
Vila Guardamancia, situată în suburbia cu acelaşi nume a capitalei Maltei, La Valletta, unde au locuit între 1949 şi 1951 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (pe atunci principesă moştenitoare) şi soţul său, Ducele Philip de Edinburgh, va fi renovată de guvernul maltez şi transformată într-un muzeu dedicat relaţiilor dintre cele două state. Autorităţile sunt convinse că acest lucru va spori deopotrivă calitatea şi numărul turiştilor britanici în arhipelag, care reprezintă acum în jur de 25% din cei aproape 3 milioane de vizitatori străini anual.
Vila, care dispune de două etaje, o grădină cu vedere spre golful Marsamxet şi câteva anexe, este într-o avansată stare de degradare. Renovarea va costa aproximativ 10 milioane euro, potrivit curatorului Heritage Malta, Kenneth Gabin. Potrivit cotidianului „Times of Malta”, proprietatea a fost cumpărată de la o persoană particulară, în toamna anului 2019, pentru suma de 5 milioane euro iar la acea vreme, prim-ministrul laburist Joseph Muscat a anunţat că guvernul doreşte să o transforme într-un muzeu care să ilustreze relaţiile dintre Malta şi Marea Britanie.
Vreme de 179 de ani, arhipelagul maltez a fost parte a Imperiului Britanic, obţinând independenţa în 1964. Şi Regina Maria a României a trăit în Malta o perioadă, înainte de a se căsători cu Ferdinand şi a veni în ţară ca principesă moştenitoare. Vila Guardamancia din Malta este singurul loc din afara Regatului Unit pe care un suveran al Marii Britanii, adică Regina Elisabeta a II-a (care domneşte din 1952), l-a numit „acasă”.
Fosta reşedinţă regală a fost construită în 1900 de Sir Augusto Bartolo şi, în 1929, a fost închiriată de unchiul lui Philip, membru al familiei regale a Greciei, Louis Mountbatten. Imobilul dispune de 6 dormitoare, 3 băi, apartamente pentru personal şi, la parter, o sală mare de recepţie. Surprinzător pentru o casă malteză, fiecare cameră dispune de câte un şemineu. Grădina, nu prea mare, a fost amenajată mereu după regulile englezeşti.
Ducele Mountbatten era, la acea vreme, comandant al Flotei Regale Britanie din Mediterana, cu reşedinţa în arhipelagul maltez. Tot la acea vreme, Philip de Grecia îşi făcea vacanţele de copil, la mare, la Palatul Regal din Mamaia, în compania vărului său, Regele Mihai (suveran al României între 1927-1930 şi 1940-1947), a Reginei Maria şi a Reginei Mamă Elena.
Când Filip a devenit, şi el, ofiţer al Royal Navy, cu stagiu în Malta, principesa moştenitoare a decis să se mute în Malta, în 1949, la mai puţin de doi ani de la căsătorie (noiembrie 1947). Au locuit în această reşedinţă aproape trei ani, până în 1951, iar Regina Elisabeta a II-a recunoaşte că a fost singura perioadă din viaţa ei în care a avut o viaţă personală pe cont propriu: mergea singură la piaţa din centrul oraşului, în plimbări lungi prin insulă, la cinematograf, la coafor sau chiar în vizite prin vecini.
După ce a devenit suverana Marii Britanii, în 1952, Regina Elisabeta a II-a a mai vizitat vila Guardamancia de două ori: în 1992 şi, apoi, în 2007, când a sărbătorit, aici, 60 de ani de la căsătoria cu Ducele Philip. În 2015, însă, la reuniunea la nivel înalt a Commonwealth-ului, când Regina a dorit să revadă imobilul, guvernul Maltei s-a opus: starea vilei era atât de deteriorată încât prezenţa suveranei acolo ar fi fost, după cum relatează presa malteză, „o ruşine şi o ofensă naţională”. Ca să reglementeze diplomatic această situaţie, preşedintele Maltei, Marie Louise Coleiro Preca (2014-2019), a oferit suveranei un tablou cu imaginea vilei Guardamangia. Din acel moment, Malta a decis cumpărarea imobilului, resaturarea lui şi transformarea într-un muzeu.
Autorităţile malteze speră ca întregul proiect de renovare să fie gata în doi ani.
- Alegeri în Grecia: Cum a ajuns prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, imaginea Dreptei europene. Bunul simț politic a învins crizele majore - 22 mai 2023
- De ce e aproape imposibil ca România și Polonia să rupă relațiile diplomatice cu Moscova/ Datoriile istorice pe care cele două state le au de recuperat de la Rusia - 14 mai 2023
- ANALIZĂ De ce sunt importante rezistența și victoria în Bahmut, la fel ca la Verdun sau Stalingrad. Istoria arată că cine câștigă astfel de bătălii are cele mai multe șanse să câștige războiul - 26 aprilie 2023