, construit la câțiva metri în fața altui bloc și a lăsat zeci de constănțeni fără lumina soarelui.

Traian Petrescu, fost șef al Agenției pentru Protecția Mediului, s-a înscris la licitația pentru realizarea Planului Urbanistic General al Constanței.
Petrescu este unul dintre foștii asociați ai afaceristului Sorin Strutinsky, condamnat definitiv pentru corupție la 10 ani și 8 luni de închisoare.
Pe vremea când conducea Agenția pentru Protecția Mediului, Petrescu a fost de acord cu construirea unui mall de aproape 3 hectare în cel mai mare parc al Constanței. Aproape 400 de arbori de pe 5,2 hectare de verdeață au fost tăiați atunci, iar în locul lor a apărut City Park Mall.

Petrescu a semnat acordul de mediu pentru firma Holland Development, deținută de Valentin Ionescu, un prieten al trioului Sorin Strutinsky-Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, condamnat la rândul său, definitiv, în Dosarul Retrocedărilor, la 5 ani de închisoare. Judecătorii Curții Supreme au stabilit că Valentin Ionescu și societatea sa, Holland Development, erau una dintre interfețele grupului infracțional organizat.
Acordul de mediu complet poate fi accesat aici.
Traian Petrescu a declarat pentru Info Sud-Est că nu a încălcat legea în momentul în care, fiind șef la Protecția Mediului, și-a dat acordul pentru defrișarea parcului și construirea unui mall pentru că terenul respectiv „era o proprietate privată, nu mai era parc”. Bucata de 5,2 hectare de parc a ajuns la societatea Holland Development printr-una dintre retrocedările lui Radu Mazăre, pentru care atât fostul primar, cât și administrator societății Valentin Ionescu sunt astăzi în închisoare.
”Aprobarea pe care am dat-o la vremea respectivă pentru City Park Mall nu era pe niciun fel de parc, era pe o proprietate privată. Acolo fusese un restaurant, Bulevard. O autoritate nu poate să lucreze decât pe acte. La vremea respectivă faptul că era proprietate retrocedată și, atenție, era un restaurant (…) 500 și ceva de arbori? Nu, nu, așa ceva. Nu știu despre ce este vorba. Ăla era un acord făcut de experți, s-au făcut expertize (…) La vremea respectivă nu știam că ei (Holland Development, n.red.) erau în relații cu conducerea (…) În general pot să spun că dezvoltarea urbanistică a acestui oraș eu nu am agreat-o niciun moment și nu am fost de acord cum au dezvoltat-o urbaniștii, mă refer, nu pot să mă bag în partea de retrocedări, nu am avut nicio legătură, probabil că dacă aveam vreo legătură aveam și eu probleme, cum au avut ei, dar din punct de vedere urbanistic eu știu cum trebuie să arate un oraș”, a declarat fostul șef de la Mediu.
Acționar în 22 de firme
Traian Petrescu a fost asociat cu Sorin Strutinsky în societatea Energy Power Services, înființată în anul 2008 de Mihaela Elvira Chiriac (fostă Gherasim), o apropiată a lui Strutinsky, și dizolvată doar trei ani mai târziu. Petrescu a fost cooptat în firmă cu doar 9 zile înainte ca aceasta să fie radiată.
Traian Petrescu susține că în momentul în care a intrat în Energy Power nu știa că este asociat și Sorin Strutinsky, dar nu a negat că se cunosc:
”N-am intrat niciodată într-o firmă cu Strutinsky. Eu am intrat într-o firmă, nu știam că este și Strutinsky, am intrat cu un american român care avea de gând să dezvolte niște proiecte de eoliene, după care ei au zis că nu mai sunt interesați și au desființat-o. Nu știam că există acest Strutinsky, pe care îl cunosc, nu spun că nu-l cunosc, dar nu știam că este acolo”, a declarat Petrescu.
Fostul șef de la Mediu a mai trecut prin acționariatul altor 22 de societăți, conform informațiilor de la Registrul Comerțului.
Cu una dintre societăți, Project Resolve Consulting, Traian Petrescu s-a înscris la licitația organizată de Primăria Constanța pentru realizarea Planului Urbanistic General al Constanței.
Întocmirea unui PUG implică, între altele, imprimarea viziunii celui responsabil de realizarea planului asupra dezvoltării urbanistice, arhitecturale și imobiliare a comunității în următoarele decenii.
Petrescu susține că dezvoltarea unui oraș se face ”la cerința” administrației locale și că cei care fac PUG-ul sunt niște ”desenatori” pentru ceea ce cer autoritățile:
”Viziunea dezvoltării Constanței la un PUG se face la cerința autorității. Cei care fac PUG-ul o să facă în funcție de cerințele autorității, vor fi dezbateri publice și așa mai departe. Nu ai tu o viziune proprie. Nu e proprietatea ta. Practic cei care fac PUG-ul sunt niște desenatori și niște elaboratori de regulamente în funcție de ceea ce cer autoritățile, plus ONG-uri, societatea civilă și așa mai departe. Eu nu sunt arhitect. Știți cine este cel care va face lucrarea? Este Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”, cea mai mare universitate a României. Noi suntem cei care plimbăm hârtii”, a mai declarat acesta.
Petrescu a girat mai multe proiecte controversate în timpul administrației Mazăre
Traian Petrescu este cel care a elaborat, în 2007, documentația de mediu pentru elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru ”orășelul lacustru” pe care fostul primar Radu Mazăre voia să îl construiască pe lacul Siutghiol.
Lacul Siutghiol a fost încadrat ulterior în Sit Natura 2000 datorită faunei acestuia, însă Petrescu declara la vremea aceea că ridicarea unui oraș în miniatură pe lac urma să aibă doar un ”impact insignifiant” asupra mediului.
”Orășelul lacustru – în primul rând în perioada respectivă încă noi nu eram în UE, iar lacul nu era Sit Natura 2000, plus că proiectul nu a fost dus până la capăt. Dar nu era nicio problemă, că nu era Natura 2000, ca să vorbim clar”, a declarat pentru Info Sud-Est fostul șef de la Mediu.
Tot Petrescu a elaborat rapoarte de mediu pentru PUD-urile și PUZ-urile unor proiecte controversate din timpul fostei administrații locale din Constanța, mai ales din cauza dezvoltării urbanistice și arhitecturale.
Unul dintre aceste proiecte a fost Planul Urbanistic de Detaliu pentru ”Mamaia Beach”, un complex rezidențial gigant care urma să fie construit în zona Faleză Nord-Pescărie din Constanța. Fostul șef de la Mediu a elaborat raportul de mediu favorabil și găsea oportună ridicarea unor zgârie-nori de peste 30 de etaje chiar în marginea plajei. În 2009, tot Petrescu a elaborat și un raport de mediu pentru PUZ-ul acestui proiect imobiliar gigant, care inițial ar fi trebuit să aibă turnuri de 40 și 60 de etaje, dar care ulterior au fost reduse la 17, 25 și 35 de etaje.
Petrescu a declarat pentru Info Sud-Est că acest proiect imobiliar ar fi fost ”emblematic” pentru oraș, iar Constanța ”s-ar fi dezvoltat formidabil” dacă turnurile-gigant ar fi fost ridicate:
”Ce problemă a avut Mamaia Beach? Ăla era un proiect emblematic al orașului ăsta și dacă se făcea probabil că eram și noi în rândul țărilor ca lumea. Să aibă Constanța o dezvoltare imobiliară formidabilă cum ar fi fost acel proiect care de fapt nu s-a realizat, pe o bucată de pământ care nu este nicio arie protejată. Nu există nicio plajă în zona respectivă. Distanța până la apă, de unde era teritoriul, erau vreo 50 de metri, și nu există plajă, există doar un drum de acces către dig, care este betonat și nimic altceva. Ăla mi se pare cel mai tare proiect care trebuia să îl facă această țară. La un moment dat chiar a fost discuție să fie proiect de importanță națională. Este o realizare formidabilă pe o gropă de gunoi, că acolo aruncam molozul toți constructorii din Constanța și aruncă gunoiul și în ziua de astăzi. Care este problema să fie de 34 de etaje, din punct de vedere al urbanismului, a mediului, nu este voie să se facă construcție de peste 30 de etaje?”, a declarat Petrescu.
Fostul șef de la Mediu susține că proiectul nu s-a mai ridicat pentru că ”investitorii au avut probleme” cu Radu Mazăre:
”Mamaia Beach n-a fost a lui Mazăre niciodată. A fost o firmă de evrei foarte serioși, care au avut niște probleme cu Mazăre pe care nu și le-au putut imagina. Proiectul era fanionul Constanței, da asta e, îmi pare rău (…) Viitorul acestei omeniri, așa cum îl vedem toți, se face pe construcții înalte. Poate pentru mediu e mai bine, din punctul meu de vedere eu prefer să am un creion înalt de 30 de metri dar să am în jurul lui spațiu verde un hectar decât să am spațiu verde 50 de metri și să am o înălțime mică”, a mai declarat acesta.
În calitate de expert pe Mediu, Petrescu a elaborat mai multe documentații de specialitate pentru diferite proiecte imobiliare din stațiunea Mamaia. Cu toate acestea, el susține că stațiunea este ”o porcărie” și că s-a dezvoltat total diferit față de cum își imagina el:
”Mamaia e cea mai mare porcărie pe care am văzut-o vreodată. PUZ-urile pe care le-am aprobat eu acolo nu mai au nicio legătură cu ce e acum în Mamaia Nord. Erau făcute pe alte înălțimi, pe alte suprafețe, nu aveau nicio legătură cu ce s-a făcut acolo, dar niciuna. Ce s-a întâmplat după, cum s-au modificat, nu știu. Mamaia este cea mai mare porcărie, nu o porcărie, este ceva îngrozitor”, a mai spus acesta.
Blocul soției lui Petrescu, construit la câțiva metri de alt bloc, a luat lumina soarelui din zeci de apartamente
În lipsa unui Plan Urbanistic General valabil, municipiul s-a dezvoltat incoerent din punct de vedere arhitectural, imobiliar și peisagistic. Autorizațiile de construcție au fost elaborate de administrația locală în baza planurilor urbanistice zonale care au permis investitorilor să construiască haotic.
Astfel, în nenumărate situații au fost construite blocuri la distanță foarte mică de altele, sute de familii din Constanța rămânând astfel fără lumină naturală. Asociațiile de proprietari au deschis procese în instanță, în unele cazuri primind câștig de cauză, în altele nu.
Un astfel de bloc ridicat la câțiva metri de balcoanele altui bloc aparține chiar soției fostului șef al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța. Marlena Petrescu a primit, în 2017, autorizația de construcție nr. 1512 pentru a ridica un bloc de două etaje și mansardă etaje în cartierul Compozitori. Proiectantul general este SC Project Resolve Consulting, firma deținută de fostul șef al Mediului.
Petrescu susține că nu blocul soției este construit ilegal, ci blocul în fața căruia aceasta a construit pentru că nu a respectat PUZ:
”Întrebarea este excepțională. Proiectele se fac în baza unor documentații existente, care înseamnă PUZ-ul. Respectivul bloc încalcă PUZ-ul, autorizația de construcție, iar balcoanele respective sunt construite ilegal. Totuși, noi am respectat distanțele legale și am îngustat blocul ăla care, dacă te uiți la el, este o caricatură, a devenit ca o vilă ca suprafață, tocmai ca să le asigur conform studiilor de specialitate de iluminat, deși, în mod normal ar trebui ca proprietarul să fi cerut demolarea și aducerea construcției în faza cum a fost autorizată. Ăla a fost făcut de firma de casă a lui Mazăre și nu respectă autozitația de construire, niciun fel de retragere, nu respectă regimul de înălțime, are subsoluri locuibile, balcoanele sunt fără autorizație. Există un proces pe rol, în prima instanță ne-a fost dat câștig de cauză imediat nouă. Era firma de casă a lui Mazăre și îți dai seama ce relații am eu cu Mazăre, care mi-a diustrus terenul”, a declarat Petrescu.

Traian Petrescu mai este acționar și în SC Eco Fire Sistems SRL, o societate care se ocupă cu incinerarea deșeurilor și care are punct de lucru în comuna constănțeană Lumina. Petrescu este asociat în Eco Fire Sistems cu Sandu Ionel Popescu. Conform ziarului Jurnalul de Argeș, Sandu Ionel Popescu a făcut afaceri timp de 17 ani, în firma Torid Group, cu libanezul Wael El Ghadban, un fost partener de afaceri cu Mike Nassar, unul dintre actorii principali din afacerea ”Țigareta 1”, asasinat în 2002 în Sao Paolo (Brazilia). Torid Group a fost radiată în anul 2011.
Petrescu susține că îl cunoaște pe Sandu Ionel Popescu, dar că nu sunt în relații apropiate. Fostul șef de la Mediu susține că a intrat în firmă pentru a se ocupa de partea de mediu a afacerii cu deșeuri, pentru ca aceasta să respecte reglementările în vigoare:
”Sigur că-l știu pe Sandu Ionel Popescu. Eu pe Popescu ăsta l-am cunoscut în momentul când el a avut nevoie ca eu să fac aceste studii pentru incinerator. La ora actuală dacă verificați e cel mai în regulă incinerator pe care îl are această țară din toate punctele de vedere și asta mi se datorează mie, că eu am impus toate regulile astea. Iar Popescu într-adevăr a avut bani și el s-a ocupat de toată treaba. Atunci eu am făcut doar partea respectivă, ce a însemnat mediul. De-aia eu sunt acționar minoritar, nu prea am nici prea multă legătură. Ce a făcut Popescu înainte, e viața lui, treaba lui, nu avem o relație apropiată, decât prin faptul că suntem asociați în toată chestia asta, iar eu sunt minoritar, iar sincer eu nu mă prea bag în toată treaba aia, că nu e genul meu, genul meu e de birouri, de proiectare”, a mai declarat Petrescu pentru Info Sud-Est.
Portul Constanța a atribuit licitația pentru realizarea PUZ firmei lui Petrescu, CNSC a oprit procedura motivând că s-a încălcat legislația achizițiilor publice
Recent, SC Project Resolve Consulting SRL, firma cu care Petrescu s-a înscris la licitația pentru realizarea PUG-ului Constanței, a fost declarată câștigătoare a licitației pentru PUZ-ul Portului Constanța.
Procedura a fost contestată de firma perdantă, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis ca ofertele să fie reevaluate pe motiv că licitația ar fi fost atribuită firmei lui Petrescu prin încălcarea legislației privind achizițiile publice.
În urma acestei decizii, firma lui Petrescu a dat în judecată Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, dar și firma care a pierdut, pentru a cere explicații cu privire la motivele pentru care CNSC consideră că legislația nu a fost respectată. Acțiunea a intrat pe rolul instanței și se judecă la Curtea de Apel Constanța.
A contribuit Cristian Andrei Leonte
- Nicușor Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar, pentru plăți ilegale. Fostul președinte al CJ Constanța are 4 condamnări definitive care însumează 24 de ani - 15 ianuarie 2021
- Ministrul Justiției, Stelian Ion: Secția Specială va fi desființată până la sfârșitul lunii martie/ Desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pe viitor și nici că problemele din Justiție s-au terminat - 5 ianuarie 2021
- Boris Johnson a anunțat un nou lockdown pentru Anglia. Restricțiile încep la miezul nopții - 4 ianuarie 2021