Solitudinea Laurei Codruța Kövesi

Laura Codruța Koveși, șefa DNA (foto: Agerpres)

După o pledoarie de două ore în care Laura Codruța Kövesi și-a apărat colegii, instituția și activitatea și a răspuns tuturor întrebărilor, cu o coerență și eleganță greu de găsit astăzi în spațiul public, șefa DNA s-a retras din conferință cu tot cu solitudinea-i specifică.

Afară, însă, Kövesi tocmai devenise un star rock aclamat de o parte a presei și pe rețelele de socializare. Până și celor mai mari critici ai săi le-a fost greu să găsească vreun cusur în declarațiile pe care Kövesi le-a făcut în conferința memorabilă, iar agresivitatea și crizele de nervi din platourile de televiziune ale inculpaților DNA au confirmat valul uriaș de simpatie pe care șefa Anticorupției tocmai s-a lansat.

Impactul puternic pe care ieșirea Codruței Kövesi l-a avut asupra opiniei publice a fost dublat de atitudinea și discursul acesteia comparativ cu cele obișnuite în spațiul public din ultima vreme.

În primul rând, Kövesi a contrastat puternic cu politicienii și comunicatorii PSD. Comparativ cu premierul României, Viorica Dăncilă, care în prima ședință de Guvern a citit de pe foaie inclusiv banala formulă de salut ”Bună ziua!”, Kövesi a vorbit timp de două ore fără să citească absolut nimic din vreo foaie. Primele glume au apărut repede în revistele de pamflet: ”Când a văzut că vorbea fără foi în faţă, Viorica Dăncilă a râs de Kövesi că nu ştie să citească” (Times New Roman). Un alt exemplu ar fi cel al ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, cel care, în ziua învestiturii, nu a fost în stare să răspundă coerent la o întrebare banală, invocând ”emoțiile”. Iar astfel de exemple sunt nenumărate în rândul politicienilor.

Apoi, Kövesi a răspuns, fără aroganță și cu un calm imperturbabil, tuturor întrebărilor, în totală opoziție cu liderii PSD ale căror răspunsuri își vor auzi ecoul multă vreme de-acum încolo. Kövesi nu a cerut nici ”Altă întrebare!” (Florin Iordache, pe vremea când era ministru al Justiției), nu s-a întrebat nici ”Ce se va întâmpla cu proștii ăștia?” (Liviu Dragnea, președinte al PSD și șeful Camerei Deputaților) și nici nu le-a răspuns jurnaliștilor ”Pentru că putem!” (Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD). Dincolo de asta, sub presiunea incredibilă a contextului, Kövesi a vorbit două ore fără suport material și fără să facă nicio greșeală gramaticală, fără dezacorduri și fără să înceapă propozițiile într-un mod nefericit – spre deosebire de unii politicieni care vor rămâne celebri doar pentru lipsa noțiunilor de bază ale limbii române: Maria Grapini, europarlamentar, Liviu Pop și Valentin Popa, fostul, respectiv actualul ministru al Educației etc.

Apoi, discursul și atitudinea șefei DNA au contrastat puternic cu bădărănia unor personaje din prim planul politicii. Eleganța, decența și răbdarea de care a dat dovadă șefa DNA pe toată perioada discursului au acoperit lipsa bunului simț și a mitocăniei unor politicieni precum Șerban Nicolae (”Am poze cu tine când faci sex anal!”, replică adresată deputatului USR Cosette Chichirău, în timpul unei ședințe din Parlament), Nicolae Bacalbașa (”Dă cu labele, vezi că faci fractură!”, replică adresată unei colege deputat, tot în Parlament), Nicolae Bichineț (”Nu v-a stricat nimeni rozeta!”, către colegul Bacalbașa, în aceeași ședință), Eugen Nicolicea (”Mințiți! Sunteți jalnică! Spuneți prostii!”, la adresa moderatoarei Nadia Ciurlin în timp ce era invitat în emisiunea acesteia) sau Mirel Palada, care și-a lovit colegul de platou în timpul emisiunii aceleiași moderatoare.

Din alt punct de vedere, Codruța Kövesi s-a găsit într-o postură diametral opusă și cu femeile din prim planul politicii. Purtând o ținută austeră, care amintește mai degrabă de garderoba unui bărbat, cu un machiaj discret și cu părul pieptănat simplu, prins la spate. Așa a apărut Codruța Kövesi în fața opiniei publice, în prima conferință de presă de când este șefa DNA. Însă, ținuta ei din 14 februarie nu diferă cu nimic față de ținutele afișate din 2005 încoace, de când a fost numită procuror-general al României și probabil că nu diferă nici față de ținutele anterioare anului 2005. Într-o antiteză izbitoare se perindă pe treptele Guvernului și Parlamentului femeile ministru, deputat sau senator. Internetul abundă în imagini, colaje foto și glume cu și despre coafurile, machiajul și ținutele Olguței Vasilescu, Gabrielei Firea, Vioricăi Dăncilă și ale altor asemenea.

Poate una dintre cele mai importante secvențe a fost aceea în care la antipozi s-au situat Kövesi și trădătorii. În timp ce șefa DNA și-a apărat echipa, pe alocuri cu agresivitate, și a transmis un mesaj de unitate și solidaritate cum rar a mai fost transmis în spațiul public, opinia publică era informată despre cum unul dintre membrii de seamă ai PSD se lepădase de 12 ori de camarazii și partenerii de afaceri. Unul dintre cele două momente în care Codruței Kövesi i-a tremurat vocea și a părut emoționată a fost când a vorbit despre colegii ei și când a apărat onoarea procurorilor din subordinea sa care își fac meseria onest, repetând ferm și vizibil iritată: ”DNA nu înseamnă Negulescu. Nu toți procurorii sunt la fel. Nu așa procedează DNA. Nu trebuie să culpabilizăm tot corpul procurorilor și să spunem că așa se lucrează. Nu, nu așa se lucrează”. Cu doar câteva ore înainte, pesedistul Vlad Cosma dădea presei un colaj de înregistrări din denunțurile sale, încercând să inducă ideea că procurorii i-au cerut să facă relatările respective.

Discursul Codruței Kövesi a contrastat și cu opoziția politică absentă. În timp ce politicienii partidelor care, teoretic, se află în opoziție, sunt fie absenți, fie se complac în situația actuală ori își dovedesc incompetența prin absența unor lideri credibili și fermi, Kövesi a pus punctul pe ”i” și a furnizat un mesaj articulat și clar despre asaltul împotriva Justiției, accentuând că ceea ce trăim astăzi nu este despre ea sau despre instituția pe care o conduce, ci despre viitorul întregii societăți, despre acapararea statului de drept și capitularea lui. Altfel spus, Kövesi a acoperit și golul lăsat de lipsa unei opoziții credibile pe scena politică. Sigur că, prin cele două ore de conferință, șefa DNA a acoperit și tăcerea președintelui Klaus Iohannis care, a doua zi, n-a făcut altceva decât să se suie pe valul de simpatie provocat de ieșirea șefei DNA și să valideze în 8 cuvinte toate cele spuse de Codruța Kövesi în 2 ore: ”DNA și conducerea sa fac o treabă bună”.

Nu în ultimul rând, tot a doua zi după conferința Codruței Kövesi, Tudorel Toader i-a făcut un serviciu nesperat acesteia cu cele 6 minute de declarații în care a reușit, de fapt, să nu spună nimic. În primul rând, ministrul Justiției i-a înlăturat de două ori pe jurnaliști cerându-le să îi lase culoarele libere. Prima grijă a lui Toader a fost exact aceasta: să se asigure că va putea pleca imediat după ce își va fi încheiat declarația prin care, de fapt, a anunțat că nu va face încă nicio declarație. Atitudinea complet diferită a ministrului Justiției față de jurnaliști n-a făcut decât să mai adauge o bilă albă în dreptul șefei DNA.

Fie că a vrut sau nu, imediat după conferință, Laura Codruța Kövesi a devenit, cel puțin pentru moment, liderul opoziției în România. Ieșirea din 14 februarie a redat vocea străzii și încrederea celor care, de mai bine de un an, își caută busola într-o societate cangrenată în toate segmentele ei. Kövesi a aprins o luminiță la capătul unui tunel foarte lung, dar, iată, nu imposibil de parcurs. Discursul și atitudinea șefei DNA au redat siguranța celor care își puseseră ultimele speranțe în instituția anticorupție. Ceea ce i se poate reproșa Codruței Kövesi este faptul că nu a avut această ieșire publică mai devreme. Sau poate, dimpotrivă, Kövesi a previzionat corect că, în momentul în care asaltul asupra DNA va atinge cote paroxistice, o astfel de ieșire va întoarce radical situația în favoarea sa și toate atacurile instrumentate la televiziunile de casă le vor fi explodat în față celor care vor să păpușeze DNA. Iar acest moment a fost speculat din plin de șefa DNA, care a dat dovadă de o rezistență și un sânge rece incredibile cât timp a fost în fața jurnaliștilor.

Totuși, în două momente, Laura Codruța Kövesi a părut că lăcrimează, lucru sesizat și de reprezentanții presei prezenți la conferință. Prima dată, a fost atunci când și-a apărat colegii și instituția spunând că nu merită să fie toți stigmatizați din cauza unor cazuri izolate în care legea sau codul deontologic au fost încălcate. A doua oară a fost atunci când a vorbit despre ultimii patru ani pe care i-a petrecut în fruntea DNA și despre activitatea sa: ”Nu am de ce să îmi dau demisia. Suntem atacați pentru că ne-am făcut treaba!”, iar ochii Laurei Codruța Kövesi au trădat fie un orgoliu uriaș, fie o sensibilitate bine îngropată, dar pe care, de această dată, abia a ținut-o în frâu până la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.