Proprietarii clădirilor din centrul vechi și zona centrală a Constanței nu mai pot interveni haotic asupra fațadelor. Ce spune regulamentul votat de consilierii locali (document)

sursa foto: Info Sud Est
sursa foto: Info Sud Est

Proprietarii clădirilor din centrul vechi și zona centrală a Constanței nu mai pot interveni haotic asupra fațadelor: Consilierii locali constănțeni au votat, în unanimitate, regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate ale municipiului. Documentul vizează stabilirea unor reguli clare în baza cărora să se identifice intervențiile permise și interzise, pentru clădirile din zona peninsulară și centrală a Constanței, cât și să definească modul de intervenție la nivelul fondului construit existent. 

În cadrul regulamentului se regăsesc tipuri de intervenții „așa da” și „așa nu”, în ce privește restaurarea sau reabilitarea monumentelor istorice. La exemple pozitive este trecut Cazinoul din Constanța, în timp ce la exemplul negativ, clădirea Teatrului Elpis: „De-a lungul timpului clădirea a suferit lucrări de restaurare și reparații care au dus la pierderea elementelor constructive și decorative specifice stilului neoclasic. De asemenea, se poate observa faptul că a suferit lucrări de supraetajare”, scrie în document, în dreptul clădirii teatrului.

Un alt exemplu de „așa nu” este Hanul Balcan, care este „nefuncțional și se află într-o stare avansată de degradare”. „De-a lungul timpului clădirea hanului a suferit lucrări de modificări ale fațadei, în care a fost modificată forma originală a golurilor ferestrelor de la parter, dar și

freza decorată de sub cornișă. De asemenea, se observă faptul că în planul acoperișului a fost eliminată una dintre lucarne”, scrie în document. 

Regulamentul a fost elaborat de asocierea SC Civitta Strategy & Consulting SA – SC Logic Plan SRL și a fost adoptat la propunerea consilierului local USR Cătălin Iacob.  

Restricțiile de intervenție 

Conform regulamentului adoptat există o serie de reguli generale privind intervențiile urbanistice și imaginea urbană: 

Calitate și estetică –  Nu sunt permise intervențiile cu estetică în dezacord cu contextul amplasării și care aduc o imagine neplăcută Orașului. 

Compoziție urbană – Nu sunt permise  intervențiile (la nivelul clădirilor existente și 

propuse) fără elaborarea unor studii de inserție,  care să analizeze modul în care propunerile se 

raportează și se integrează coerent în țesutul urban existent. 

Durabilitate și creativitate – Nu sunt permise intervențiile care afectează negativ resursele naturale, calitatea vieții locuitorilor și care nu  implică soluții durabile și creative.

Flexibilitate și adaptabilitate – Nu sunt permise intervențiile urbanistice care nu asigură o flexibilitate în funcționalitatea acestora, fiind  necesar să fie ușor de adaptat la nevoile și 

tendințele viitoare.

Funcționalitate și accesibilitate – Nu sunt  permise intervențiile urbanistice care nu asigură 

o accesibilitate egală pentru toți utilizatori (rampă de acces pentru persoanele cu  dizabilități, signalistică corespunzătoare, pavaj tactil etc.) 

Imaginea urbană – Nu sunt permise intervențiile urbanistice care nu sunt în concordanță cu 

estetica arhitecturală locală (scară, dimensiune,  culoare, materiale etc.)

Identitate și coerență – Nu sunt permise  intervențiile urbanistice care (prin volum, 

material, culoare, etc.) nu respectă și nu sunt în  corelare cu contextul urbanistic, vecinătățile imediate și care nu protejează moștenirea culturală și istorică a zonei.

Context

Consiliul Local Constanța a adoptat, în cadrul ședinței ordinare de la sfârșitul lunii martie, regulamentul de intervenție pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale municipiului Constanța. 

În cadrul regulamentului există trei zone protejate: 

1. Zona Peninsulară (între străzile Termenele Romane/strada Traian, bulevardul Elisabeta, Marea Neagră/Plaja Modern și bulevardul Ferdinand) 

2. Situl urban “Zona Comercială Centrală” (între bulevardul Ferdinand, Marea Neagră/Plaja Modern, strada Ștefan cel Mare

3. Situri urbane protejate din zona centrală (între strada Ștefan cel Mare, strada Mihai Eminescu, strada Eroilor, bulevardul Mamaia, strada I.G. Duca, strada Avram Iancu).

  • În 2022, Info Sud Est a lansat “Heritage Constanța”, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din Constanța. Heritage Constanța este prima arhivă digitală a patrimoniului cultural din Constanța, care conține atât monumentele istorice din lista Ministerului Culturii, cât și clădiri sau spații reprezentative pentru istoria locurilor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.