
La 8 martie, la Slobozia, în faţa femeilor din Partidul Social Democrat, Liviu Dragnea anunţa publicul naţional că o iubeşte pe Irina Tănase. Nu şi pe Laura Codruţa Kovesi, din motive binecunoscute.
Până să ajungă la Slobozia şi să jure iubire pentru tânăra din viaţa lui, Liviu Dragnea a organizat politic un adevărat desant la adresa Laurei Codruţa Kovesi, o cursă contracronometru, care să amortizeze traseul lipsit de obstacole al acesteia spre funcţia de procuror-şef al Parchetului European.
Între altele, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare către „Financial Times”, care a fost tipărită la rubrica „poşta redacţiei”, la 28 februarie, în care enumera abuzurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie în perioada gestionată de Laura Kovesi. Imediat, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat solidaritatea guvernului României cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, împotriva candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la demnitatea din structura Uniunii Europene. Trebuie precizat că, în momentul de faţă, nicio structură instituţională de la Bruxelles nu este condusă de vreun român.
Înainte ca ministrul Justiţiei să fie tipărit la „poşta redacţiei”, caz unic în istoria de 150 de ani a statului român, publicaţia „Lumea Justiţiei”, fondată de Răzvan Savaliuc şi Adina Anghelescu, a depus o plângere penală la adresa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, social-democratul olandez Frans Timmermans, şi a comisarului european pentru Justiţie, Vera Jurova. Documentul incriminează felul în care cei doi demnitari europeni au înscris faptele în dosarul Mecanismului de Control şi Verificare (MCV) privind România, pe anul 2018. La mai multe zile după ce a participat la reuniunea socialiştilor europeni de la Madrid, Liviu Dragnea s-a dezis public de acţiunea juridică a lui Savaliuc şi Anghelescu. Iar în vremea aceasta, procurorul Adina Florea a deschis două dosare de urmărire penală pe numele Laurei Codruţa Kovesi, în speranţa opririi procedurilor de candidatură.
Este mult prea târziu pentru PSD, este extrem de jenant pentru Tudorel Toader, este incalificabil pentru atitudinea unui guvern responsabil, care conduce Consiliul Uniunii Europene.
La 8 martie, la Bruxelles, s-a desfăşurat reuniunea miniştrilor de Justiţie din Uniunea Europeană. Cu o zi înainte, a avut loc reuniunea miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană, prezidată de Carmen Dan. Aceasta din urmă a promis un proces electoral corect pentru alegerile europarlamentare în chiar ziua în care Facebook a şters 31 de pagini şi conturi care făceau propagandă PSD.
În cazul ministrului Tudorel Toader, situaţia a fost şi mai jenantă deoarece, la încheierea reuniunii, preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a anunţat că instituţia pe care o conduce o propune oficial pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European. Propunerea a fost remisă Comisiei Europene şi se va lua o decizie finală în următoarele săptămâni.
La Bruxelles, în faţa comisarului european pentru Justiţie, Vera Jurova, cea care are o plângere penală de la „Lumea Justiţiei”, ministrul Tudorel Toader a anunţat: candidatul pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European nu are nevoie de susţinerea guvernului ţării din care provine.
Cu alte cuvinte: acumularea de penibil politic din partea Vioricăi Dăncilă, a lui Tudorel Toader şi Liviu Dragnea în faţa instituţiilor şi guvernelor europene a decredibilizat enorm, dacă mai avea ce, autoritatea guvernului de la Bucureşti, oricum criticat de socialiştii europeni şi de ALDE Europa.
Comisarul european Vera Jurova a transmis direct ministrului Tudorel Toader, de faţă, că procesul de selecţie trebuie să fie „corect şi fără încercări de discreditare”, anunţând că se referă la cazul concret al Laurei Codruţa Kovesi.
La reuniunea miniştrilor de Justiţie din Uniunea Europeană, prezidată de Tudorel Toader, au fost discutate etapele pentru stabilirea candidaţilor din cele 22 de state membre (din 28, câte va avea Uniunea după ieşirea Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie), pentru desemnarea echipei de procurori europeni. Până pe 31 martie 2019, fiecare ţară din cele 22 va trimite numele a trei candidaţi, dintre aceştia urmând a fi ales câte unul din fiecare ţară. În felul acesta, Parchetul European va urma să devină operaţional şi funcţional.
Comisarul european Vera Jurova a mai dat o veste teribilă pentru ministrul Tudorel Toader şi guvernul PSD-ALDE de la Bucureşti: desemnarea unui procuror şef al Parchetului European trebuie să se încheie cel mai târziu înainte de sfârşitul lunii aprilie.
Acest articol face parte din campania
”România conduce Uniunea Europeană”,
un demers Info Sud-Est în care urmărim și analizăm cele mai importante evenimente de pe agenda blocului comunitar, în perioada în care acesta va fi condus de autoritățile de la București.
- Efectele Covid-19 pe litoralul Mării Negre: În Bulgaria, mii de proprietăţi ruseşti şi britanice de vacanţă sunt de vânzare - 10 februarie 2021
- UPDATE: Ambasadorul Pakistanului în România dezminte informația din presa sârbă potrivit căreia fiul său ar fi fost arestat în Serbia sub acuzaţia de trafic de migranţi - 10 februarie 2021
- Preşedintele Tanzaniei interzice vaccinurile anti-COVID: „Ne vom vindeca prin post, rugăciune şi cu ajutorul lui Dumnezeu” - 8 februarie 2021