
Apele Române au propus Ministerului Culturii trei variante de conservare a pasarelei din zona Cazinoului din Mamaia. La începutul anului, ABADL anunța, printr-un comunicat de presă, că pasarela urmează să fie demolată în cadrul proiectului de stopare a eroziunii plajelor.
La intervenția Direcției Județene pentru Cultură Constanța, care a anunțat că pasarela este monument istoric și că nu a fost emis niciun aviz pentru demolare, reprezentanții ABADL au renunțat la idee și, în acest moment, încearcă să găsească o soluție pentru integrarea monumentului istoric în cadrul proiectului de înnisipare.
“Ținând cont de avizul Ministerului Culturii și al Direcției Județene pentru cultură Constanța prin care este interzisă demolarea obiectivului „Pod cu bar maritim” – fiind declarat monument istoric (cunoscut de localnici și turiști ca pasarela de la Cazino), A.B.A.D.L. a solicitat antreprenorului studii de impact și câteva concepte de încorporarea a monumentului în profilul plajei”, a transmis ABADL.
Cele 3 scenarii
- Una dintre cele trei variante propuse de antreprenor beneficiarului – A.B.A.D.L., pentru conservarea pasarelei Cazino de la Mamaia, este acoperirea parțială a structurii cu nisip, care din studii resiese că va avea cel mai mic impact general. În această variantă monumentul va rămâne conservat, cu excepția părții neacoperite care se va degrada în timp dacă nu va fi restaurat. Aceasta este varianta ideală în cazul în care autoritățile competente, monumentul fiind în proprietatea Litoral SA – societate aflată în faliment, nu vor lua cu celeritate măsuri de reabilitare și de punere în valoare a monumentului.

- Cel de-al doilea mod de conservare a monumentului, prin care acesta va fi total vizibil este prin panta de tranziție, dar acesta va fi afectat în timp, în mod natural de procesele de eroziune și sedimentare, iar profilul plajei nu ar fi unul uniform.

- În ceea ce privește cel de/al treilea concept care deși presupune o construcție solidă și stabilă prin protecția marginilor prin piatră, beton și panouri metalice, implică, ca și în cazul celei de/a doua soluții, același impact crescut asupra proiectării, execuției și mediului, dar mai ales prin includerea altor materiale decât nisip.

“Specialiștilor din Ministerul de Cultură le-am pus la dispoziție cele trei concepte urmând să ne fie comunicat un punct de vedere cu obiecțiunile sau nelămuririle și apoi i-am invitat să participe la o dezbatere transparentă organizată de A.B.A.D.L. cu scopul de a clarifica situația expusă. Având în vedere că antreprenorul nostru a pus pe masă trei variante viabile de conservare a monumentului, trebuie acum să știm și ce are de gând Ministerul pentru viitorul acestei pasarele, când și dacă se dorește reabilitarea ei. Decizia finală le va aparține, însă noi vom fi aici pentru a le da cele mai bune soluții tehnice pentru ca Pasarela să fie încorporată, în mod natural, în profilul plajei constănțene”, a declarat directorul ABADL, Bogdan Bola.
Scurt istoric al monumentului istoric

Cazinoul din Mamaia a fost construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn destinat băilor în 1905. Complexul a fost proiectat în stil modernist, cu elemente mediteraneene, de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a realizat Moscheea Regală Carol I și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935 în prezența Regelui Carol al II-lea.
În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino și o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.
Cazinoul din Mamaia, împreună cu pasarela ce ieșea în mare, reprezentau centrul de atracție al turismului din stațiune, alături de alte două simboluri interbelice – Castelul Reginei Maria, inaugurat în anul 1926 și Hotelul Rex, inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea, în anul 1936.
- The US Ambassador, Kathleen Kavalec, on a visit to Constanța: “The Black Sea area is not a powder keg/ The crashed drone incident was unprovoked and unprofessional on Russia’s part/ I hope we will see better cooperation between the countries in the region” - 30 martie 2023
- Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la Constanța: ”Zona Mării Negre nu este un butoi de pulbere/ Incidentul dronei prăbușite a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei/ Sper că vom asista la o mai bună cooperare a țărilor din regiune” - 25 martie 2023
- De ce nu a vrut Consiliul Județean Constanța să cumpere monumentul istoric “Casa cu Lei”: “Este necesară o intervenție urgentă și de amploare asupra obiectivului, care va implica costuri financiare semnificative” - 22 martie 2023