RAPORT CJI: Încrederea publicului în presă a plonjat la 32%, cel mai scăzut nivel din istorie/ Banii politici, blocarea accesului la informații și hărțuirea jurnaliștilor, printre principalele provocări

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Încrederea publicului în presă a ajuns de la 80%, nivelul din anii ’90, la 32% în 2023, cel mai scăzut nivel de încredere din până acum, transmite CJI într-un comunicat de presă.

Descoperirile au fost anunțate în a patra ediție a raportului Starea mass-media din România în pragul anului super-electoral 2024”, prin care CJI analizează capacitatea presei din România de a-și îndeplini atribuțiile în anul cu patru runde electorale, se mai arată în comunicatul citat.

Potirvit raportului, presa din România se confruntă cu trei mari provocări, care se numără și printre motivele pentru nivelul scăzut de încredere al publicului:

  • lipsa de resurse financiare independente de constrângeri politice sau economice
  • blocarea informațiilor de interes public
  • procesele de intimidare, de tip SLAPP.

CJI amintește că, în 2023, partidele politice din România au cheltuit peste 24,5 milioane de euro din subvenția publică acordată partidelor pentru categoria presă și propagandă. Cheltuielile în acest domeniu sunt cu 20% mai mari decât în 2022 și duble față de 2021, însă modul în care au fost cheltuiți banii rămâne neclar, spcifică CJI.

  • “Anul 2024 a găsit presa din România într-una dintre cele mai grele perioade ale ei. Ceea ce a început ca o aparentă formă de susținere a instituțiilor media în 2021 – oferirea de către Guvern de bani publici pentru campanii de informare privind măsurile sanitare din pandemie – s-a transformat, prin creșterea sumelor primite netransparent de la partide, într-o vulnerabilitate sistemică care distruge presa din interior”, a explicat Cristina Lupu, președintele CJI.

Pe lângă acest factor, jurnaliștii se confruntă cu refuzul instituțiilor publice de a răspunde cererilor de informații de interes public, în ciuda existenței legii 544/2001, precum și cu “hărțuiri publice, denigrări și cu un șir lung de procese, care le consumă timpul, banii și adaugă presiune suplimentară pe redacții”, se mai arată în comunicat.

Unul dintre cele mai mari cazuri de proces de tip SLAPP din România, punctează CJI, este cel al publicației Context.ro, dată în judecată la sfârșitul lunii februarie de omul de afaceri Faff Jurgen Andreas. Afaceristul cere daune morale și financiare în valoare de 3,4 milioane de euro, deoarece ar fi pierdut un contract din cauza unei investigații a jurnaliștilor Context.ro.

Raportul a fost realizat în baza unei cercetări calitative, în perioada noiembrie 2023 = martie 2024, la care au participat jurnaliști și editori din redacții din toată țara, atât din presa centrală, cât și locală. La cercetare au luat parte și reprezentanți ai agenției de publicitate Ethical Media Alliance.

  • Raportul complet, aici.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.