Cine ar putea superviza lucrările la noul CET din Constanța: Unul dintre ofertanți, o firmă din Iași cu doi angajați, care a supravegheat construcția spitalului modular și reabilitarea rețelelor termice

cet constanta cet constanta
sursa foto: Petruț Iacob / Info Sud-Est
cet constanta
sursa foto: Petruț Iacob / Info Sud-Est

Două oferte au fost depuse în cadrul achiziției pentru supervizarea lucrărilor la noul CET din Constanța, contract estimat la peste două milioane de lei. Una din firmele interesate s-a ocupat, printre altele, de supervizarea lucrărilor spitalului modular, dar și a celor de reabilitare a rețelelor termice din municipiu. 

Primăria Constanța a lansat la sfârșitul lunii martie achiziția pentru supervizarea lucrărilor în vederea construirii noului CET. Asocierea de firme Ecoinstal Urban SRL – Ispe Proiectare și Consultanță și Uricani Construct SRL au depus singurele oferte. 

Uricani Construct SRL este o firmă din satul Uricani, județul Iași, înființată în anul 2011. Aceasta a avut o cifră de afaceri în 2022 de peste 800.000 lei, un profit net de peste 165.000 lei, datorii de aproape 50.000 de lei și doi angajați. George Vlad Țucă și Cristina Daniela Țucă sunt asociații firmei. 

Firma din județul Iași a încheiat în 2023 un contract cu Primăria Constanța pentru supervizarea lucrărilor la spitalul modular, în valoare de peste 140.000 de lei, cu TVA. În 2022, Uricani Construct SRL a obținut și contractul pentru supervizarea lucrărilor în cazul reabilitării rețelelor termice, etapa a doua, în valoare de peste 830.000 de lei, cu TVA.

Ecoinstal Urban SRL este o firmă din București, înființată în 2017. Societatea a avut o cifră de afaceri de peste 900.000 de lei în 2022, datorii de 1,2 milioane de lei și cinci angajați. Dumitru Victor Dascălu este unicul asociat al firmei. 

În 2023, firma a câștigat șase contracte, în valoare totală de aproape 880.000 de lei, cinci din ele în București și unul la aeroportul din Satu Mare. 

Context

La începutul lunii martie, Primăria Constanța a anunțat că a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET. Valoarea contractului ajunge la aproape 700 de milioane de lei, cu TVA, adică aproximativ 140 milioane de euro. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta este cel mai mare contract semnat de actuala administrație locală.

Firma care se va ocupa de această investiție, Elsaco Electronic SRL, este administrată de patronul echipei de fotbal FC Botoșani, Valeriu Iftimie. Aceasta a avut, în anul 2022, o cifră de afaceri de peste 344 milioane de lei și datorii de 95 de milioane de lei. Societatea din Botoșani a avut, în ultimii șapte ani, contracte cu statul în valoare de aproximativ două miliarde de lei, potrivit informațiilor consultate pe Lege5. Totodată, Elsaco Electronic SRL a obținut contractele și pentru patru etape ale reabilitării rețelelor termice din Constanța.

Elsaco Electronic SRL a fost trimisă în judecată, în ianuarie 2018, pentru că ar fi umflat prețurile unor lucrări de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice la societatea de termoficare din municipiul Botoșani, cu capital integral de stat. În martie 2023, instanța a hotărât achitarea inculpaților din acest dosar.

“Prejudiciul în sarcina noastră a fost de aproximativ 120 de mii de euro, nu contează suma ci faptul că s-a dorit să ni se facă un dosar”, a declarat Iftime pentru Context.ro.

Noul CET din Constanța, o investiție dorită și de fostul primar Radu Mazăre

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre promitea, în urmă cu 12 ani, un nou CET. „Un nou CET, o gigacalorie mai ieftină“ era sloganul afișat pe străzile Constanței. De altfel, edilul șef vorbea din luna aprilie a anului 2011 despre realizarea unui nou CET.

Atunci, Radu Mazăre preciza că investiția este între 80 și 100 de milioane de euro.

„Aţi aprobat, dacă vă aduceţi aminte, realizarea unui studiu de fezabilitate care să ne spună ce ar fi… sau care ar fi cea mai bună soluţie pentru constănţeni: realizarea unui nou CET cu o înaltă tehnologie, pe cogenerare, sau realizarea mai multora, care să alimenteze punctele termice. Pentru că realizarea….Există avantaje şi dezavantaje. Dacă vreţi, vă fac prezentarea în două minute. Cel mai mare randament şi cea mai mare eficienţă îl are o fabrică de căldură mare, un nou CET de înalt randament. În acelaşi timp, curentul pe care îl produce, pentru că CET-ul nu produce numai energie termică, el produce curent şi energie termică. Noi, în aceşti zece ani de zile de când sunt eu primar şi bănuiesc că şi înainte, niciodată n-am ştiut cum este defalcat preţul: cu cât produce energie electrică şi cu cât produce energia termică. Întotdeauna am avut suspiciuni aici, că energia termică ar putea să ne fie furnizată la un preţ mai mic. Dacă noi găsim o soluţie pentru această investiţie, o investiţie de genul ăsta, energia termică, în mod categoric, va ieşi mai ieftină decât este acum. De fapt, este una dintre cele mai mari probleme, dacă nu cea mai mare problemă a Constanţei şi a constănţenilor, şi a românilor: energia termică…“, spunea Radu Mazăre în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța din data de 19 aprilie 2011.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.