
Acoperișul Palatului Reginei Maria din Mamaia se prăbușește. Țiglele au fost spulberate pe o suprafață mare din cauza vântului puternic și a ploilor, iar în mai multe zone, în locul coșurilor de fum au apărut găuri. Imaginile surprinse recent de Info Sud-Est arată că acoperișul monumentului istoric din stațiune se ruinează în lipsa unor lucrări de reabilitare. Pe latura nordică a clădirii, în locul unui horn, a apărut o gaură care lasă apa să pătrundă în monumentul istoric.
În acest timp, soarta celui mai important monument istoric din stațiunea Mamaia este tranșată în instanțele de judecată, acolo unde Ministerul Culturii revendică clădirea. Procesul a început la finalul anului 2018 și are următorul termen de judecată în luna martie. (Mai multe detalii AICI)
Palatul Reginei Maria din Mamaia a fost vândut în anul 2004 de către Mamaia SA unei firme private, în acționariatul căreia se aflau afaceriști conectați la vârful politicii acelor vremuri: Dorin Cocoș, Sorin Ovidiu Vântu sau Alexandru Bittner. Monumentul istoric a fost vândut fără respectarea dreptului de preempțiune al Statului pe o sumă modică, echivalentă cu prețul unui apartament din stațiune. De atunci, monumentul istoric a fost distrus, incendiat și exploatat strict în scopuri economice, fără ca proprietarii să investească vreun leu în conservarea lui. (Mai multe detalii AICI)
Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a fost vândută în anul 2003 de Primăria condusă de Radu Mazăre, cu prețul de 23 de euro/mp. În acest caz, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pentru vânzare subevaluată iar Radu Mazăre a fost condamnat, în primă instanță, la 6 ani și jumătate de închisoare. Dosarul se judecă în acest moment la Curtea de Apel Constanța. (Mai multe detalii AICI)

Palatul Regal din Mamaia sau Kara Dalga (Valul negru) a fost construit între anii 1924-1926, la inițiativa Reginei Maria care, iubitoare de mare, și-a dorit să aibă o reședință de vacanță aproape de plajă. Arhitect a fost italianul Mario Stoppa, iar grădinile Palatului, pline de vegetație și flori, la fel ca cele de la Balcic, erau traversate de alei din piatră.

„Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria Regina Maria în vara anului 1927.

Aici, la Mamaia, în reședința de vară a Reginei, au locuit Regele Ferdinand, Regele Mihai sau Regina mamă Elena. La invitația Reginei Maria au venit în vacanțe, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul, Regina Mariorara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, în camerele Palatului a fost găzduit și mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.

- The US Ambassador, Kathleen Kavalec, on a visit to Constanța: “The Black Sea area is not a powder keg/ The crashed drone incident was unprovoked and unprofessional on Russia’s part/ I hope we will see better cooperation between the countries in the region” - 30 martie 2023
- Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la Constanța: ”Zona Mării Negre nu este un butoi de pulbere/ Incidentul dronei prăbușite a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei/ Sper că vom asista la o mai bună cooperare a țărilor din regiune” - 25 martie 2023
- De ce nu a vrut Consiliul Județean Constanța să cumpere monumentul istoric “Casa cu Lei”: “Este necesară o intervenție urgentă și de amploare asupra obiectivului, care va implica costuri financiare semnificative” - 22 martie 2023
Autoritati iok , la Constanta. Institutiile statului??????