„Românii aleg pâine, nu cătușe“ / „Dâncu și Maior, potențiali premieri“. România în presa internațională

newspaper isolated on white background
foto: Huffington Post

Alegerile parlamentare din România nu au trecut neobservate de marile publicații ale lumii, care au remarcat la unison prezența foarte scăzută la urne, victoria zdrobitoare a social-democraților dar și campania împărțită între promisiunile de creștere a nivelului de trai și eradicarea corupției din țară. Spre deosebire de comentariile şi analizele publicate de agenţiile ruseşti de ştiri, apropiate de Kremlin (click AICI), care se declară nemulţumite de victoria zdrobitoare a partidelor tradiţionale şi de rezultatele ridicole ale formaţiunilor naţionaliste, câteva dintre cele mai importante titluri ale lumii, din S.U.A, Franţa şi Italia scot în evidenţă principalele direcţii şi strategii ale campaniei electorale şi formulează şi primele concluzii, la cald, ale rezultatelor.

Agenția de presă Reuters a titrat – „Românii aleg pâine, nu cătușe, în timp ce stânga se întoarce la putere“.

„Promisiuni de mărire a salariilor și a pensiilor l-au trimis pe liderul de stânga social democrat către o victorie convingătoare în alegerile parlamentare de duminică, la un an după ce au fost scoși de la putere de protestatari furioși pe corupție și abuz de putere“, notează jurnaliștii de la Reuters, care consideră că „Promisiunile PSD de a pune mai mulți bani în buzunarele oamenilor s-au dovedit mai atrăgătoare pentru alegători decât angajamentele rivalilor săi de eradicare a corupției“.

De asemenea, agenția de presă Reuters atrage atenția că noua guvernare va fi atent monitorizată de Uniunea Europeană din cauza unei aplecări mai mici a Partidului Social Democrat asupra eradicării corupției și înclinația acestui partid pentru cheltuieli publice mai mari, care pot încălca limitele bugetare ale UE.

În același timp, Kit Gillet scrie pentru „New York Times“„Prezența la vot de duminică a fost mai mică de 40%. Ani întregi de scandaluri politice, inclusiv condamnări de corupție la nivel înalt, au deziluzionat electoratul“.

În articolul intitulat „Partidul de centru stânga pregătit să recâștige puterea în România“ Kit Gillet abordează pe larg tema desemnării viitorului premier al României în urma constituirii unei majorități parlamentare și consideră că acest lucru este o mare problemă în ciuda victoriei zdrobitoare a PSD:

„Premierul anterior al partidului, Victor Ponta, este cercetat sub acuzația de fals, spălare de bani și de complicitate la evaziune fiscală. Domnul Dragnea, liderul partidului, a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani de zile pentru fraudă electorală în aprilie 2016. Și, de asemenea, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost prim ministru în perioada 2004-2008, a fost acuzat de sperjur în luna iulie. A negat acuzațiile“.

Prestigiosul cotidian american amintește și faptul că „președintele țării, Klaus Iohannis, face presiuni pentru un premier fără condamnări penale sau investigații în curs“ și înaintează numele lui Vasile Dâncu drept viitor premier, citându-l pe Radu Delicote, un strateg de la grupul de consultanță politică Smartlink Communications:

„Dâncu este orientat spre vest și burghez, în sensul bun al cuvântului, dar va avea nevoie de o echipă puternică pentru a duce lucrurile la bun sfârșit“.

Tot Radu Delicote afirmă că oamenilor din România le place Bruxelles-ul și Uniunea Europeană și că în viitorii patru ani tema principală va fi economia și nicidecum naționalismul.

Și Associated Press pune accentul pe problemele penale ale lui Liviu Dragnea, șeful partidului câștigător al alegerilor parlamentare: „Conform unei legi din 2001, lui Dragnea nu îi este permis să fie numit prim-ministru din cauza condamnării sale, iar săptămâna trecută a declarat că partidul său nu va încerca să schimbe legea“.

Agenția de presă prezintă, în finalul articolului, punctul de vedere al lui Dan Brett, profesor asociat la Open University, care remarcă că PSD, cel mai mare partid din România, are un grup loial de votanți și încearcă să explice succesul partidului de stânga în actualele alegeri parlamentare, la doar un an de zile de când pierdea puterea în urma evenimentelor de la Colectiv:

„Ar putea fi nemernici corupți, dar ei sunt nemernicii noștri corupți – este probabil cea mai bună metodă pentru a explica de ce alegătorii au votat în modul acesta“, a afirmat Brett citat de Associated Press.

Trecem oceanul și găsim în „Le Monde“, cel mai important ziar de stânga al francezilor, un articol intitulat sec „Social-democrații au câștigat alegerile legislative în România“.

Jurnaliștii de la Paris notează că „Liderul partidului, Liviu Dragnea, a devenit favorit pentru a deveni prim-ministru, în ciuda condamnării sale la doi ani de pușcărie cu suspendare pentru fraudă electorală“.

„Le Monde” afirmă că PSD este „Moștenitor al fostului Partid Comunist“ și că acest partid „a dominat peisajul electoral – în diferite forme – de la Revoluția din 1989“.

Tot în „Le Monde” îl găsim și pe Dacian Cioloș, actualul premier al României, descris ca fiind „marele perdant al acestor alegeri“, dar și ca liderul unui Guvern „care a avut ca priorități lupta împotriva corupției și transparența“.

„De fapt, cel mai eficace a fost DNA care a multiplicat procedurile și arestările spectaculoase în ultimele luni. PSD, care preamărește virtuțile prevenirii, mai degrabă decât pe cele ale pedepsirii, ar putea încerca acum să limiteze aceste puteri“, remarcă jurnaliștii francezi.

Într-o notă optimistă, articolul semnat de Jean-Baptiste Chastand se termină cu declarația de stabilitate și de deschidere către Occident a lui Liviu Dragnea: „România își va respecta toate angajamentele internaționale“.

Mergem în Italia, țară cu o diasporă românească extrem de mare, unde ziarul „La Stampa“, care apare la Torino, remarcă prezența extrem de scăzută la vot, care nu a trecut de 40% și înaintează două nume de viitori premieri pentru România: Vasile Dâncu și George Maior.

Italienii de la „La Stampa” mai notează fragilitatea campaniei electorale care a atins doar unele probleme ale țării, printre care corupția și situația economică proastă și enumeră promisiunile PSD din campania electorală, printre care majorarea cheltuielilor pentru a ridica nivelul de trai al țării, „care rămâne una dintre cele mai sărace și foarte puțin modernizate state ale Uniunii Europene“, așa cum este prezentată de jurnaliștii italieni.

Aceștia mai notează și faptul că „Social-democrații își propun, prin urmare, descentralizarea și regionalizarea țării“.

În fine, vecinii noștri de la sud notează în agenția de presă bulgară „Novinite“„Social-democrații români sunt deciși să revină la putere“. Jurnaliștii de la Sofia s-au rezumat la a trece în revistă, scurt și sec, scorurile scoase de partidele românești.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: