Recuperăm patrimoniul pierdut al Constanței. Susține Info Sud-Est în construirea arhivei online a monumentelor istorice din județ

La finele anului trecut ne-a venit ideea să strângem toate amintirile județului în care trăim și să construim o arhivă online, cu fotografii și informații, dacă vreți un fel de album cu rădăcinile noastre, ale tuturor, pe care să îl lăsăm moștenire celor care vor veni.  

Dar, ca să ne vedem proiectul împlinit, avem nevoie de sprijinul întregii comunități.  

Noi venim cu experiența campaniilor culturale trecute, atunci când:

  • Am reușit să ducem în instanță cazul Palatului Reginei Maria din Mamaia. În urma campaniei noastre, monumentul istoric vândut subevaluat a fost revendicat de Ministerul Culturii. Astăzi, dosarul se află în instanță și, sperăm noi, este la un pas să revină în patrimoniul comunității noastre;
  • În continuarea campaniei noastre pentru recuperarea Palatului Reginei Maria din Mamaia am organizat o expoziție de trei zile chiar în fața monumentului și o alta de o lună în curtea Hotelului Intim din Constanța. Expoziția a cuprins fotografii și informații despre soarta palatului și, prin ea, ne-am propus să facem cunoscută soarta monumentului, de la construirea lui de către Regina Maria și până în prezent. În urma evenimentului, impactul estimat la care am ajuns a fost de 5000 de turiști și constănțeni.
  • Am adus la aceeași masă, pentru prima dată, toate autoritățile locale, județene, pe parlamentari și pe reprezentanții instituțiilor de profil, pentru a discuta despre soarta patrimoniului, la sfârșitul Campaniei #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, prin care ne-am propus să schimbăm și să adaptăm la noile realități Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice din România;
  • Am inventariat toate clădirile de patrimoniu ale orașului vechi, într-o campanie editorială care a durat aproape doi ani, ”Constanța, capitală culturală”, prin care ne-am propus, printre altele, să urmărim și de ce orașul nostru nu a fost capitala culturală a României și de ce ar merita această titulatură;
  • Am adus în atenția publicului din România și a mass-media din afara granițelor soarta Sinagogii din Constanța, care era la un pas de prăbușire. Astăzi, proiectul de reabilitare a lăcașului de cult evreiesc se află în stadiu de licitație.

Voi veniți cu sfaturi, critici și idei și cu o susținere financiară simbolică astfel încât, împreună, să reușim să reconstruim memoria locurilor unde ne-am născut, unde am ajuns din întâmplare, unde am ales să trăim sau unde ne întoarcem cu drag de fiecare dată.

Noi mergem în teren și arhive, fotografiem monumentele, strângem informațiile, le prelucrăm, le edităm și le îmbrăcăm într-o formă prietenoasă pentru publicul larg, le traducem în engleză pentru turiști sau pasionații de istorie din alte locuri, apoi le urcăm pe un site creat special pentru acest proiect și ne putem bucura de primul pas al proiectului: arhiva online a monumentelor istorice din județul Constanța pe care, împreună, o vom lăsa celor care vor veni după noi.

Știm deja cum vrem să continuăm proiectul după ce arhiva online va fi gata, dar despre asta vă spunem mai multe la sfârșitul anului, atunci când sperăm să finalizăm această primă etapă și să o inaugurăm alături de voi.

Am aproximat că avem nevoie de aproximativ 10.000 de euro, bani necesari pentru construirea și găzduirea unui site, munca unei echipe de 5 oameni, jurnaliști și specialiști, timp de aproape un an, benzină pentru teren și ce alte cheltuieli mai apar pe parcursul documentării.

Știu că o să ne ajutați nu numai financiar, cât mai ales cu gânduri bune și încurajări, așa că vă mulțumim încă de pe acum pentru tot sprijinul vostru care va să fie!

Echipa Info Sud-Est

Mai jos, puteți citi în detaliu despre proiectul #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut – Memorie pentru viitor:

  • Ce ne propunem? Sumarul proiectului

Punctul central al întregului proiect propus este acela de a realiza un site dinamic și interactiv, care să contribuie la promovarea și protejarea patrimoniului istoric și cultural din județul Constanța.

Site-ul, departe de a fi unul inert, va conține galerii foto pentru 215 obiective de patrimoniu cultural-istoric, fișe documentare, în limba română și engleză, pentru tot atâtea obiective și un set de hărți tematice interactive care să ofere celor interesați instrumentele necesare pentru o mai ușoară selecție și navigare printre aceste obiective.

Echipa de proiect consideră un asemenea demers ca fiind absolut necesar din mai multe considerente care se referă la: gradul avansat de degradare în care se află o mare marte dintre obiectivele incluse pe lista monumentelor istorice; pericolul dispariției unora dintre acestea; lipsa de interes pe care autoritățile locale au arătat-o în ultimele decenii față de aceste monumente, de protejarea și promovarea lor; ignorarea potențialului turistic pe care această dimensiune culturală îl are.

Proiectul se adresează unui grup țintă diversificat și are printre beneficiarii direcți și indirecți autorități locale și instituții cu atribuții în domeniul cultural, muzee, agenții de turism și potențiali turiști, investitori în turism și în domeniul imobiliar, comunități locale, alte ONG-uri de profil etc.

În final, site-ul va cuprinde următoarele categorii: monumente de arheologie (10), monumente de arhitectură (145), monumente de for public (43), monumente memoriale și funerare (17), în total 215 obiective. Fiecare dintre acestea va dispune de o galerie foto de 10 imagini, localizare pe o hartă online și o descriere documentară de specialitate.

În plus, sunt proiectate două categorii distincte „new entries” și „semnale de alarmă” pentru monumente care ar putea fi în această situație. Tot în cadrul site-ului, dimensiunea interactivă a acestuia va fi reprezentată de șapte tipuri de hărți tematice.

  • De ce facem asta? Despre situația monumentelor istorice în județul Constanța

În ultimele trei decenii, patrimoniul cultural și istoric al județului Constanța a fost supus unui nedorit proces de degradare care, în ultimii ani, a intrat într-un ritm tot mai accelerat. Există foarte puține exemple de monumente istorice conservate la standarde ridicate sau reabilitate în totalitate în județul Constanța. În același timp, la nivelul administrației locale și județene nu există încă un plan coerent de punere în valoare a monumentelor istorice, așa cum nu există încă manifestări culturale importante, cu impact în rândul populației autohtone ori a turiștilor. Nu în ultimul rând, clădirile simbol ale municipiului sunt într-o stare avansată de degradare: Cazinoul, Edificiul Roman cu Mozaic, clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, Moscheea „Carol I“, Palatul Regal din Mamaia etc.

La toate acestea se adaugă și faptul că, nici la nivel local, nici la nivel județean, Constanța nu beneficiază de o infrastructură turistică de calitate: majoritatea clădirilor muzeelor nu sunt reabilitate, nu există panouri informative în limbi de circulație internațională, există prea puține trasee turistice în afara sezonului estival, nu există centre de informare turistică, iar identitatea monumentelor istorice și informațiile despre acestea nu sunt cunoscute nici publicului larg, nici turiștilor.

În județul Constanța există 694 de monumente istorice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, dintre care 260 fac parte din grupa A, de importanță națională și internațională. De asemenea, în județul Constanța există 145 de monumente de arhitectură, 43 de for public și 17 monumente memoriale și funerare care, alături de cetățile antice, pot crea un lanț turistic cu un potențial extrem de ridicat și de o valoare incomensurabilă. Din păcate însă, în acest moment, doar câteva dintre aceste monumente sunt înscrise în circuite turistice și cunoscute publicului.

În același timp, o particularitate a municipiului Constanța este faptul că zona veche a orașului păstrează un octogon confesional unic la nivelul României, care printr-o bună promovare poate deveni principala atracție turistică din oraș: pe o rază mai mică de un kilometru pătrat există opt lăcașe de cult, aparținând unor confesiuni și comunități minoritare diferite, toate, cu excepția Sinagogii, făcând parte din Lista Monumentelor Istorice.

O altă particularitate a județului Constanța este constituită de memoria regală a acestei zone. Constanța este singurul municipiu din România, în afara capitalei, care deține trei foste reședințe regale: Palatul Regal din Mamaia, Palatul Regal din Constanța și Cuibul Reginei din Portul Constanța. Dintre acestea, Palatul Regal din Mamaia, monument istoric de categoria A, omologul Palatului de la Balcic, este un exemplu concludent pentru cum necunoașterea și indolența pot aduce un monument istoric de o asemenea importanță în pragul prăbușirii.

Nu în ultimul rând, la nivelul județului Constanța, de-a lungul anilor, s-a perindat cel mai mare număr de minorități etnice și culturale din întreaga țară, fapt care a lăsat în urmă un patrimoniu neprețuit al popoarelor care au conviețuit pașnic pe aceste meleaguri. Astfel, Constanța păstrează și astăzi valoroase monumente de arhitectură lăsate moștenire de armeni, greci, turci, tătari, germani, evrei, bulgari, italieni etc. Însă multe dintre acestea sunt astăzi lăsate de izbeliște fie din cauza uitării, fie din cauză că nu este cunoscută valoarea istorică și arhitecturală a fiecărui obiectiv.

În acest moment, la nivelul județului Constanța nu există un instrument prin care localnicii sau turiștii interesați de cultura și istoria locurilor să acceseze informații esențiale despre patrimoniul cultural local și dimensiunea acestuia. Cele câteva monumente istorice integrate în diverse circuite turistice sunt prezentate într-o ofertă fragmentată, fără coerență și unitate în prezentarea informațiilor, și reprezintă doar o foarte mică parte din întregul potențial uriaș al patrimoniului constănțean.

În acest context, considerăm deosebit de importantă organizarea unei baze de date prin intermediul căreia să fie sistematizate toate informațiile esențiale (datare, proveniență, descriere arhitectonică, parcursul istoric al monumentului, starea actuală, adresă etc.) referitoare la monumentele istorice și culturale, alături de o galerie foto a fiecărui obiectiv. Intenţia proiectului nostru este de a pune în valoare patrimoniul municipiului şi judeţului Constanţa care poate fi vizitat, apreciat şi pus în valoare şi care se referă la construcții civile, rezidenţiale şi religioase ridicate într-un secol de evoluţie specifică a comunităţii locale (mijlocul secolului al XIX-lea- mijlocul secolului al XX-lea), lucrări de for public, monumente funerare și memoriale, adică un număr de 215 obiective, cuprinse în Lista Monumentelor Istorice.

Pe de altă parte, o asemenea arhivă online reprezintă și o încercare de salvare a acestor monumente și este un model sustenabil de protejare a patrimoniului cultural. Inițiativa este necesară nu doar pentru că aduce în atenție, face cunoscute obiective pe nedrept ocolite, prea puțin mediatizate, de-a dreptul ignorate, ci și pentru că surprinde starea lor actuală, nu în puține cazuri realmente jalnică, și urmărește evoluțiile viitoare, fie în sensul restaurării lor, fie al și mai accentuatei degradări sau al dispariției efective. Acest proiect doreşte, în egală măsură, să tragă un semnal de alarmă și să ofere instrumente profilactice menite să prevină „genocidul cultural” la care am asistat și încă mai asistăm.

O bază de date a monumentelor istorice și de patrimoniu, împreună cu materialul ilustrativ necesar, ar putea să ofere potențialilor turiști, agențiilor de profil, autorităților locale oportunitatea de a descoperi ceea ce până acum a fost desconsiderat și de a proiecta într-o altă manieră chiar ideea de turism, completând sejururile litorale și balneare cu trasee culturale tematice și vizitarea unor obiective culturale, astfel încât experiența în întregul ei să fie una care îmbogățește și cultural. Instrumentele pe care site-ul nostru le va oferi, fotografii, hărți interactive, descrieri sumare istorico-culturale și privind poziționarea obiectivelor, oferă celor interesați posibilitatea de a pătrunde într-o lume ce pornește din antichitate și călătorește printre veacuri până în actualitate. Acest tip de proiect ar fi o premieră pentru patrimoniul istoric şi cultural din municipiul şi judeţul Constanţa.

  • Cum vom lucra? Pașii pe care echipa îi va urma în realizarea proiectului
  1. Realizarea unei hărți interactive online care să permită identificarea celor 215 de monumente care fac obiectul proiectului, plasarea lor cartografică, cu indicații de orientare. Harta va fi completată treptat, în perioada documentării.
  2. Strângerea materialului fotografic și prelucrarea lui pentru o fototecă online a celor 215 de monumente istorice de patrimoniu (10 – cetăți, 145 – monumente de arhitectură, 43 – obiective de for public, 17 – monumente memoriale și funerare).
  3. Elaborarea materialului istorico-documentar cu privire la cele 215 de monumente istorice de patrimoniu din județul Constanța și traducerea lui în limba engleză. Obiectivul este de a reactualiza, în urma expertizei ştiinţifice a colaboratorilor, toate informaţiile de bază legate de aceste obiective (datare, descriere stilistică, legături cu personalităţi sau instituţii reprezentative și stare actuală), ceea ce va constitui, de asemenea, un câştig pentru instituţiile autorităţilor locale și pentru instituțiile cu atribuții în protejarea patrimoniului cultural.
  4. Realizarea unui site web care să conțină: hărți interactive; fotografii de înaltă calitate pentru 215 de obiective de patrimoniu, descrieri istorico-documentare, în limba română și engleză, refacerea informaţiei de bază, de câte ori este cazul, pe baza expertizei ştiinţifice pentru 215 de obiective de patrimoniu.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

4 comments
  1. Daca aveti nevoie de voluntari pentru proiecte va rog nu ezitati sa ma contactati.

  2. Buan seara ,
    De acord in totalitate cu sutinerea sub diferite forme , a patrimoniului pierdut , dar sunt trist ca de 30 de ani tot vorbim, dar din pacate faptele dovedesc , contrariul .Nu stiu daca in pozitia in care se afla multe locuri din oras , mai pot fi recuperate , reconstruite ca in valoarea originara .Sunt din sange constatean , dar din pacate regret , multe etape de dupa 89 , cand vad , simt anumite lucruri inacceptabile.Am participat , inclusiv acum cativa ani, si la Ovidius , la spectacole ce nu au rezultat nimic.Sunt satul de vorbe,si din pacate faptele vorbesc .in timpul efectului corona , se gasec bani dupa …ani de distrugere a zonei peninsulare ,Cazinoul ,si anumite constructii noi .
    .

    va multumesc

  3. Pentru a găsi soluțiile care rezolvă toate aceste probleme le veți găsi în buzunarul politicienilor corupți ajunși în posturi cheie și a căror avere constitue baza tuturor acestor împosibilități de a reda orașului și altor clădiri din patrimoniu adevărata lor față.Nu vă mai ascundeți după deget,30 de ani de hoție controlată v-au adus în starea în care se găsește orașul.Nu mai cerșiți,aplicați Legea….

  4. Puteti oferi detalii despre stadiul actual al proiectului si care va fi data de lansare a primei faze a proiectului

Comments are closed.