PSD şi PNL, împreună pentru viitorul Constanţei? Campusul social Henri Coandă se extinde cu aprobarea unanimă a consilierilor locali

info-sud-est-henri-coanda
Campusul social Henri Coandă, februarie 2014

Pe data de 31 iulie 2015, Consiliul Local al municipiului Constanța, în frunte cu primarul interimar Decebal Făgădău, a aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei în etapa proiect tehnic de execuţie a 6 noi blocuri în cartierul social Henri Coandă.

Subiectul este cu atât mai interesant cu cât, încă de la început, construirea cartierului social Henri Coandă a stârnit reacții virulente, împărțind societatea constănțeană în două tabere: susținători ai acestui proiect inițiat și realizat de Radu Mazăre în 2012, în plin an electoral, și oameni ce considerau acest proiect un factor de destabilizare a ordinii publice în zonă sau un proiect strict electoral, realizat din bani publici, prin care fostul primar își asigura încă un mandat în fruntea Constanței.

Astăzi, cu un an înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016, un nou proiect de extindere al acestui cartier este susținut și votat, de această dată (atenție!), de toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică.

Contactați telefonic, consilierii Mărioara Cojoc (PSD), Radu Bogdan Matei (PNL) și Iustin Fabian Roman (consilier pe listele PDL, actualmente membru al PNL) au avut declarații și puncte de vedere diferite, chiar dacă toți au votat pentru extinderea cartierului social.

conf-dr-mariana-cojoc1
Mărioara Cojoc (foto: catalinboboc.wordpress.ro)

Mărioara Cojoc, consilier PSD (principalul partid ce susține acest proiect) și membru al Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială, ne-a declarat: „Campusul „Henri Coandă” reprezintă un punct de interes major pe agenda autorităţilor locale constănţene. Sumele destinate continuării programului de construire a locuinţelor sociale în municipiul Constanţa provin de la bugetul de stat, în completarea surselor rezervate în bugetul local, în acest caz fiind vorba şi de construirea de blocuri de locuinţe destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate. Problemele din Campusul social „Henri Coandă” cât şi cele ale locuitorilor din vecinătatea zonei sunt cunoscute de municipalitate, iar măsurile ce vor fi implementate de autorităţile locale, împreună cu instituţiile specializate, vor viza securitatea zonei, a cetăţenilor din campus şi imediata apropiere. În fapt, tema „Campusul social Henri Coandă” pare că ocupă întreaga agendă publică a oraşului, locuitorii săi fiind culpabilizaţi adesea în grup ori ca etnie, uitându-se că, în zilele noastre, vina/culpa, este individuală. Ar trebui să se accepte starea de fapt potrivit căreia campusul social este al Constanţei, reprezentând o formulă pe care autorităţile locale încearcă să o facă funcţională, fără să uităm că orice membru al comunităţii poate juca un rol educativ de maximă importanţă, dacă avem în vedere posibila implicare a multora dintre componentele consacrate ale societăţii civile, fundaţii, asociaţii sau alte organizaţii private şi publice apte în actul generării constructive a unei agende socio-culturale dedicată zonei. Evident, eforturile autorităţilor vor fi susţinute în vederea accentuării securităţii întregii comunităţi din spaţiul amintit iar în momentul în care acestea vor fi completate şi vor trece de etapele procedurale prevăzute, ele vor putea fi dezbătute şi explicate pe larg constănţenilor. Important este să nu uităm că nesiguranţa unei zone poate exporta această vulnerabilitate într-un întreg sistem comunitar. Altfel spus, siguranţa reală a campusului social „Henri Coandă” este conexată indisolubil, măsurilor fundamentate din perspectivă legislativă de către autorităţile locale şi de specialitate în domeniu“.

mateiradubogdan1-1347980139
Radu Bogdan Matei (foto: www.cugetliber.ro)

De cealaltă parte, consilierul PNL Radu Bogdan Matei, reprezentant al opoziției în Consiliul Local Constanța și membru al Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, deși este un înfocat și efervescent susținător al transparenței și al mediatizării activității forului decizional local, a declarat: „Nu comentez acest subiect“.

Poziția consilierului Radu Bogdan Matei în ce privește votul pozitiv pe care consilierii liberali l-au dat pentru un proiect pe care l-au blamat mereu este, probabil, și poziția PNL. Nu este de mirare că reprezentanții Partidului Național Liberal în consiliul local votează ceva și declară altceva, acest lucru intrând în tiparul pe care liberalii îl folosesc de foarte mulți ani la Constanța.

Singura reacție din cadrul Partidului Național Liberal a fost cea a potențialului candidat pentru primăria Constanța Robert Boroianu, care a criticat votul colegilor săi în legătură cu acest proiect care se anunță a fi, pentru a doua oară consecutiv, temă de campanie electorală.

De menționat este faptul că Gheorghe Dragomir, președintele PNL Constanța, nu a avut nici o declarație publică legată de acest subiect.

În legătură cu acest vot al consilierilor PNL mai trebuie subliniat că, în 2011, în momentul în care s-a decis deschiderea campusului social, liberalii erau aliaţi ai social-democraţilor şi că, prin urmare, proiectul le aparţine în aceeaşi măsură.

iustin-roman-fabian-sorina-tusa-ziua-de-constanta
Iustin Fabian Roman (foto: www.ziuaconstanta.ro)

Iustin Fabian Roman, membru al Comisiei pentru servicii publice, comerț, turism și agrement, a vorbit în numele foștilor pedeliști ce astăzi se află în sânul PNL, declarând: „Noi am votat pentru, fiindcă a fost un vot pentru studiu de fezabilitate. Ulterior vom vedea rezultatul studiului. În principiu, nu sunt de acord cu construirea acelor blocuri, așa am fost și acum un an sau doi ani, dar trebuie să vedem și rezultatul studiului. Eu și colegii mei, cel puțin secțiunea din vechiul PDL, nu suntem de acord. Noi și anul trecut am votat împotrivă. Suntem nevoiți să vedem și rezultatul studiului, poate se schimbă ceva, poate vin cu alte idei“.

În nota declarațiilor de mai sus, vedem cum, deși există la nivelul discursului public păreri împărțite în ceea ce privește utilitatea construirii noilor blocuri sociale, toți consilierii locali constănțeni au votat pentru acest proiect.

Campusul social Henri Coandă, un proiect ce a dat naștere multor probleme „sociale“

La începutul anului 2011, în cartierul Tomis Nord din Constanța începea construirea Campusului social Henri Coandă. Primele blocuri sociale au fost finalizate în iunie 2012, urmând ca în vara lui 2013 să fie inaugurate alte blocuri din proiect, eveniment la care a participat atunci și premierul Victor Ponta.

Construcția acestui cartier social a fost și motivul pentru care primarul de atunci, Radu Ștefan Mazăre, a fost arestat pentru 24 de ore, fiind trimis ulterior în judecată și acuzat de procurorii DNA pentru că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei constructoare. Mita trebuia să înlesnească câştigarea licitaţiei şi, apoi, majorarea valorii contractului.

În ceea ce privește realitatea cotidiană din acest cartier, Info Sud-Est a publicat, pe 10 februarie 2014, un reportaj cu titlul „Constanța necunoscută: călătorie prin țara asistaților“. În acest articol erau evidențiate principalele probleme de natură socială cu care se confruntau la acea vreme atât locatarii acestui cartier cât și locuitorii cartierului Tomis Nord, cei ce au devenit vecini, peste noapte, fără a fi consultați, cu acest campus social.

Timpul a demonstrat (așa cum arată evenimentele petrecute în acești ani) că dorința Primăriei Constanța de a rezolva o problemă socială gravă, cea a oamenilor fără adăpost, construind rapid şi fără o consultare publică un cartier într-o zonă nu departe de centrul orașului, cu toate utilitățile posibile, a creat alte probleme, tot de natură socială. Facilităţile din campusul social nu se regăsesc în multe zone ale oraşului (asfalt, canalizare, iluminat public) deşi cetăţenii, plătitori de taxe şi impozite locale, au atras atenţia asupra acestor anomalii.

Furturile, bătăile, scandalurile sau, altfel spus, creșterea infracționalității și lipsa siguranței din această zonă au afectat întreaga populație a cartierului Tomis Nord, acest lucru fiind reliefat chiar și de scăderea prețurilor imobilelor din zonă. În acelaşi timp, niciun mare oraş din România nu a experimentat un astfel de proiect social, administraţiile locale respective depunând eforturi vizibile pentru dezvoltarea infrastructurii, a parcurilor tehnologice şi industriale, a serviciilor publice şi în direcţia reducerii ratei şomajului.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în momentul în care acest cartier se va dezvolta și va avea și mai mulți locuitori, chiar și în condițiile în care există planuri de a crea un sistem de supraveghere și control al acestei zone.

Şi mai este ceva: până la urmă, consilierii locali şi conducătorii administraţiei locale vor iniţia un dialog cu cetăţenii pentru a afla care este nivelul susţinerii publice a unui proiect care implică cheltuieli majore din bugetul municipalităţii şi care afectează siguranţa şi confortul unui întreg cartier?

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

5 comments
  1. Pt. doamna Marioara Cojoc: De ce nu vi sa stai TU in cartierul de tigani si puscariasi cu care TU si RESTUL GLOATEI PSD-iste in frunte cu Mazare l-ati pus exact in mijlocul unor oameni normali, care platesc taxe si impozite mai mari decat in alte orase ale Romaniei doar ca sa vada batjocura voastra cand luati acesti bani si ii aruncati pe locuinte pentru tigani. Locuieste tu in apartamentul in care stau eu acum timp de o luna sa vad cum o sa reusesti sa mai dormi un somn linistit noaptea cand incep certurile cauzate de bautura si petrecerile tiganesti cu volumul dat la maxim. Sau sa vad cum te comporti cand vine la tine un puradel si iti cere bani in timp ce amicii lui stau in spatele tau asteptand momentul oportun sa iti fure geanta (presupun ca geanta ta e de firma). Asa ca “scumpa doamna” nu mai face atat pe pretioasa, mai coboara de pe piedestalul tau si nu te mai da grozava.

  2. Bravo pentru articol, suna competent si gramatical si lexical si probabil si ca informatie, nu am de unde sti.
    In alta ordine de idei….o gluma de oras Constanta. Nu ma mai simt bine demult in orasul meu care s-a blocat undeva in anul 1997…trist, murdar, fara locuri de munca, cultura zero, primaria este un dezastru si o calamitate colosala, plina de cretini absoluti si idioti sinistri care efectiv nu au nimic in capul ala…niste cocalari burtosi toti, cu fete de samantari, asa cum a ajuns o prea mare parte a populatiei orasului, ca efect al lipsurilor mai sus mentionate. Pacat ca nu se poate sa ne facem auziti…nu exista NU EXISTA spirit civic si atitudine a populatiei orasului. Fac ce vor din noi…

  3. Apropo, nu stiu daca exista, dar ar fi interesant sa aveti si varianta imprimata a Info-Sud-Est, distribuita in asa fel incat sa ajunga la cat mai multi oameni ai orasului, pentru ca noi dormitam pe noi pe-aici, ne complacem lamentabil intr-o atitudine de “cee sa facii baa ce sa faci asta e…n-ai ce sa faci”. Ma gandesc si eu ca poate, daca fac efortul ala imens de a citi, chiar si jumatate de articol, poate mai deschid ochii, poate se intampla o schimbare de atitudine. Deci, mie imi pare interesant sa distribuiti si o varianta imprimata, ca sa nu zic gratis….ca altfel nu-l cumpara nici naiba pe la noi pe-aici prin oras…Tot CanCan si Libertatea…

  4. am facut sesizare la primarie luna trecuta pentru ca nu asigura paza in campus si in cartierele vecine asa cum au promis cand s.au apucat. Si stiti ce raspuns am primit? ca nu exista personal care sa constate actele antisociale mentionate si sa ia masuri . Sa ne adresam sectiei 2. Sectia 2 stiti ce zice? Ca nu au oameni ca au si palazu inraza si tot asa…ce zicetti voi acum? Iar promiteti paza si apoi veti zice ca nu aveti fonduri de paza?

  5. DA ,ar fi o idee foarte buna sa aveti si pe suport de hartie,dar pe cine sa trezim in acest oras?Suntem atat de putini oameni cu bun simt si care vedem realitatea.Cum a putut ajunge acest oras,fara identitate.Nu sunt nostalgica,dar arata mai bine inainte de ’89.Si ce primar credeti ca vine si schimba ceva?Ce mai poate schimba?Iar ca partide,toti sunt unul ,interesul lor primeaza,noi sa nu uitam sa platim taxele.
    MA INTREB UNEORI ,EI CHIAR NU VAD ACEST ORAS TRIST,GRI,FARA CENTRU,FARA TROTUARE,FARA SPATII VERZI,FARA PARCURI,CATEVA LOCURI DE JOACA AMENAJATE IN BATAIE DE JOC(vz langa Cora),AMENAJAREA DIN CENTRU VECHI CARE DEJA E RUGINITA?SI CATE …….

Comments are closed.