
Alegerile de mijloc de mandat din Statele Unite, care au început marți, în cadrul cărora Congresul american este restructurat în proporție de aproape 70%, reprezintă un moment pivotal pentru orice mandat prezidențial, dar dinamica electorală și circumstanțele politice speciale ale acestui an, cu o diviziune politică accentuată în privința unor subiecte cheie în America, conferă alegerilor acestui an o importanță deosebită pentru oricine are un interes în politica mondială.
Toți membrii Camerei Reprezentanților și o treime din membrii Senatului, cele două camere ale Congresului american, participă prin rotație la alegeri în cadrul districtelor electorale pe care le reprezintă o dată la doi ani. Atunci când aceste alegeri au loc în mijlocul unui mandat prezidențial, care durează patru ani, ele sunt astfel numite “alegeri de mijloc”. Datorită acestor cicluri electorale care se intersectează, situații în care președintele SUA, șeful guvernului, și Congresul, autoritatea legislativă supremă, ajung să aibă culori politice diferite nu sunt imposibile.
Conform CNN, aceste alegeri reprezintă practic un referendum în ce privește performanța lui Joe Biden la doi ani după ocuparea funcției. Actualul președinte a înregistrat anumite victorii legislative pentru Partidul Democrat, care controlează în prezent ambele camere, dar la o diferență extrem de mică, motiv pentru care anxietatea economică creată de o posibilă inflație și consecințele încă vizibile ale pandemiei de Covid-19 ar putea crea un mediu propice pentru ca Partidul Republican, singurul lor competitor în sistemul bipartid american, să preia majoritatea la finalul alegerilor.
Notabil este faptul că, deși la nivel general republicanii par să dețină un avantaj clar la nivel național, analiză efectuată de Politico arată că districtele electorale în care este cel mai probabil să aibă loc schimbări rămân curse extrem de strânse între cele două partide, ceea ce face ca rezultatul să fie extrem de imprevizibil.
Miza bătăliei electorale în desfășurare este una foarte mare pe plan internațional, în condițiile în care un Congres republican ar avea autoritatea de a diminua, spre exemplu, nivelul de susținere economică oferită de SUA Ucrainei, după cum se arată într-o analiză Reuters de la sfârșitul lunii octombrie, o temere pe care democrații o exprimă de luni de zile. Această temere, împărtășită și de aliați din Europa, notează Reuters, nu este nefondată, considerând faptul că, atunci când Camera Reprezentanților a aprobat în luna mai trimiterea de ajutor Ucrainei în valoare de 40 de miliarde de dolari, toate cele 57 de voturi împotrivă au fost ale republicanilor.
Pe plan intern, probabil cea mai aprigă dezbatere politică a acestui an o reprezintă problema avortului, după ce, la finalul lui iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite, autoritatea supremă în ce privește constituționalitatea în America, a anulat decizia de referință Roe vs Wade, care din 1973 proteja dreptul la avort la nivel federal în SUA. Fără o protecție constituțională, un congres controlat de republicani ar putea chiar să impună limitații federale asupra procedurilor de avort, ceea ce deja a fost încercat în septembrie printr-un proiect de lege inițiat de senatorul republican Lindsey Graham, pe care Camera Reprezentanților, majoritar
- Elevii constănțeni intră în “Vacanța de schi” în perioada 18-26 februarie - 2 februarie 2023
- Serghei Lavrov amenință Republica Moldova și spune că Occidentul vrea să o transforme în “următoarea Ucraină”/ Autoritățile de la Chișinău: Afirmațiile fac parte din retorica agresivă bine cunoscută a diplomației ruse - 2 februarie 2023
- Victorii pe linie pentru România în etapa de calificare pentru Campionatul European de tenis de masă pe echipe de la Malmo - 2 februarie 2023