Stelian Ion, candidatul USR PLUS la Primăria Constanța: Liberalii sunt reticenți la candidatul lor, parașutat de la centru. L-ați văzut pe Vergil Chițac împreună cu conducerea partidului?/ Și-au spus cuvinte grele în 2017, s-a lăsat cu plângeri penale și resentimente greu de depășit

Stelian Ion (sursa foto/ Facebook)
Stelian Ion (sursa foto/ Facebook)

Deputatul Stelian Ion, candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, a declarat că negocierile cu PNL pentru susținerea unui candidat comun împotriva PSD se apropie de un eșec după ce fostul senator liberal Vergil Chițac a fost ”parașutat” la Constanța printr-o decizie impusă de la centru.

Deputatul susține că înainte de impunerea lui Chițac drept candidat al PNL Constanța a avut mai multe discuții cu reprezentanții organizației locale care se îndreptau spre o alianță.

Stelian Ion a readus în discuție modul în care Vergil Chițac a plecat din PNL în 2017, după ce nu a reușit să preia conducerea filialei de la Constanța, formulând plângeri penale și acuzând partidul de fraudarea alegerilor interne.

Candidatul USR PLUS a declarat că scandalul din 2017, dintre Chițac și conducerea PNL Constanța, a lăsat resentimente ”care nu pot fi depășite” în interiorul organizației și că o bună parte a liberalilor nu susține candidatura lui Chițac.

Ion a subliniat că Vergil Chițac nu a ieșit în nicio conferință comună cu conducerea PNL Constanța și că liberalii par nemotivați să câștige alegerile locale, fapt pentru care nu merg în teren pentru a discuta cu alegătorii și pentru a-și prezenta candidatul.

Deputatul USR a reiterat ideea că își dorește formarea unei alianțe cu PNL și a făcut apel la conducerea organizației de la Constanța să accepte un tandem, așa cum presupuneau discuțiile informale pe care reprezentanții organizațiilor locale le-au avut inițial: candidat USR PLUS la primărie și candidat PNL la Consiliul Județean (având în vedere că liberalii au structuri mai puternice în județ, iar primarii nu s-ar mobiliza pentru alt candidat în afară de cel liberal).

Stelian Ion a declarat că PNL le-a ”ordonat” celor de la USR PLUS să renunțe și la postul de primar, și de CJ, dar și la listele comune, unul dintre motive fiind că Vergil Chițac are un avantaj considerabil și s-a detașat în sondaje de ceilalți candidați. Deputatul a contrazis acest lucru și a spus că sondajele făcute de USR PLUS arată că cei doi au șanse egale la conducerea unei alianțe, Ion având un potențial de creștere mai mare.

Principalele declarații ale deputatului Stelian Ion făcute duminică, la Constanța:

 • De zeci de ani nu mai reușim să ieșim din mocirlă, iar modul în care se derulează toate discuțiile referitoare la unificarea dreptei, la stabilirea unei alianțe mari este de interes pentru toți constănțenii (…).
 • Suntem în întârziere cu unificarea dreptei la Constanța. Ar fi trebuit să avem deja liste comune cu mai multe partide, din partea unei alianțe mai mari, cu care să ne prezentăm în fața constănțenilor.
 • Noi am avut inițiativa, am făcut tot ce depinde de noi, în sensul invitării celorlalte forțe de dreapta, nu doar a PNL. Este importantă, însă, relația cu PNL pentru că este cel mai mare partid, cel mai vechi partid de dreapta și nu poate fi ignorat sub nicio formă.
 • Pentru noi este foarte importantă relația cu liberalii. Din păcate, conducerea PNL Constanța a mimat mai mult această apropiere pentru formarea unei alianțe pentru că de fiecare dată noi am fost cei care au pus mâna pe telefon și i-am contactat, noi am fost cei care le-am solicitat întâlniri.
 • Este deja o discuție care există, cum că soluția PNL pentru Constanța este creată în creuzetele de la București. Este o soluție parașutată la Constanța care nu a fost agreată foarte tare nici măcar de liberalii constănțeni.
 • Precizăm foarte clar că avem tot respectul pentru electoratul liberal, precizăm foarte clar că cei mai mulți dintre noi am fost alegători ai PNL și ai domnului Vergil Chițac în 2016, dar văzând că soluția a eșuat într-un moment în care ar fi avut cele mai mari șanse după Făgădău și domnia lui Radu Mazăre, clar Constanța are nevoie de o soluție nouă.
 • Faptul că există o reticență a unor liberali la candidatura propunerii partidului este o mare problemă și, din păcate, nu este doar problema PNL, ci este problema noastră, a tuturor, este problema Constanței.
 • De ce spunem despre aceste tensiuni și de reticență la această candidatură? Nu l-ați văzut pe candidatul PNL, Vergil Chițac, împreună cu conducerea partidului într-o conferință de presă, așa cum de fiecare dată noi înțelegem să venim în fața constănțenilor.
 • E un semn de întrebare la care fiecare constănțean așteaptă un răspuns. Nu ați văzut decât cuvinte grele pe care și le-au adresat unii altora de-a lungul timpului (Chițac și conducerea PNL, în 2017, n.red.) și care au creat niște resentimente care sunt greu de depășit.
 • Ați văzut plângeri penale formulate de senatorul Vergil Chițac formulate pe numele liberalilor din Constanța. Ați văzut niște declarații care mie mi se par foarte relevante pentru a înțelege cu toții contextul despre care discutăm și de ce avem această abordare.
 • Ce spunea președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, după demisia senatorului Vergil Chițac din PNL și acuzațiile de sabotaj reciproc și de fraude la alegerile interne: ”Este evident că nu se regăsea în PNL, avea o mare problemă de adaptare la lucrul în echipă, nu avea disponibilitatea de a-i asculta pe ceilalți. Era obișnuit să conducă singur, să nu lucreze în echipă. Era mai mult interesat de funcții publice, de trese și medalii decât de construcții solide în partid” – Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, 2017.
 • Ce spunea premierul Ludovic Orban despre Vergil Chițac, după ce a demisionat din PNL, în 2017: ”Mi se pare un pretext absurd ca un om care a îmbrăcat haina militară să dezerteze de pe câmpul de luptă exact atunci când este nevoie să se lupte cu inamicul. Să demisionezi la niciun an de zile de când oamenii din Constanța ți-au acordat încrederea pentru a ajunge în Parlament mi se pare o încălcare grosolană a principiului fidelității și cred că asta spune tot despre domnul Chițac. Nu mă așteptam ca un om cu pregătire militară, care e contraamiral să fugă de pe câmpul de luptă acum când începe cea mai grea bătălie cu PSD și cu ciracii lor” – Ludovic Orban, președintele PNL, în 2017.
 • Ce spunea Vergil Chițac despre Bogdan Huțucă: ”Așa cum lesne se poate dovedi, domnul Bogdan Huțucă nu a fost un punct pe radarul meu, chiar dacă prin prezența sa la prezidiu a legitimat hoția produsă anul trecut în 31 martie, la alegerile pe municipiu. L-am considerat genul de tehnocrat mai puțin periculos decât politicianul fără profesie. Un politician care s-a remarcat prin tăceri inteligente, așa cam ca aghiazma, adică nu a făcut nici rău, nici bine” – Vergil Chițac despre președintele PNL Constanța.
 • După ce toți ne-am pus speranța în Vergil Chițac și conducerea PNL, să vii acum cu fix aceeași soluție perdantă, mi se pare inacceptabil. Nu vedem din partea conducerii PNL Constanța dorința de a câștiga. Noi mergem în fiecare zi pe străzile Constanței, cu președintele partidului, cu membrii, toți, vorbim cu oamenii și căutăm soluții. Pe partea celaltă, nu vedem decât liniște, câte o postare când și când și aceea cu atacuri la adresa USR PLUS, la adresa candidatului USR PLUS. Este o abordare greșită, constănțenii s-au săturat de genul ăsta de păcăleală a electoratului.
 • Ar fi trebuit să se apropie colegii din PNL de noi. În loc să facă lucrul ăsta, un ONG pe care îl conduce Vergil Chițac are atacuri permanente la mine și USR PLUS și generează amenințări că vor apărea anchete jurnalistice la adresa mea. Cum poți să generezi astfel de conflicte? Toate lucrurile astea devin impedimente în formarea unei alianțe.
 • Apoi, se acreditează fals ideea că am avut o înțelegere cu Vergil Chițac și PNL de a-l susține la primărie și că în mod neonorabil m-aș fi retras din înțelegere. E total fals, nu a existat așa o înțelegere. Discuțiile dintre noi nu s-au materializat în niciun fel. Este foarte important de spus că se acreditează ideea unor sondaje de opinie care îl plasează pe candidatul PNL într-o poziție net favorabilă față de toți ceilalți. Vă spun din start ceea ce a apărut în spațiul public din partea Avangarde este o manipulare, nu există nicio diferență mare între candidați.
 • Dacă ar exista o alianță mare PNL-USR PLUS care să îl aibă candidat unic cu Stelian Ion s-ar atrage un electorat aproximativ egal cu o astfel de alianță condusă de Vergil Chițac. Așa cum arată sondajele noastre, avem aproape aceeași tracțiune, cu mențiunea că eu am cel mai mare potențial de creștere, lucru care nu poate fi negat de PNL.
 • Noi îi respectăm pe liberali, pe care îi considerăm partenerii noștri, nu adversari. Noi am venit cu propunerea de a merge în tandem pentru a câștiga atât primăria, cât și consiliul județean, dar și pentru a avea majoritate în consilii. Ideea de tandem mi se pare corectă și priviți în jur, căci se poate așa ceva. La Galați, spre exemplu, se va pune în aplicare un tandem PNL-USR PLUS pentru că ne apropiem de un moment în care vom intra la guvernare împreună și trebuie să dovedim deschidere și la nivel local. Refuzul PNL pentru acest tandem ni s-a părut de neînțeles.
 • Ni se cere să ne dăm la o parte, să renunțăm la lista comună, deși avem șanse egale să câștigăm. Acesta nu este un parteneriat, este un ordin pe care ți-l dă cineva și trebuie să îl respecți. Constanța nu este unitate militară, iar relațiile trebuie să fie bazate pe dialog, transparență, nu pe ordine. Suntem deschiși și mai departe la dialog, dar el nu trebuie să se bazeze pe ordine, pe condiții puse cu bună știință astfel încât să nu fie acceptate de partener.
 • Vreau să le transmit un mesaj de unitate liberalilor constănțeni. Știu diferența dintre ce vor liberalii constănțeni și ce li s-a impus de la centru. Eu știu că liberalii își doresc dialog, nu își doresc ceartă și cu totul altceva pentru Constanța. Eu sper să avem o întâlnire săptămâna viitoare, ca să tranșăm problema și să tragem linie. Suntem deschiși să facem o uniune de dreapta puternică la Constanța ca să trimitem PSD acasă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: