Prof.univ.dr. Sorin Rugină a transmis un mesaj comunității academice a instituției în fruntea căreia a fost ales în cel mai recent proces electoral, din luna mai 2014.
Dincolo de ”urările de sănătate și succes” pe care le-a înaintat colegilor săi, rectorul i-a îndemnat pe aceștia la ”responsabilitate, devotament și implicare în procesul de modernizare a universității noastre, proces absolut necesar, din perspectiva consolidării statutului de instituție academică de elită”. Acesta a trecut în revistă și ”piatra de încercare” reprezentată de acreditarea instituțională și a trecut repede la punctul fierbinte din scrisoarea înaintată profesorilor de la ”Ovidius”: alegerile care bat la ușă și care vor fi organizate la începutul anului 2016.
Așadar, Sorin Rugină și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis despre eșecul pe care l-a înregistrat în încercarea de a veni la conducerea universității cu o echipă ”nepătată”, fără tușe penale, atunci când a candidat și câștigat funcția de rector al UOC, la ”precedentul proces electoral” din 2014.
Cel mai probabil, Sorin Rugină a vrut să le reamintească tuturor colegilor săi de scandalul care i-a zguduit din temelii începutul mandatului, atunci când procurorii DNA au descins la Facultatea de Farmacie și în căminul UOC unde locuia fostul său consilier (așa cum Sorin Rugină l-a prezentat deseori în aparițiile sale publice), unul dintre oamenii de bază ai rectorului în precedenta campanie electorală.
Astfel, Sorin Rugină face un pas înapoi și recunoaște, pe bună dreptate, că viitoarea conducere a UOC ”trebuie să fie formată din cadre didactice bine pregătite profesional, cu trecut academic “nepătat” (promovare și conduită etică), cât mai puțin implicate în precedentul “proces electoral” ce avut și consecințe penale. Să nu uităm nici un moment acest aspect!”.
Așadar, actualul rector al Universității ”Ovidius” este de acord cu cei care consideră că nici el, nici „echipa implicată în precedentul proces electoral ce a avut consecințe penale“ nu mai pot face parte din viitoarea conducere, după scandalul care i-a zguduit din temelii mandatul încă din primele luni și care l-a avut ca personaj principal pe fostul decan al Facultății de Farmacie, Gheorghe Țarălungă.
Citește și „Pe fostul decan de la Farmacie l-au apucat gesturile de onoare în arestul preventiv: Țarălungă și-a dat demisia“
Sorin Rugină accentuează ideea că simpla ”cosmetizare” a imaginii instituționale nu este suficientă, așa cum probabil au crezut și colegii săi când acesta, consiliat de inculpatul Gheorghe Țarălungă, a promis: ”Punct. Și de la capăt”. N-a fost chiar un punct precis pus de echipa de campanie a lui Sorin Rugină, având în vedere că Gheorghe Țarălungă, mâna sa dreaptă, a fost reținut, arestat preventiv și ulterior trimis în judecată fiind acuzată de procurorii DNA Constanța că ar fi luat mită de la mai mulți studenți în schimbul promovării acestora la examene.
Cu adevărat stupefiant este, însă, finalul scrisorii în care Sorin Rugină susține că este ”convins că interesele de grup au primat în trecutul proces electoral” și recunoaște și existența unor ”presiuni exercitate în controlul voturilor”. Practic, prin această afirmație, rectorul de la ”Ovidius” tocmai a aruncat în aer procesul electoral în cadrul căruia acesta a fost ales în funcție din primul tur, vorbind despre interese de grup și presiuni făcute în rândul electoratului, lucruri pe care, de altfel, le nega cu vehemență în timpul și după precedentul proces electoral.
În încheiere, Sorin Rugină se retrage elegant și își invită ”colegii care se consideră competenți și independenți să candideze cu încredere la toate eșaloanele conducerii”.
Salutăm sinceritatea rectorului UOC din scrisoarea despre eșecul încercării de a omogeniza o echipă nepătată în 2014, dar și inițiativa acestuia de a-și îndemna alți colegi să candideze în 2016 și, nu în ultimul rând, îi urăm mult succes în revenirea la carierele sale medicală și didactică de succes!
Mesajul integral al rectorului Sorin Rugină către comunitatea academică de la Universitatea ”Ovidius”, trimis duminică, 11 octombrie 2015:
Mesaj către întreaga Comunitate Academică,
Dragi colegi,
Acum, la început de an universitar, alături de urările de sănătate și succes, vă adresez un îndemn colegial și managerial, la responsabilitate, devotament și implicare în procesul de modernizare a universității noastre, proces absolut necesar, din perspectiva consolidării statutului de “instituție academică de elită”.
Pașii importanți au fost făcuți deja și numărul celor care au ajuns la valorile pe care le dorim definitorii – Unitate-Onoare-Competență (UOC), este într-o creștere îmbucurătoare. Nu este suficient însă………Toți trebuie să gândim și să acționăm la fel!
Ne așteaptă două “examene majore”: acreditarea instituțională și alegerile.
Acreditarea instituțională reprezintă “piatra de încercare” pentru maturitatea noastră în a ne pregăti viitorul și pentru dorința noastră de a fi mai buni și mai competitivi. În același timp ea reprezintă și “piatra de temelie” pentru reformarea universității conform cerințelor actuale comunitare și ale economiei de piață. Ea va fi urmată de un proces de autorizare/acreditare/evaluare periodică a tuturor specializărilor. Tot acest proces incumbă responsabilitate, viziune și convingerea că binele universității reprezintă un interes al tuturor membrilor comunității academice și trebuie să primeze oricăror interese personale.
Acest lucru presupune o deschidere către o comunicare mai bună, eliminarea oricăror manifestări de orgoliu personal în relațiile academice, astfel încât acțiunile noastre să fie concentrate către realizarea scopului comun – progresul și bunăstarea instituției.
De acreditare se ocupă conducerea actuală care, de la preluarea prerogativelor manageriale, a demarat un amplu proces de autoevaluare, cu decizii necesare, eficiente și responsabile.
Dar, reforma structurală autentică a universității va fi desăvârșită de viitoarea conducere. Aceasta trebuie să fie formată din cadre didactice bine pregătite profesional, cu trecut academic “nepătat” (promovare și conduită etică), cât mai puțin implicate în precedentul “proces electoral” ce avut și consecințe penale. Să nu uităm nici un moment acest aspect!
Nu este suficientă “cosmetizarea” imaginii instituționale, ci este necesară însănătoșirea reală a mediului academic, prin eliminarea corupției la orice nivel și promovarea valorilor morale autentice.
Este un proces de durată, dar este singura șansă de a supraviețui decent, cu fruntea sus, în “concertul” actual al universităților naționale și de pretutindeni.
Iată suficiente motive pentru care, în procesul electoral care va începe în curând, trebuie să se implice toți cei ce cred că pot contribui la însănătoșirea vieții noastre academice, la reinstaurarea respectului față de lege, față de sine și față de colegi.
Vă invit așadar dragi colegi, pe toți cei care vă considerați competenți, independenți față de “grupurile de interese” și mai ales cu disponibilitate pentru acest efort general care ne așteaptă, să candidați cu încredere la toate eșaloanele conducerii.
Sunt convins că interesele de grup care au primat în trecutul proces electoral, precum și presiunile exercitate în “controlul” voturilor, vor fi eliminate de dorința fiecărui membru al corpului academic de a vota liber, conștient și responsabil, pentru un viitor sigur și prosper.
MULT SUCCES!
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT UOC!
Prof. univ. dr. Sorin RUGINĂ
Rector
- 14 case și terenuri, păduri, șalupă, rulotă, mașini și zeci de mii de euro, averea lui Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, cu pensie specială de fost parlamentar - 22 septembrie 2023
- Poliția Constanța face sondaj în rândul populației pentru a aflat câtă încredere mai au oamenii în instituție și ce imagine are aceasta după tragedia rutieră din 2 Mai - 22 septembrie 2023
- DIICOT refuză să vorbească despre lipsa activității din ultimii doi ani în Portul Constanța, motivând că ”nu sunt informații de interes public”/ Procurorii recunosc că nu au evidențe despre combaterea traficului de droguri în Port - 22 septembrie 2023
Fir ar mama ei de ACADEMIE. Acest fenomen are ce are cu Academia, e obsedat rau, n are habar pe ce lume traieste. Ar fi cazul sa abereze in alcool.
DAAAAAA DOOOOAAAAAMMNNEEEE sa NUUU mai CAAANDIIDEZE ca atata i trebe. O sa se gaseasca cine sa i prezinte adevarata fata ca sa nu mai ajunga nicaieri ca e mai rau ca toti gunoierii de Cta la un loc.