Ucraina va primi primele avioane F-16 la sfârșitul anului, dar este posibil ca obiectivul principal al contraofensivei să nu fie atins/ Zelenski: “Toți vecinii Rusiei vor fi puși în pericol dacă Ucraina nu va învinge”

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin
sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Rusia a declarat luni că decizia Danemarcei și a Țărilor de Jos de a dona Ucrainei primele avioane de luptă F-16 nu va face decât să intensifice conflictul, în timp ce Ucraina a spus că avioanele vor contribui la încetarea invaziei Moscovei, transmite Reuters.

Acest schimb de declarații vine după ce, duminică, Danemarca și Țările de Jos au anunțat că vor dona avioanele Kievului, iar primele șase vor ajunge în Ucraina la sfârșitul anului. Washingtonul și-a dat în urmă cu o săptămână acordul pentru trimiterea mașinăriilor, care sunt produse în Statele Unite.

„Faptul că Danemarca a decis acum să doneze Ucrainei 19 avioane F-16 duce la o escaladare a conflictului”, a declarat Vladimir Barbin, ambasadorul Rusiei la Copenhaga.

La polul opus, forțele armate ale Ucrainei au declarat că accesul la noile avioane va juca un rol vital pentru contraofensiva Ucrainei, lansată la începutul lunii iunie.

„Superioritatea în aer este cheia succesului la sol”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene Iuriy Ihnat, citat de presa ucraineană, punctează Reuters.

În acest sens, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis o adresă oficială parlamentului danez, în care a mulțumit pentru decizia de a livra avioanele și pentru susținerea acordată Ucrainei, dar a ținut și să menționeze aliaților europeni ai Kievului că “toți vecinii Rusiei vor fi puși în pericol dacă Ucraina nu va învinge”, scrie CNN.

Hotărârea luată de Copenhaga și Amsterdam vine într-un moment important pentru contraofensiva ucraineană. Săptămâna trecută, forțele aeriene ucrainene au declarat că nu vor putea opera avioane F-16 până la finalul acestui an.

În același timp, comunitatea serviciilor de informații din Statele Unite a transmis că scopul principal al contraofensivei ucrainene nu va putea fi atins. Surse care au acces la informațiile confidențiale au declarat pentru The Washington Post faptul că forțele ucrainene nu vor putea ajunge până la orașul cheie Melitopol.

Melitopol, situat în sud-vestul țării, este o țintă vitală pentru Ucraina, deoarece este considerat poarta de intrare în Crimeea, iar înfrângerea trupelor rusești în această zonă ar însemna ruperea podului terestru al Rusiei către peninsulă.

Evaluarea sumbră espe baztă pe competența brutală a Rusiei în apărarea teritoriului ocupat printr-o falangă de câmpuri minate și tranșee, care va opri avansul forțelor ucrainene dinspre Robotine și îi va ține pe soldații ucraineni la câțiva kilometri distanță de oraș

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.