
Cel mai longeviv ziarist al redacţiei române a BBC (1970-2008) şi-a lansat recent volumul de memorii la Editura Humanitas: „Viaţa trece ca un glonţ- Memoriile unui reporter BBC”.
Dorian Galbinski s-a născut la 29 august 1944 într-o familie evreiască şi a locuit în primii 20 de ani ai vieţii la Constanţa. În amintirile sale, Dorian Galbinski susţine că la Constanţa nu a cunoscut antisemitismul cotidian din România şi acest lucru se datorează aproape exclusiv locului în care s-a născut şi şi-a trăit copilăria şi adolescenţa.
„În Constanţa în care am trăit, povesteşte Dorian Galbinski, erau 30-40 de familii de evrei, toţi se cunoşteau între ei, toţi se întâlneau la sinagogă (Sinagoga Aşkenază de pe strada C.A Rosetti, astăzi devastată şi ruinată, n. red.), mai mult sau mai puţin frecvent. Tatăl meu de pildă mergea la sinagogă de două ori pe an: de Paşti şi de Anul Nou evreieşti, în timp ce bunicul meu şi cei din generaţia lui erau mai religioşi şi mergeau acolo mai des.
Constanţa era în acea vreme, după părerea mea, cel mai cosmopolit oraş din România: greci, armeni, turci, tătari, evrei, lipoveni, toate neamurile, probabil din cauza aceasta nu am cunoscut rasismul”, povesteşte mai departe Dorian Galbinski într-un interviu pentru G4Media. El mai aminteşte că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sub regimul lui Ion Antonescu, tatăl său a fost închis timp de trei luni în lagărul de la Cobadin, pentru vina de a fi evreu, iar bunicul său, în vârstă la momentul deportărilor, în 1941, a scăpat doar cu o închisoare de trei zile.
Dorian Galbinski a plecat din Constanţa în 1964, pentru a fi admis la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Pentru a forţa emigrarea în Israel, dorită de familie, s-a autodenunţat, a fost exmatriculat iar în primăvara anului 1965 a plecat definitiv din România. A participat, ca militar israelian, la Războiul de şase zile, din 1967, conflictul care a readus Ierusalimul între frontierele Statului Israel. Apoi, din 1970 şi până în 2008 a funcţionat în redacţia română a BBC, de la Londra, devenind cel mai longeviv ziarist al acestei structuri.
Între cele mai de impact momente ale vieţii de jurnalist la BBC, constănţeanul Dorian Galbinski a amintit rolul de translator oficial în timpul vizitei lui Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie, în 1978, şi a întâlnirilor acestuia (împreună cu Elena Ceauşescu) cu Regina Elisabeta a II-a şi cu prim-ministrul laburist James Callaghan. Apoi, şi mai incitant este momentul difuzării la BBC, la 11 martie 1989, a aşa-numitei Scrisori a celor şase, un document semnat de vechi activişti ai Partidului Comunist Român împotriva lui Nicolae Ceauşescu: Gheorghe Apostol, Alexandru Bîrlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu, Silviu Brucan.
Cum se defineşte constănţeanul Dorian Galbinski la aproape opt decenii de viaţă şi la aproape şase decenii de când a părăsit definitiv România? „Dacă s-ar putea aş vrea să am o identitate cu valoare adăugată. Am trăit aproape 21 de ani în România, nu pot să zic că am încetat să fiu român şi am devenit israelian, nu, am devenit şi israelian şi după aceea am devenit şi britanic, s-au adăugat una peste alta”.
Chiar dacă aproape necunoscut în Constanţa, Dorian Galbinski face parte din memoria istorică a comunităţii evreieşti din Dobrogea, alături de tulceanul Carol Feldman (trăitor în Israel până de curând) şi reprezintă un reper important al activităţii scriitoriceşti şi jurnalistice a provinciei dintre Dunăre şi Mare în ultimele decenii ale secolului al XX-lea şi la începutul secolului nostru.
Citește interviul complet acordat de Dorian Galbinski pentru G4Media aici
- (Context.ro) Telefoniada de lux: Cum au ajuns funcționarii statului să aibă telefoane de câte 2.000 de euro din bani publici - 30 martie 2023
- Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu - 29 martie 2023
- Primăria Constanța a fost amendată de Garda de Mediu pentru că a tăiat mai mulți tei sănătoși de pe Bulevardul Ferdinand - 28 martie 2023