În toiul scandalului din Justiția românească, Republica Moldova vrea să ”importe” modelul DNA

foto: www.atitudini.wordpress.com

În ședința din 6 septembrie a.c., Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea prin care sunt demarate negocierile asupra Acordului de cooperare între Executivul de peste Prut și Guvernul României în domeniul prevenirii și combaterii corupției, informează Timpul.md care citează agenția Moldpres.

Cooperarea în segmentul combaterii și prevenirii corupției se fundamentează pe Acordul semnat la Kiev în iulie 1999, între Guvernele României, Moldovei și Ucrainei. Actul semnat în urmă cu aproape două decenii vizează însă un spectru mai larg al raporturilor de cooperare și nu acoperă realitățile curente.

Încheierea noului Acord va permite schimbul de specialiști în Anticorupție, de date și informații operative, precum și sporirea numărului echipelor comune de investigații. Semnarea acestui document va constitui un pas important în consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul asigurării securității la frontiera UE, precum și dezvoltarea inițiativelor UE, cum ar fi Parteneriatul Estic și Politica de Vecinătate, menționează Centrul Național Anticorupție, mai arată jurnaliștii de la Timpul.md.

Potrivit Acordului, prin intermediul autorităților specializate (Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne al României), ”părțile vor întreprinde toate măsurile și vor depune toate eforturile pentru a sprijini inițiativa comună de combatere a faptelor de corupție și a celor conexe corupției”. Părțile sunt în drept să organizeze activități comune de pregătire a personalului, studii asupra activității desfășurate și să facă schimb de informații în cazuri de corupție, conchid jurnaliștii cotidianului din Republica Moldova.